FACEBOOK RATNICI

OTKRIVENO KOLIKO JE NOVCA PRIKUPILA GRUPA PODRŠKE FILIPU ZAVADLAVU Njegov odvjetnik Branko Šerić šokiran

  
 HANZA MEDIA

Mjesec je dana prošlo od kad je 25-godišnji Filip Zavadlav u centru Splita, na Šperunu, hicima iz kalašnjikova ubio trojicu mladića - Juricu Torlaka, Marina Paića 'Pajsera' i Marina Bobana, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon njegovog uhićenja i medijskog otkrića navodnih razloga zbog kojih je krenuo u osvetnički pohod, veliki dio javnosti stao je na Filipovu stranu u prvi mah bezrezervno opravdavajući njegov "čišćenje splitskih ulica" i likvidaciju trojice "dilera", iako je činjenica da nitko od ubijenih nije imao niti jednu pravomoćnu presudu za dilanje ili zlouporabu droga.

"Facebook" je tih dana "gorio od komentara, osnivale su se i gasile grupe podrške, organizirali su se mimohodi i skupovi podrške, a čak je jedna od "facebook grupa" za njegovu obranu angažirala poznatog odvjetnika Branka Šerića.

A onda se "balun" polako ispuhao, kako to obično i biva u ovakvim modernim revolucijama preko društvenih mreža. Fejsbuk ratnici otišli su u neke nove "bitke", pisati neke nove komentare, krojiti i tražiti neku novu pravdu.

Angažirani odvjetnik, koliko god on javno uvjeravao da mu novac nije bitan, ima svoje troškove i tarife, i to treba platiti. A novca, kako stvari stoje, nema. Činjenica je, a kako je Slobodna Dalmacija već pisala, da se društvenim mrežama brzinom munje nedavno proširila objava predračuna za dosadašnje Šerićeve usluge u iznosu od nešto većem od 28.000 kuna i to za dva dana tijekom kojih je, od 14. do 16. siječnja, boravio u Splitu pripremajući obranu.

- S tim predračunom na Facebooku nemam veze – kazao je tada Šerić za Slobodnu Dalmaciju.

Iako je jedna od organizatorica splitskog mimohoda, pa i zagrebačkog prosvjeda zakazanog za 15. veljače ustvrdila kako ljudi uplaćuju novac i na Šerićev račun, ali i na Filipov račun u Zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici, očigledno je da sve te uplate nisu niti izbliza dovoljne da pokriju goleme troškove obrane.

A da je to tako vrlo zorno svjedoči i podatak o tome koliko je novca prikupljeno u kampanji pod nazivom "Prikupljanje novca za odvjetnika Filipa Zavadlava" pokrenutoj 4. veljače ove godine na stranici "GoGetFunding". Tamo je navedeno da je cilj prikupiti 4 800 američkih dolara što iznosi nešto više od 32 i pol tisuće kuna.

Do utorka 11. veljače u 14.30 sati, dakle sedam dana poslije pokretanja akcije koja se promovira širenjem linka po Facebook komentarima, prikupljeno je tek 150 američkih dolara odnosno nešto više od tisuću kuna. Na stranici se vidi da je novac uplatilo tek troje ljudi. Dvije uplate išle su istog dana kad je grupa osnovana i to jedna od 40 dolara, a druga od 10 dolara. Posljednja uplata izvršena je 6. veljače, a ženska osoba uplatila je sto američkih dolara.

U podužem tekstu objavljenom uz kampanju za prikupljanje novca navode se javno objavljeni detalji o Filipovom životu, životu njegove braće i obitelji te odnosu institucija prema njima.

- Vjerujemo da Filip zaslužuje drugu priliku, šansu za bolji život. Sve što je ikada želio bilo je pobjeći iz svoje ovisničke obitelji i susjedstva prepunog kriminalaca. Nikad nije uzimao nikakve droge, bavio se sportom i pokušao učiniti nešto sa svojim životom.
Unajmili smo mu najboljeg odvjetnika kojeg smo mogli i potrebna nam je vaša pomoć. Filip je bio sam cijeli život, ali sada mu imamo priliku pokazati da više nije sam. Ovdje smo da mu pomognemo, on to zaslužuje. Ako se slažete s nama, molimo vas da nam pomognete oko plaćanja - stoji u pozivu pokretača akcije koji se potpisao samo kao "AB" bez ikakvih dodatnih podataka.

Teško je na osnovu takvog potpisa znati o kome se radi, tko je akciju pokrenuo, je li u pitanju nekakva prevara?

Filipov odvjetnik Šerić šokirano nam je kazao kako on nema pojma o nikakvoj akciji prikupljanja novca za njega.

- Nemam nikakve veze s tim i ne znam jel to netko lovi u mutnom? Ne znam više što napraviti, internet je kao jastuk kojeg razbucaš i baciš sa Svetog Duje pa bi ja sad trebao skupljati i prikupljati razasutu perušinu. Meni je osobno gadljiva i pomisao da netko to radi zbog svoje osobne koristi, da skuplja novac koristeći tragediju u kojoj su izgubljena tri mlada života. Da se netko koristi time da bi uzeo novac je monstruozno, nemam riječi - komentirao je odvjetnik Šerić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:04