PROPAO POKUŠAJ

OTPORNI NA SVE REZOVE: PRAVA ISTINA O 'UŠTEDAMA' Kako je ministrica Žalac u život vratila agenciju koja je trebala biti ukinuta

Gabrijela Žalac, Andrej Plenković
 Damjan Tadić / CROPIX

“Puno su veći benefiti od ušteda upravo samo spajanje agencija, jer će se povećati kvaliteta rada”, rekao je 16. ožujka 2016. tadašnji HDZ-ov ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Tomislav Tolušić, nakon sjednice Vlade na kojoj je izmijenjena Uredba o osnivanju Središnje agencije za financiranje i ugovaranja programa i projekata Europske unije (SAFU), prema kojoj ta agencija preuzima poslove Agencije za regionalni razvoj RH (ARR).

Pola godine ranije, 10. rujna 2015., donesena je i Uredba o pripajanju ARR-a SAFU-u, kao dio reformskog paketa spajanja agencija, a Tolušić je najavljivao uštede od dva milijuna kuna samo u prvoj godini poslovanja, kao i veću kvalitetu rada nakon što se, kako je tada rekao, za mjesec do dva spoje ove dvije agencije.

Danas, dvije i pol godine kasnije, ne samo da ove dvije agencije nisu spojene, već je druga HDZ-ova ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac, odlučila odustati od ove reformske mjere, a u tom razdoblju broj zaposlenih u ARR-u narastao je za čak 77,5 posto.

Završni čin

Tako je na sjednici prije dva tjedna Vlada donijela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o pripajanju ove dvije agencije iz 2015., iako se čak dvije i pol godine pripremalo spajanje.

U tom razdoblju, nakon dviju donesenih Vladinih uredbi, Upravno vijeće SAFU-a još je u ožujku 2016. izmijenilo svoj Statut, a preduvjet za spajanje je bilo i odobrenje, odnosno reakreditacija sustava upravljanja i kontrole od strane Nacionalnog dužnosnika za ovjeravanje (NAO) i Europske komisije (EK), a prije upisa u sudski registar, bilo je potrebno i izmijeniti sve međunarodne akte koji ovlašćuju preuzimanje provedbe IPA IIB programa od strane SAFU-a. Riječ je o programu zajedničkih projekata prekogranične suradnje sa susjednim zemljama koje nisu članice EU (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora).

SAFU je pripremio i novi priručnik za upravljanje tom IPA IIB komponentom te zajedno s novom organizacijskom strukturom agencije svu dokumentaciju poslao NAO-u na odobrenje, koji je pak 22. srpnja 2016. odobrio izvješće. Zatraženo je i revizorsko izvješće o spajanju dviju agencija, te je u rujnu 2016. izdano revizorsko mišljenje kako SAFU može biti provedbeno tijelo za IPA IIB komponentu. Zahtjev je poslan i EK na odobrenje, no u međuvremenu, umjesto da poslove od ARR postepeno preuzima SAFU, Agencija za regionalni razvoj počela je provoditi i druge projekte prekogranične suradnje sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, a nakon što je prošle godine donesen novi Zakon o regionalnom razvoju, ARR je postao nositelj akreditacijskog postupka i zadužen je za upis regionalnih koordinatora (županijske razvojne agencije).

“Nadalje, ARR i SAFU su jačale kapacitete te je fizički nemoguće spojiti djelatnike na trenutnim lokacijama. Spajanje poslova sa SAFU-om znatno bi otežalo i usporilo funkcioniranje sustava u cjelini uslijed prevelike akumulacije odgovornosti koje nisu srodne poslovima koje SAFU trenutno provodi”, navode u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Dodaju kako bi se spajanjem agencija ozbiljnije ugrozilo funkcioniranje sustava fondova EU, čime se riskira povlačenje dostupnih sredstava EU.

Ugroženi projekti?

“S obzirom na to da se nalazimo na polovini financijske perspektive 2014. - 2020., a spomenute agencije akreditirane su sa strane EU kao dio sustava, njihovo spajanje značilo bi zahtjevan i dugotrajan proces akreditiranja sasvim nove institucije. Iznimno zahtjevan proces reakreditacije zahtjeva značajan angažman resursa svih uključenih institucija kao i EK, jer bi to dovelo do izmjena financijskih sporazuma između EK i RH, te izmjena operativnih i provedbenih sporazuma, kao i do administrativnog opterećenja”, tvrde u Ministarstvu.

Nisu pojasnili kako to da su tek nakon dvije i pol godine shvatili da nije pametno spajati ove dvije agencije.

A u tom razdoblju obje agencije povećale su broj zaposlenika. ARR tako trenutno broji 87 zaposlenih, a u rujnu 2015. zaposlenih je bilo 49, što znači da su u razdoblju od dvije i pol godine, u kojem se planiralo spajanje, povećali broj zaposlenika za 77,5 posto. SAFU je u istom razdoblju povećao broj zaposlenih sa 170 na 248, odnosno za 45,8 posto.

“Povećanje kapaciteta događa se zbog povećanog obima posla s obzirom na poslovne obaveze vezane uz europske programe za koje su agencije nadležne. Plaće većine zaposlenika sufinancirane su sredstvima EU (SAFU 75 posto, ARR 60 posto)”, pojašnjavaju u Ministarstvu.

Osim što su povećali broj zaposlenih, Agenciji za regionalni razvoj RH, od 1. siječnja 2009., kada je počela s radom, do danas rashodi su narasli za gotovo četiri puta. Tako su 2009. rashodi iznosili 3,5 milijuna kuna, da bi krajem prošle godine narasli na čak 16,6 milijuna kuna. Trend ovećeg rasta bilježe od 2015. kada su im rashodi sa 7,5 milijuna kuna godinu ranije, narasli na 12 milijuna kuna, a 2016. su povećani za još 1,5 milijuna kuna.

S druge strane, ukupna vrijednost ugovorenih projekata do ovog trenutka, a koji su u nadležnosti ARR-a, iznosi gotovo 307 milijuna eura.

“Ovaj iznos će se u trenutnoj financijskoj perspektivi povećati, s obzirom na buduće natječaje u sklopu programa ETS za koje je ARR nadležna. Ugovorenost projekata u programima za koje je ARR preuzela ulogu ugovornog i provedbenog tijela kreće se od visokih 86 do 100 posto”, tvrde u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:06