ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Ovo je kolosalna pobjeda za HDZ, ali ostat će teška ljaga i stigma jer je Split izabrao antisemita‘

Stvarno mi je žao što tamo nismo pobijedili. Ostat će jedna velika mrlja što u Splitu slavi Puljkov zamjenik Ivošević... - rekao je premijer
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izrazio je u nedjelju zadovoljstvo rezultatom lokalnih izbora na kojima su HDZ-ovi kandidati pobijedili u 15 od 20 županija. Nazvao je tu pobjedu kolosalnim.

- Na kraju drugog kruga čestitam svima koji su dobili povjerenje hrvatskih birača da obnašaju važne dužnosti u sljedeće četiri godine. Zahvaljujem svim koji su sudjelovali na izborima. Želim iskazati jedinstven stav cijelog vodstva HDZ-a, a to je da je HDZ apsolutni, rekao bih kolosalni pobjednik ovih izbora. Osvojili smo 15 od 20 hrvatskih županija, što se nije dogodilo dosad u povijesti. Osvojili smo Varaždinsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Ličku županiju, ostalo smo sve ponovili, nažalost nismo pobijedili u Šibensko-kninskoj županiji.

image
Damjan Tadic/Cropix

Što se tiče gradova od šest najvećih, HDZ je dobio u tri, Osijeku, Zadru i Velikoj Gorici. Pobijedili smo po prvi put otkad je hrvatske demokracije u Osijeku - kazao je, no nije propustio spomenuti što se dogodilo u Splitu.

- Žao mi je da u Splitu Vice Mihanović nije nastavio, to je šteta, no ostat će teška ljaga i stigma jer su izabrali Puljkovog zamjenika Ivoševića koji je javno objavio da je antisemit. Očekujem od Puljka da se distancira, a od zamjenika očekujem da se distancira i napusti politiku - poručio je.

- Što se tiče ukupnog broja gradova i općina smo na istom postotku kao i prije četiri godine. HDZ ima od svih općina i gradova oko 45 posto i 75 posto županija. Ostvarili smo većinsku potporu birača i to je podstrig za rješavanje brojnih kriza kao što smo to činili do sada i surađivat ćemo sa svim čelnicima koji su dobili povjerenje na izborima - kazao je Plenković i napomenuo kako nije iznenađen s Kninom, jer kako tamo nisu ni bili na vlasti prije četiri godine, a što se tiče Vukovara, to je par stotina glasova razlike, kazao je, i dodao kako će drugi put biti bolje.

image
Damjan Tadic/Cropix

Potom je ponovno kometirao Split:

- Vice Mihanović je doživio veliku agresiju, najveća koja je išla prema našim kandidatima išla je prema njemu i Filipoviću u Zagrebu. Bili su na otvorenoj streljani u posljednja dva mjeseca i to nesmiljeno strijeljanje njih dvojice je očito polučilo neke rezultate - rekao je Plenković.

Osvrnuvši se na Domovinski pokret ustvrdio je da su omogućili Tomislavu Tomaševiću da se prošeće izborima.

- Kad god oni idu snažno u neke izbore i uspiju dovesti u zabludu dio birača, dovode ljevicu na vlast. Tako su doveli Milanovića prije godinu dana i tako su omogućili da se Tomašević prošeće izborima u drugom krugu gotovo bez da se zapuhao, a oni sami nisu osvojili ništa.

- Poštujem volju hrvatskih građana, žao mi je što Davor Filipović nije osvojio Zagreb, jer on je bio najkompetentniji u ranoj fazi kampanje. Međutim, ako vam se na istom političkom spektru stvori Škoro, Pavičić Vukičević, Škare Ožbolt i Troskot, onda imate pet kandidata za isto biračko tijelo pa se dogodi ovo da imate 'walk in the park' - rekao je Plenković.

Ocijenio je da se na izborima u Zagrebu obračunavalo s politikom bivšega gradonačelnika, a rezultatima je pridonio i SDP koji je 'pao negdje između stolica' i praktički ga nema u Zagrebu, kao i sveopći medijski suport koji je imao Možemo - kazao je Plenković, a potom se vratio na Split:

- Puljak mi se nije svidio u kapanji, bio je arognatan i bahat, siguran sam da kad ide na CERN je malo kulturniji i sofisticiraniji. A ovo što mu je zamjenik napisao, ne razumijem kako se nije od toga ogradio - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:28