IZGRADNJA NAPREDUJE

OTOČANI ODUŠEVLJENI LUKSUZNIM VILAMA KOJE GRADE DVA PLANETARNO POPULARNA SPORTAŠA 'Naš je, domaći, Šoltanin... Ne čeprkamo, čovik se doša odmarat!'

 
 Ante Čizmić / Hanza Media

Sve nešto kao nije ih briga, sve kao da su ravnodušni, sve kao da je to nešto skroz normalno, ali čim malo zagrebeš, shvatiš koliko su Šoltani oduševljeni, koliko guštaju u činjenici da su novi vlasnici vila za odmor na njihovu otoku vatreni nogometaš Ivan Rakitić i vrhunski tenisač i trener Ivan Ljubičić.

Dva Ivana, uspješna, planetarno poznata sportaša, financijski odlično zbrinuta čovjeka, koji mogu uprijeti prstom i kupiti luksuzno zdanje na bilo kojoj lokaciji, baš tu na maloj Šolti, u uvali Nečujam i u Stomorskoj, grade domove u kojima će s obitelji i prijateljima provoditi slobodne trenutke.

Ante Čizmić / Hanza Media

I mogu sada Bračani sto puta Mrduju bolje konopima potegnuti, ali ovakva dva boda teško će nadmašiti. Mogu se i Hvarani hvaliti stotinama milijuna eura vrijednim jahtama iz svoga arhipelaga, ali glavni igrači, kažu Šoltani, kod njih će spavati kao svoji na svome.

Rakitić bi mogao već ovoga ljeta, kažu domaći, koji iza škurica pomno nadziru radove. Na red je upravo došla fasada, a uređuje se i okoliš, što je domaćima drago. Vidi se da posla još ima, ali ima i užurbanih radnika koji trče gore-dolje, lijevo-desno po terasama velikog zdanja.

Ante Čizmić / Hanza Media

Ima tu kvadrature

– Ima tu kvadrature, ima. Sad, teško je reć kako će to na kraju izgledat, nekako su, kad ovako gledaš, stropovi baš visoki. Bit će, mi svi isto mislimo, puno staklenih stijenki. Šta će to ispast, bog zna, baš svi gledamo. Ali čovik ima love, valjda zna šta radi. Ovako bi se reklo da bi moga biti neki moderni stil. Ali sve u svemu, neka nama naših sportaša. Možda nam Ljubičić dovede Federera. Rakitić Messija. Ionako cila Šolta već priča kako Messi zna reć dvi hrvatske riči: Hajduk i Šolta. I digne prst gore. To šta nam se broj povećava s poznatima, ma sve to neće puno nešto Šoltu okoristit. Ali opet, pričat će se o našem škoju, pa će kazat nekom drugom, slat će se slike. Opet dobro. Ma neka ljudi, neka guštaju kod nas – kaže za Slobodnu Dalmaciju Ante iz Nečujma.

Ovo malo mjesto još spava iako je radni dan i jutro se već dobro diglo, sve je u njemu još pod velom spokoja. Tišinu remete tek građevinari i grubi kamioni s materijalom. Tu i tamo protrči pokoji domaći, jednog smo uhvatili dok je žurio na trajekt. Nema šanse da mu saznaš ime, ali kada ga upitaš što se ovdje gradi, kao iz topa izvaljuje: "Rakitića vila." Pa nam kaže kako je kuća počela nicati poslije lanjskog ljeta, i evo je, već se vinula nebu pod oblake. Kao da je grade Kinezi, a ne domaći svit.

Soci, Adler, Rusija, 070718.
Olimpijski stadion Fisht.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica cetvrt finala svjetskog nogometnog prvenstva, FIFA World cup 2018, Rusija - Hrvatska.
NA fotografiji: Ivan Rakitic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA
Ivan Rakitić

– Rakitić je naš, domaći, Šoltanin. Uvik ovdje dolazi, već godinama. Kuću do njegove ima obitelj vjenčanog mu kuma Marka Bralića Keta. S njim je Ivan počeo davno dolaziti na Šoltu, pa se u nju i zaljubio. I tako su kumovi dobili kuću do kuće. Ali to vam je sve šta mi znamo. Niti mi čeprkamo, niti svima govorimo, niti se naš slavni nogometaš voli puno prezentirat. Čovik se doša ovde odmarat, guštat u tišini, miru. A bome i njemu dosadi kad ga stalno potežu, aj Ivane, daj autogram, aj Ivane, amo se slikat. Ovde će mu bit dobro, već smo se na njega navikli. Šoltani će mučat, šta se ima tu puno pričat. Na dobro nam je doša, neka ih je i više. I neka uživa, ima i zašto – kaže nam Ivan iz Nečujma.

Ante Čizmić / Hanza Media

Tenisač izabrao Stomorsku

A što je u Stomorskoj? Ljubičićevo zdanje koje niče na prekrasnoj šetnici s puno kuća, za koje ne znaš koja je od koje ljepša. Kažu nam domaći kako u puno njih ključeve drže stranci, koje je oduševilo prekrasno malo otočno mjesto i njegova tradicionalna arhitektura. Ljubičićevo zdanje gradi se na parceli na kojoj je nekoć bila stara kuća, no on ju je odlučio srušiti, kupiti još jednu parcelu iza nje i na blago ukošenom terenu dignuti reprezentativan objekt.

Ante Čizmić / Hanza Media

Još uvijek je u fazi grubih radova, no prema priloženom, proslavljeni tenisač imat će se čime pohvaliti. S njegovih škura pucat će pogled na južni dio Čiova, na Split u daljini, na plažicu udaljenu od vrata imanja desetak metara. Kontaktirali smo ga, daleko je od Stomorske, ali s mislima kako će ovo malo mjesto biti odlična ljetna baza za njegovu obitelj.

Ante Čizmić / Hanza Media

– Da mi je netko prije deset godina rekao kako ću na Šolti, u Stomorskoj, izgraditi kuću za odmor, rekao bih mu da je lud. Ali život te odvede svojim putima. U Hrvatskoj sam malo, ali obitelj ljetuje tu, i šta da vam kažem – ima lijepih mora i plaža svugdje na svijetu, ali na Šolti su me oduševili ljudi. Našli smo se tu, obitelj je rekla da im je tu okej i da je baš to mjesto na kojem bi svi mogli provoditi veći dio godišnjeg odmora. Tih nekoliko naših tjedana. A sada, što će se iz toga izroditi, to nitko ne zna – otkrio je Ljubičić za Slobodnu Dalmaciju.

Ante Čizmić / Hanza Media

Raduju se novim mještanima

A pod tim je dao odgovor na naše pitanje hoće li na Šolti niknuti teniski tereni, vrhunska škola tenisa, hoće li se tu okupljati bijela velesila. Za sada, kaže nam Ljubičić, od te ideje nema ništa, no stoji i to da ga život opet može odvesti u nekom drugom pravcu. To zna, možda upravo u tom.

Ante Čizmić / Hanza Media

– Za sada nemam takvih planova, ne želim davati prazne nade, ali ne želim ni odbaciti potencijalnu mogućnost za realizaciju nekog projekta u budućnosti. Za sada će to biti mjesto za naš odmor – veli Ivan Ljubičić.

Reuters
Ivan Ljubicic of Croatia celebrates his victory over Rafael Nadal of Spain in their semi-final match at the Indian Wells ATP tennis tournament in Indian Wells, California, March 20, 2010. REUTERS/Danny Moloshok (UNITED STATES - Tags: SPORT TENNIS)

A što na sve to kaže načelnik općine Šolta Nikola Cecić? Raduje se novim mještanima koji su baš tu odlučili provoditi svoje obiteljske trenutke. I posve je siguran kako su u njihovim dolascima presudile ljepote ovoga škoja, još uvijek ne toliko devastiranog u odnosu na druge otoke. Dugogodišnja mana, kako su je neki nazivali, sada se pretvorila u njihovu veliku prednost.

Ante Čizmić / Hanza Media

– Dobro je da nam dolaze svjetski poznati ljudi, jer njihova su imena važna na višim, širim razinama. A kome to ne bi bilo drago? Kao jedinica lokalne samouprave, sretni smo da su prepoznali našu ljepotu, mir, prirodu, neizgrađenost. I odlučili baš tu, kod nas, provoditi vrijeme sa svojim obiteljima. A Šolta im to i vraća, i novom marinom u Šešuli pokraj Maslinice, i šoping-centrom koji se uskoro počinje graditi – kaže načelnik Cecić.

Zagorčeva vila?

Ima još jedno zdanje čiju gradnju Šoltani prate s velikom pažnjom, ali i iz prikrajka. Riječ je o velebnoj bijeloj vili za koju domaći potiho u kuloarima šuškaju da je u vlasništvu generala Vladimira Zagorca ili njegove najbliže obitelji. Impozantna je to, blještava katnica u Nečujmu, s velikim stupovima, kompletno, kao i okoliš, kao i unutrašnjost, kažu, sagrađena od bijelog kamena. I na ovom upečatljivom imanju radovi su upravo u tijeku, a prvi stanari, govori se u Nečujmu, mogli bi se u njoj očekivati već s nadolazećim ljetom. Šoltani s nestrpljenjem iščekuju i taj trenutak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:36