STVARNO I FIKTIVNO SJEDIŠTE

OVO JE KOLAKUŠIĆEV IZBORNI STOŽER?! Posjetili smo adresu koju je prijavio DIP-u i nemalo se iznenadili: 'Tu su vam sobica i zahod, u derutnom stanju'

Prema prvom financijskom izvješću, potrošio je skromnih 21.000 kuna i to, kaže, vlastitog novca
 CROPIX

Predajući DIP-u prva, preliminarna financijska izvješća o sredstvima utrošenima u prvom dijelu kampanje za europske izbore, političke stanke i nezavisne liste navele su svoja sjedišta.

Neovisna lista građana Mislava Kolakušića kao svoje sjedište navela je Bribirsku ulicu 22, što je vidljivo na DIP-ovim službenim stranicama. Riječ je o tihoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci s obiteljskim kućama i malim dvorištima. Na broju 22 je nevelika, siva jednokatnica na kojoj visi, mokra od kiše, hrvatska zastava.

Prilično smo se iznenadili kad na kućnom ulazu nismo uočili ni najmanji znak koji bi upućivao da se tu nalazi sjedište izborne liste koja je upravo osvojila mjesto u Europskom parlamentu. Na kućnom zvonu imena su dviju osoba, na poštanskom sandučiću ime treće osobe, ali ni jedno od njih nije Kolakušićevo.

Pokupi poštu

Na sivoj kućnoj fasadi je tabla Športsko-ribolovne udruge branitelja Domovinskog rata Trešnjevka “Jura Jarunski”. Na telefonskim informacijama na toj adresi također nema broja koji bi pripadao bilo Kolakušiću, bilo njegovoj izbornoj listi. U razgovoru s nekoliko članova ribolovne udruge doznali smo da je ta udruga prostor u prizemlju kuće unajmila od Grada Zagreba, a da na katu kuće žive dvoje stanara koji nemaju veze s Kolakušićem.

Zagreb, 270519.
Bribirska 22.
Izborni stozer Mislava Kolakusica.
Na fotografiji: stozer.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

- U prizemlju, odmah do nas, jedan je mali, sasvim derutan i neuseljiv prostor od najviše dvadesetak kvadrata. Tu bi dok je bio živ jedanput ili dvaput u nekoliko mjeseci navraćao Kolakušićev otac, samo da pokupi poštu. Nakon njegove smrti tu također rijetko radi pošte navrati Mislav Kolakušić - rekao nam je član ribolovne udruge koji često boravi u prostoru u Bribirskoj 22. - Prostor koji se sastoji od jedne sobice i minijaturnog zahoda derutan je zbog puknuća vodovodne cijevi i takav stoji godinama. Sreo sam jednom suca Kolakušića kad je dolazio i pitao ga hoće li to uređivati, ali rekao je da neće jer mu se ne isplati - rekao nam je član ribolovne udruge.

- Ne, nemam pojma ni o kakvom sjedištu Kolakušićeve liste u Bribirskoj ulici. Nikada se tamo nismo sastajali. Sjedište Kolakušićeve izborne liste u kojem smo se sastajali u kampanji je na sasvim drugom kraju grada - u Gajnicama, u Peruanskoj ulici. Taj je prostor Kolakušiću dao na korištenje jedan poduzetnik - rekao nam je jedan od kandidata s Kolakušićeve izborne liste koji je želio ostati anoniman.

Nikoga u prostoru

I doista, u zagrebačkom naselju Gajnice, u Peruanskoj ulici na broju 4, u prizemlju stambene zgrade našli smo poslovni prostor koji nam je kandidat s Kolakušićeve liste naznačio kao njezino sjedište. Međutim, ni na tom prostoru nema naziva Kolakušićeve liste, ali zato iznad ulaza u njega, ispisan uočljivim crvenim slovima, stoji naziv udruge - Antikorupcija - preko koje Kolakušić već mjesecima vodi svoju antikorupcijsku kampanju. U utorak, dva dana nakon izbora, u prostoru nismo zatekli nikoga.

Zagreb, 260519.
Peruanska 4.
Prostror Udruge Antikorupcija Mislava Kolakusica.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX

Na poštanskom sandučiću, uz Antikorupciju su nazivi dviju tvrtki: Tapaprojekt i Grad Z-plan. U sudskom registru obje tvrtke, registrirane za izradu geodetskih elaborata i niz drugih djelatnosti, kao osnivač se navodi Damir Pavlić. Međutim, u Kolakušićevu financijskom izvješću ni Tapaprojekta niti Grad Z-plana, čiji prostor Kolakušićev izborni stožer i lista čini se koriste, nisu navedeni kao donatori kampanje. Ta činjenica otvara pitanje koristi li Mislav Kolakušić udrugu Antikorupcija kao paravan za financiranje europske političke kampanje za koju je, prema prvom financijskom izvješću, potrošio skromnih 21.000 kuna i to, kako uporno ponavlja, vlastitog novca.

Međutim, prema podacima iz Registra udruga koji se nalazi na stranicama Ministarstva uprave, ni Kolakušićeva udruga Antikorupcija nije službeno prijavljena na adresi u Peruanskoj u Gajnicama, na kojoj smo je pronašli. U Registru udruga sjedište Antikorupcije je u Ulici Davora Zbiljskog 3a u zagrebačkom Borovju, na sasvim drugom kraju grada.

Tek formalnost

Izvršni direktor Kolakušićeve Antikorupcije, bivši kandidat Živog zida na parlamentarnim izborima 2015. Dražan Dizdar u travnju ove godine nam je priznao da je službena adresa Anikorupcije koja je navedena u Registru udruga zapravo njegov privatni stan, ali da je to tek formalnost jer se stvarno sjedište udruge nalazi u poslovnom prostoru koji im je nakon što je Kolakušić najavio kandidaturu na izborima na korištenje dao jedan poduzetnik. Identitet toga poduzetnika Dizdar nam nije želio otkriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:44