NA APARATIMA

Ovo je čovjek koji piše pitanja za Potjeru: ‘Može li se od toga živjeti? Ne, ali ovako se može pobijediti na kvizu...‘

Silvije Pleština je napisao više od 15.000 pitanja za popularni TV kviz Potjeru, otkriva kako izgleda taj posao

Filip Pavić i Silvije Pleština, organizator kvizova koji je smislio preko 15.000 pitanja za Potjeru

Kako se pišu pitanja za popularni TV kviz Potjera, kako izgleda posao onoga koji ih smišlja, može li se od toga živjeti i koji su trikovi da bi si se natjecatelj uspješno spremio za kviz.

O svemu tome novinar Filip Pavić i Silvije Pleština, organizator kvizova koji je napisao više od 15.000 pitanja za Potjeru, razgovaraju o u novoj epizodi podcasta Jutarnjeg ‘Na aparatima‘.

"Ne mislim da obrazovanje igra neku ulogu u kvizovima. Doktor znanosti, na primjer, ne mora biti bolji u kvizovima od nekog noćnog čuvara koji stalno rješava križaljke i osmosmjerke. Možda je ovaj pokupio više znanja kroz čitanje novina i križaljke, nego ovaj prvi kroz obrazovanje", govori 37-godišnji Pleština.

Za dobrog kvizaša ključne su dvije vještine, veli. Dobro pamćenje i povezivanje.

"Imam sreću da dosta toga uspijevam pohraniti u glavi, ali moram i ja vježbati i stalno raditi na tome. Autori pitanja su često izjednačeni lovcima što se tiče znanja i upijenih informacija", priča.

On je od djetinjstva imao dobro pamćenje, kaže, a bio je jako znatiželjan klinac. "Otkako sam bio mali listam atlase, čitam enciklopedije, Svijet oko nas. Htio sam znati kako svijet funkcionira, htio sam znati sve zastave svijeta, kvizove smo sve gledali doma kao obitelj od Kviskoteke, Diplomca, Milijunaša...", priča.

Kao 19-godišnjak sudjelovao je na Milijunašu i tada osvojio 250.000 kuna. Poslije toga se honorarno zaposlio na Potjeri kao autor pitanja. Na pitanje kako izgleda proces smišljanja pitanja, odgovara da je to "neprestani podsvjesni proces".

"Sve može biti potencijalna inspiracija za pitanje. Od putovanja, do razgovara, do nečega što pogledam na YouTubeu. Onda odem na Wikipediju i jednostavno upadnem u ‘zečju rupu‘. Od Andrewa Tatea, recimo, dođem do cijene pšenice u Ukrajini, i kopam. Uvijek si zapisujem sa strane, vodim bilješke, što mi je zanimljivo, što je informacija za koju nisam čuo. Ideja je pitanjem informirati, nasmijati i zabaviti, uz dobar stilistički oblik, to je pravi cilj", govori.

Koja područja bi trebao svladati dobar kvizaš, jesu li svi kvizaši pametni ili samo dobro bubaju informacije, je li vrijeme Milijunaša prošlo i kako je u Hrvatskoj eksplodirala pub kviz scena, poslušajte u novoj epizodi na YouTubeu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 10:31