ZVANE BRUMNIĆ

OTKRIVAMO: ZAŠTO JE BERNARDIĆ ODLUČIO SMIJENITI SVOG NAJVJERNIJEG SURADNIKA Smatralo ga se njegovom lijevom i desnom rukom, a sada je otpisan

Davor Bernardić
 CROPIX

Nakon usvajanja novog stranačkog Statuta, u SDP-u se popunjavaju tri najvažnije pozicije u vodstvu stranke na koje bi, prema informacijama iz SDP-a, trebali biti postavljeni ljudi od osobnog povjerenja predsjednika stranke Davora Bernardića.

Na dnevnom redu subotnje sjednice Glavnog odbora SDP-a bit će imenovani glavni tajnik stranke, izvršni tajnik i politički tajnik SDP-a. To znači da je aktualni glavni tajnik SDP-a, Zvane Brumnić, kojeg se smatralo Bernardićevom lijevom i desnom rukom, sada otpisan i bira se novi.

Sukob oko PR-a

Prema jednim informacijama, Zvane Brumnić je sam dao ostavku, i to iz zdrastvenih razloga, a prema drugima je riječ o smjeni. U SDP-u, naime, već dugo nije tajna da su se Brumnić i Bernardić prilično udaljili. Prema riječima naših sugovornika iz SDP-a, razlazu njih dvojice kumovalo je angažiranje Siniše Jagodića jer Brumnić nije odobravao Jagodićev angažman na stranačkom PR-u.

Brumnić je inače bio osoba od najvećeg Bernardićeva povjerenja izgrađenog u zagrebačkoj organizaciji SDP-a. Brumnić je godinama bio vijećnik u zagrebačkoj Skupštini i predsjednik Kluba SDP-a. Od 2010. do 2013. godine bio je tajnik Gradske organizacije SDP-a. Smatralo ga se sivom eminencijom zagrebačkog SDP-a i osobom s kojom se Bernardić oko svega konzulitirao.

Poznata afera

Sada bi Brumnića na funkciji glavnog tajnika trebao zamijeniti aktualni poslovni direktor Nikša Vukas, diplomirani inženjer agronomije koji je, prije nego što je Bernardić pogurao njegov uspon u SDP-u, bio poznat po aferi Krašograd. Vukas je, naime, bio voditelj Krašograda, a na to je mjesto došao iz tvrtke Ruris Jaska od koje je Nadan Vidošević za Kraš kupio zemljište.

Kao poslovni direktor SDP-a Vukas je u rujnu 2017. zbog kršenja Statuta stranke dobio opomenu i to zato što Predsjedništvo SDP-a nije bilo obaviješteno da su za kredit banaka pod hipoteku stavljene nekretnine SDP-a u Zagrebu i Poreču. Izvori iz SDP-a govore da će na funkciju izvršnog tajnika SDP-a uvedenu novim Statutom biti imenovan Tihomir Barišić, inače Bernardićev vjenčani kum.

Iz Barišićeve biografije je najzanimljivije to što je u vrlo dobrim odnosima s Milanom Bandićem. Prije nekoliko godina, Bandić je Barišića postavio za pročelnika Gradskog ureda za promet. Politički tajnik stranke trebao bi pak postati SDP-ov veteran Davorko Vidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:50