SPOR

OTKRIVENO TKO JE SPRIJEČIO HASANBEGOVIĆA DA DOĐE U SARAJEVO NA DODJELU PRIZNANJA 'Ja sam tražio zabranu jer je pozitivan prema NDH'

 
Zlatko Hasanbegović, Sabrija Prohić i Boris Kožemjakin

“Nezamislivo je da na dodjeli tako važnog priznanja bude osoba koja podržava natpis ‘Za dom spremni’, pod kojim su ustaše ubile tisuće Židova. Ta osoba zove se Zlatko Hasanbegović i morao sam spriječiti da se on pojavi na ceremoniji dodjele priznanja Pravednik među narodima”, rekao je jučer za Jutarnji list Boris Kožemjakin, dugogodišnji predsjednik Jevrejske općine Sarajevo.

Kožemjakin je, dakle, čovjek zbog kojega saborskom zastupniku Zlatku Hasanbegoviću neće biti dopušteno prisustvovati svečanoj dodjeli nagrade Pravednik među narodima, koja će se održati 29. svibnja u Sarajevu, a na koju će biti pozvana preživjela rodbina njegova djeda Sabrije Prohića.

Iako je Sabrija Prohić spasio život židovskoj djevojčici Nadi Kolman, “Zlatko Hasanbegović je persona non grata u Jevrejskoj općini zbog nastojanja da relativizira i slavi ustaški režim, odgovoran za klanje i progon Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata”, stoji u obrazloženju Veleposlanstva Izraela u BiH i Jevrejske općine u Sarajevu.

Revizija

Iz sarajevske židovske zajednice podsjećaju na to da je bivši ministar kulture podržao revizionistički film “Jasenovac: Istina”, koji negira razmjere zločina koje je počinila Nezavisna Država Hrvatska, kao i na to da je u intervjuu sarajevskom Oslobođenju decidirano podržao inicijativu da škole u Bosni i Hercegovini nose ime Huseina efendije Đoze, hodže u SS diviziji “Handžar”, koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata stajao na strani fašizma i nacizma te aktivno sudjelovao u raspirivanju mržnje prema Židovima.

Zlatko Hasanbegović doživljavao je pozitivno spomenutog SS-ovca. “Pitanje o tome treba li osnovna škola u Đozinu Podrinju nositi njegovo ime potpuno je izlišno. Moj odgovor je - da, treba, i to ne samo osnovna škola, i ne samo u Goraždu”, izjavio je u Oslobođenju.

Kada se sve ovo uzme u obzir, zabrana koju je donijela sarajevska židovska zajednica potpuno je razumljiva. “Hasanbegović je revizionist koji pozitivno gleda na režim koji je zamalo iskorijenio Židove u BiH”, pojasnio je gospodin Kožemjakin i dodao: “Kada sam vidio njegovo ime na popisu uzvanika, znao sam kako moram reagirati i obavijestio sam izraelsku ambasadu. Ljudi koji zastupaju takve stavove ne mogu biti gosti u prostorijama Jevrejske zajednice BiH i oko toga nije bilo nikakvih dilema među svima koji sudjeluju u organizaciji dodjele priznanja Pravednika među narodima. Uostalom, i članovi obitelji Prohić složili su se s našom odlukom da povučemo poziv Zlatku Hasanbegoviću”, ispričao je Kožemjakin.

Peticija

Jevrejska zajednica u BiH, prema popisu iz 1935./1936. godine, imala je 14.500 članova od kojih je nešto više od 12.500 živjelo u Sarajevu, koje je tada imalo oko 80.000 stanovnika; dakle, Židovi su bili zastupljeni s nešto manje od 16 posto ukupnog gradskog stanovništva. Užase ustaške okupacije BiH i nacističkih logora diljem Europe preživjelo je samo 2500 Židova.

Pomalo se zaboravlja i što u međunarodnoj zajednici misle o Hasanbegoviću. Recimo, prije dvije godine, francuski list Liberation objavio je peticiju europskih intelektualaca za njegovu smjenu. U pismu koje potpisuju brojni intelektualci, Zlatka Hasanbegovića opisalo se kao historijskog revizionista i simpatizera ustaškog režima, uz zaključak da se Hrvatska ne pridržava temeljnih vrijednosti Europske unije kad takvi političari ulaze u Vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:18