NOVO SUĐENJE

OTKRIVAMO ZAŠTO JE PONIŠTENA PRESUDA O SKRBNIŠTVU MALOG ALEKSANDRA Milan Popović: 'Napokon! Samo ću reći da sam jako sretan'

Niži sud nije precizno objasnio zbog čega je najbolji djetetov interes da svakih 7 dana boravi s drugim roditeljem, koji su u lošem odnosu
 Jasmin Alibegović / HANZA MEDIA

Županijski sud u Splitu ukinuo je nepravomoćnu presudu donesenu početkom godine, prema kojoj je šestogodišnji Aleksandar, sin Severine Kojić i Milana Popovića, trebao sedam dana živjeti s ocem pa sedam dana s majkom, te je poslao natrag na ponovno suđenje zagrebačkom Općinskom sudu, ali drugom sucu.

Dok se ne donese nova odluka, na snazi ostaje ona “stara”, iz 2014. godine, po kojoj će otac s dječakom i dalje boraviti svaki drugi vikend od petka do nedjelje, svaku drugu srijedu popodne, po tjedan dana u srpnju i u kolovozu....

Kako neslužbeno doznajemo, viši je sud ukinuo nepravomoćnu presudu jer ona, uvjetno rečeno, nije bila dovoljno dobro obrazložena: niži sud nije precizno objasnio zbog čega je najbolji djetetov interes da svakih sedam dana boravi s drugim roditeljem, koji međusobno imaju vrlo loš odnos, te zašto nije najbolje rješenje da živi s jednim roditeljem, uz maksimalno propisane kontakte s onim drugim.

Naši sugovornici koji su imali prilike vidjeti odluku Županijskog suda kažu kako se u njoj izričito nalaže nižem sudu da utvrdi nije li za dijete optimalno rješenje da živi s ocem “kao fleksibilnijim roditeljem”, uz maksimalno određene susrete i druženja s majkom. U odluci nadalje navodno stoji kako sudski spis ukazuje na činjenicu da je majka često ranije zlorabila svoj položaj te nije omogućavala ocu da brine o djetetu, čak i kad je sama u tome bila spriječena.

Postupak

Budući da se radi o postupku koji se tiče maloljetnog djeteta, presuda neće biti javno objavljena. Otac Milan Popović tek je kratko rekao:

- Postupak je tajan kao što znate i zbog toga nisam u mogućnosti komentirati bilo kakve detalje postupka. Samu presudu nemam, nego sam upravo iz medija doznao detalje odluke Županijskog suda u Splitu. Mogu samo reći da sam se vrlo obradovao. Napokon.

Cijeli ovaj sudski postupak vođen je temeljem zahtjeva Milana Popovića da se izmijeni ranija odluka te da dijete nastavi živjeti s njim.

Severina i Popović su se razišli 2013. godine, kad je njihov sin imao godinu dana. Nisu se mogli dogovoriti oko dalje skrbi nad djetetom pa su - iako nisu bili formalno vjenčani te nisu trebali prolaziti formalne procedure u centru za socijalnu skrb i na sudu - zatražili pomoć suda. Rastajali su se po starom Obiteljskom zakonu, koji nije predviđao sastavljanje roditeljskog plana ni obaveznu meditaciju.

U prvoj sudskoj odluci donesenoj 2014. godine sud je odlučio da će dječak živjeti s majkom, prije svega zbog njegove dobi u kojem je dijete bitno više orijentirano na majku, a oca će viđati svaki drugi tjedan, vikendom, od četvrtka do nedjelje, svaku drugu srijedu, pojedine blagdane, tijekom ljeta itd. Severina se žalila na tu nepravomoćnu odluku, između ostalog tvrdeći da vikend ne traje od četvrtka do nedjelje, te je u pravomoćnoj presudi odluka promijenjena na način da otac može boraviti s djetetom od petka do nedjelje.

Tijekom 2015. godine Popović je pokrenuo novi postupak za izmjenu odluke u kojem je tražio da dijete živi s njim, navodeći da su se okolnosti promijenile, da je dijete naraslo i da s ocem ima dobar odnos. Tijekom tog postupka, između ostalog, napravljena je i procjena roditeljskih kapaciteta oba roditelja od strane nadležnog centra za socijalnu skrb, koja je pokazala da su oba roditelja jednako adekvatna.

Žalba

Temeljem takve procjene, Popović je zatražio od sutkinje da donese privremenu mjeru, koja bi trajala do okončanja sudskog postupka (u kojem traži da dijete živi s njim), po kojoj bi dječak živio sedam dana s njim, a sedam s majkom. Sutkinja je takvu mjeru i donijela sredinom prošle godine.

Majka Severina se žalila te je Županijski sud u Splitu ukinuo privremenu mjeru - nije ulazio u njezin meritum, već ju je ukinuo s obrazloženjem da nema potrebe za privremenom mjerom već, ako sud to smatra optimalnim rješenjem, treba donijeti takvu presudu. Iako je viši sud privremenu mjeru ukinuo vrlo brzo, u tom je periodu, kako doznajemo, Aleksandar kratko vrijeme, sukladno mjeri, provodio naizmjenično s ocem i majkom.

Stari zakon

U veljači ove godine zagrebački Općinski sud donio je presudu, vrlo sličnu ukinutoj privremenoj mjeri, po kojoj će dječak biti sedam dana s majkom, a sedam dana s ocem - onu koju je ovih dana splitski Županijski sud opet ukinuo.

Njezino ukidanje nije iznenadilo odvjetnike i pravne stručnjake; već pri njenom donošenju neslužbeno su govorili da će biti ukinuta zbog propusta u obrazloženju i samom izričaju.

Naime, postupak Severine i Milana vođen je po starom zakonu, koji uopće ne predviđa podjelu vremena s djetetom pola-pola. Sukladno tom zakonu, sud mora jasno naznačiti s kojim će roditeljem dijete živjeti te na koji će način viđati drugog roditelja. Zagrebačka je sutkinja to riješila tako da je odlučila da će dijete živjeti s majkom, a oca će, ugrubo, viđati - svaki drugi tjedan.

No, isti odvjetnici koji su s priličnom sigurnošću prije pola godine najavljivali da će ta odluka biti ukinuta, sada upozoravaju: ukidanje nikako ne znači da u novoj presudi, bolje obrazloženoj, neće biti donesena ista odluka o tome kako će i s kim dijete nastaviti živjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:39