TISUĆE KUBIKA CRVENOG OTROVA

Otrovni mulj koji ubija po Mađarskoj leži u bazenima u Hrvatskoj

I dok se u Mađarskoj događa nova drama (jutros evakuirano 800 stanovnika, a premijer izjavio da prijeti drugi val otrovnog mulja), istražili smo što je s bivšom tvornicom u blizini rijeke Zrmanje čija bi sanacija trebala biti završena do 2012.
A villager passes by a dead dog killed in a flood of toxic mud in Kolontar, Hungary, Wednesday, Oct. 6, 2010. Emergency workers and construction crews on Wednesday swept through the Hungarian towns hardest hit by a flood of toxic sludge, trying to clear roads and homes of acres (hectares) of deep red mud and caustic water. Hundreds of people were evacuated after the disaster Monday, when a gigantic sludge reservoir burst its banks at metals plant in Ajka, a town 100 miles (160 kilometers) southwest of Budapest, the capital. The torrent inundated homes, swept cars off roads and damaged bridges, disgorging an estimated 1 million cubic meters (35.3 million cubic feet) of toxic waste onto several nearby towns. (AP Photo/Bela Szandelszky)
 AP

OBROVAC, ZAGREB - Crveni mulj, otrovno blato nastalo kao tehnološki otpad u proizvodnji glinice nekadašnje propale tvornice Jadral u Obrovcu i hrvatska crna točka mogućeg scenarija ekološke katastrofe na mađarski način, odložen je u dva ogromna bazena koja se nalaze 500 metara zračne linije iznad samoga grada Obrovca i rijeke Zrmanje.

Lužnata voda

Bazeni su nakon supstitucije tvornice ostali prepuni crvenog mulja i lužnate vode.

Opet drama u Mađarskoj: Evakuirano još jedno selo, prijeti novi val mulja

- Hrvatskoj ne prijeti ekološka katastrofa poput one u Mađarskoj. Sanacija crvenog mulja i lužnate vode u okolici naše tvornice glinice - Jadrala u Obrovcu, bliži se kraju - kaže Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Hrvatske vode: Za sada nema onečišćenja u Dunavu

Hrvatska je 2006. započela sanaciju, a posao je dobilo poduzeće iz Zadra - Sirovina odlagalište. Mladineo kaže da je u sanaciju uloženo 135 milijuna kuna. Do prije tri godine u dva bazena bilo je milijun kubika lužnate vode i 400 tisuća tona crvenog mulja. Opasni otpad iz tvornice predstavljao je opasnost za okoliš i ljude na području od 136 četvornih kilometara oko tvornice.

‘Pakleni krug’

Oba bazena nalaze se unutar svojevrsnog “paklenog kruga”, omeđenog razvalinama nekadašnjih postrojenja, obližnjim minskim poljima i kamenjarom. Veliki i mali bazen pod stalnim su stražarskim nadzorom. Prema informacijama Fonda za zaštitu okoliša, u velikom bazenu je do danas sanirano 350.000 prostornih metara nataloženog crvenog mulja koji je prekriven s blizu 1,5 milijuna prostornih metara inertnog građevinskog materijala, pa više nije opasan.

Materijal se pritom miješao s crvenim muljem radi njegove stabilizacije i gradnje izolacijskog sloja. Danas je, tvrdi Mladineo, ostalo još 300.000 kubika lužnate vode i 35 tisuća tona crvenog mulja. Dovršetak svih radova predviđen je za kraj 2011. ili najkasnije do polovice 2012. godine. Tada bi, dodaju u Fondu za zaštitu okoliša, na mjestu tvornice trebala biti izgrađena postrojenja za obnovljive izvore energije.

Nije bilo novca

- Tvornica glinice kod Obrovca sinonim je za jednu od najvećih propalih investicija bivše države. Zatvorena je 1981. godine - kaže Mladineo. Na pitanje zašto se čekalo 16 godina za početak sanacije, u Fondu odgovoraju da “vjerojatno zato što nije bilo novca”.

Stražar pao u bazen i ostao zdrav

Tijekom posjeta bazenima koji su štićeni doznali smo da se jedan od stražara, Ivica Maričić, prije mjesec dana poskliznuo i upao u veliki bazen. Stražar nakon nesreće nije imao ozbiljnih zdravstvenih poteškoća, osim modricu na rebrima nastalu od pada i nagnječenja.

Ipak, stražar se prije puta do bolnice prvo dobro istuširao kod kuće, a svu mokru odjeću bacio.

Crveni mulj, osim hidroksida, željeza, aluminija i titana, sadrži i visoke koncentracije teških metala od kojih su neke dvadeset puta veće od prosječnog sastava okolnog tla. Otpadna lužina uz visok stupanj alkaličnosti sadrži i visoke koncentracije arsena, vanadija, kroma, bakra, kobalta i selenija, pri čemu arsen i do 30 puta premašuje granične vrijednosti propisane za otpadne vode koje se smiju ispuštati u prirodni spremnik. ( Ž. H.)

Dunav će ‘pojesti’ sav otrov dok dođe do Batine

Prve analize vode iz Dunava kod Batine pokazale su da za sada nema onečišćenja ni zagađenja.

- Riječ je o analizi vode izuzete u četvrtak, no djelatnici Zavoda za javno zdravstvo i dalje nastavljaju dva puta dnevno uzimati uzorke. Iz mjera predostrožnosti u dogovoru sa Gradskim vodovodom u Vukovaru, odlučili smo u potpunosti prijeći na alternativne izvore vode iz bunara - rekao je direktor Hrvatskih voda u Osijeku Zoran Đuroković.

Izlijevanje crvene lužine u mađarski tok Dunava ponovno je interes javnosti usmjerilo prema Batini, selu koje bar jednom godišnje dospijeva u vijesti zbog vodenog vala.

- Svi mi znamo da je to vrlo ozbiljna stvar, no problem je u Mađarskoj i ja sumnjam da će kod nas biti ikakvih problema tako da nema ni straha. Ako nađu 1 posto tog otrova u Dunavu kod nas to će biti premija, jer to je ipak ogromna količina vode, koja bi do dolaska u Hrvatsku trebala razgraditi otrov. Osim toga, tok Dunava u našem dijelu je više na srpskoj strani - kaže predsjednik Mjesnog odbora Batina Stevan Labrović s kojim se slaže i mještanin Đuro Molnar, koji je poput većine Batinaraca dobro upoznat sa stanjem u Mađarskoj, budući da redovito prate mađarske TV i radio programe.

- Slušao sam noćas do tri sata njihove emisije, gdje su i Mađari rekli da predviđaju kako će se to do Hrvatske izgubiti. Odavde do Györa, gdje je otrov ušao u Dunav, je 330 kilometara, a količina vode je ogromna. Taj otrov, naravno, nije šala i on u Mađarskoj radi veliku štetu, ali mislim da za nas nema straha - istaknuo je Molnar. ( N. Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:08