VREMENSKA PROGNOZA

OVAJ VIKEND NAM STIŽE SAHARSKA PRAŠINA Ogromni pješčani oblak već je prošao kroz pola Europe, u nedjelju će se nadviti nad Hrvatskom

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Izuzetno velik pješčani oblak iz Sahare ovog će se vikenda 'spustiti' u zapadnu Europu i zapadne dijelove Mediterana.

Već tijekom današnjeg dana saharska prašina stigla je do Portugala, Španjolske, Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke, a kroz vikend će doći i u naše krajeve.

Saharska prašina prvo će u noći na nedjelju stići u južne krajeve Hrvatske, a u ostatku dana će se pješčani oblak proširiti i na veći dio zemlje.

Pješčana prašina iz Sahare više puta godišnje dolazi u europske zemlje, a uglavnom 'stradaju' samo automobili koji nakon prolaska oblaka vape za čišćenjem. Stoga je naš jedini savjet - ne perite svoje limene ljubimce još nekoliko dana.

Pješčani oblak 'putovat' će Europom i početkom idućeg tjedna, no meteorolozi Severe Weathera u ovom trenutku nisu željeli davati detaljnije prognoze.

Stabilan i sunčan Uskrs pa promjena vremena

Inače, u Hrvatskoj će na Uskrs biti pretežno sunčano, mjestimice uz umjeren razvoj dnevne naoblake.

Vjetar na kopnu će biti slab, a na Jadranu će puhati slabo i umjereno jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 3 do 8, na Jadranu između 9 i 14, a najviša dnevna od 20 do 24 °C.

DHMZ
Vrijeme sutra

U Zagrebu nas očekuje pretežno sunčano i toplo. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 3 do 5, a najviša dnevna između 22 i 24 °C.

Na Uskrsni ponedjeljak će biti više oblaka, a navečer i u noći na utorak mjestimične kiše može biti u gorju. U utorak će se naoblačenje proširiti na cijelu unutrašnjost, uz povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, te manji pad temperature zraka.

Kiša, grmljavina i olujno jugo

U nastavku tjedna uz promjenjivu naoblaku malo kiše još može biti i u srijedu, zatim ponovno sunčanije i toplije, javlja HRT.

Na Jadranu će u nedjelju već biti visokih, koprenastih oblaka. U ponedjeljak će se porast naoblake nastaviti uz jačanje juga, a krajem dana i u noći na utorak bit će mjestimične kiše, pa i obilnijih pljuskova i grmljavine.

U utorak promjenjivo uz kišu i grmljavinu te vjetrovito uz jako, mjestimice i olujno jugo. Juga će biti i u nastavku tjedna, ali bi ipak trebalo biti sunčanije i uglavnom suho.

DHMZ
Izgledi vremena

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 18:28