TAJNE KONZULTACIJE

OTKRIVAMO: VLADA DOPUNJAVA USTAV Referendumi koji krše ljudska prava bit će zabranjeni

Kako bi referendum bio valjan, na njega će morati izaći najmanje 40 % plus jedan birač
 Dragan Matić/CROPIX

Vlada premijera Zorana Milanovića počela je tajne konzultacije kojima se žele unijeti još dvije nove odredbe u predstojećim promjenama ustava Republike Hrvatske: prvo, zabranit će se organiziranje referenduma kojima se ugrožavaju ljudska i manjinska prava, i drugo, da bi referendum bio valjan, na njega će morati izići najmanje četrdeset posto plus jedan birač.

Ovo je Milanovićev odgovor na pritiske koji posljednjih mjeseci stižu s desnice, iz braniteljskih udruga i Katoličke crkve, koji osporavaju upotrebu ćirilice i prijete referendumom kojim bi se ukinuo Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, dakle, jedan od najvažnijih zakonskih propisa kojima se reguliraju manjinska prava i bez kojega Hrvatska, gotovo izvjesno, ne bi bila primljena u Europsku uniju. Usto, reguliranjem referendumskog pitanja u Ustavu onemogućile bi se i populističke inicijative, poput zahtjeva da građani na referendumu odluče o monetizaciji autocesta.

Već ove srijede u Saboru je zakazana rasprava o dopuni Ustava s odredbom o nezastarijevanju teških zločina, za što je Milanović - po svemu sudeći - dobio podršku 105 zastupnika, a možda i nešto više. No, od prošlog tjedna traju i konzultacije o daljnjem proširenju Ustava i uvrštavanju dodatnih odredbi kojima bi se preciznije definiralo pitanje referenduma. Na tome je inzistirao šef Laburista Dragutin Lesar, a slično razmišljaju i u SDP-u, HNS-u, HSU-u, IDS-u, kao i manjinski i nezavisni zastupnici. Da bi namjera uspjela, potrebno je dobiti i potporu HDSSB-a.

Odluka o proširenju ustavnih promjena i na referedumsko pitanje predstavlja odgovor Vlade na poraz koji je doživjela od katoličke udruge U ime obitelji, koja se uspjela izboriti za referendum o definiranju braka kao isključivog saveza žene i muškarca. Iako će Milanović i članovi njegove vlade bojkotirati izlazak na referendum, prilično je izvjesno da će konzervativci ovoga puta pobijediti.

Ali sada su ugrožena i temeljna prava manjina poput dvojezičnosti, a sutra će možda rigidna desnica pokušati ići još dalje, i to s realnim šansama da uspije jer referendum je valjan čak ako za njega glasa samo jedan birač. Ovo pravilo doneseno je 2010. kako bi se spriječila propast referenduma o ulasku Hrvatske u EU, međutim, sada se počinje zloupotrebljavati. Prve žrtve su homoseksualci, uskoro bi na red trebali doći Srbi i druge manjine, a onda i netko treći.

U takvim okolnostima izmjene ustava su i borba za očuvanje demokracije u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:09