RADNA SKUPINA

OVO JE MINISTROV TAJNI TIM ZA ZAKON O POBAČAJU Otkrivamo tko su ljudi koji će donijeti pravila o abortusu

Milan Kujundžić, Ante Ćorušić, Darko Marčinko, Dinka Pavičić i Berivoj Mišković

 

Do kraja veljače iduće godine Sabor mora donijeti novi zakon o pobačaju, što mu je u ožujku 2017. naložio Ustavni sud. Kako je godina pri kraju, a rokovi se približavaju, ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je da će novi zakonski tekst predložiti Povjerenstvo za evaluaciju zakonskih kriterija i iskustava EU koji se odnose na pravo o prekidu trudnoće.

Povjerenstvo ima desetak članova, među kojima su liječnici, etičari i pravnici, a prema nekim informacijama, sudjelovat će i predstavnici vjerskih zajednica koje djeluju u Hrvatskoj.

Šutnja ministarstva

Premda ministar taji imena članova, pravdajući se osjetljivošću zakona, Jutarnji list neslužbeno doznaje da su u povjerenstvo predloženi ginekolozi iz tri grada; Zagreba, Splita i Osijeka. Osim toga, ideja je bila da među ginekolozima bude što više žena, a spominju se tri. Što se tiče zagrebačkih ginekologa, Jutarnji doznaje da je riječ o prof. dr. Anti Ćorušiću i prof. dr. Dinki Pavičić Baldani iz KBC-a Zagreb te o prof. dr. Berivoju Miškoviću i dr. Tanji Pavelić Turudić iz KB-a Sveti Duh.

Iz osječkog KBC-a u Povjerenstvu bi trebala biti dr. Mirna Erman Vlahović, a iz KBC-a Split dr. Marko Vulić. Uz njih, među članovima povjerenstva trebala bi biti i neurologinja prof. dr. Zdravka Poljaković iz KBC-a Zagreb te psihijatar prof. dr. Darko Marčinko, koji uskoro postaje predsjednik etičkog povjerenstva KBC-a.

Jedan embriolog

Vjerojatno će u radu sudjelovati i embriolog prof. dr. Damir Ježek, s KBC-a Zagreb. Kako je riječ o osjetljivom pravnom dokumentu, kao mogući članovi povjerenstva spominju se, prof. dr. Dubravka Hrabar sa zagrebačkog i prof. dr. Sanja Barić s riječkog Pravnog fakulteta.

Ustavni sud odlučio je da je konačno nužna izmjena Zakona o pravu na prekid trudnoće iz 1978. godine, koji se u posljednjih dvadesetak godina nekoliko puta pokušalo zamijeniti novim zakonskim tekstom.

Posljednje povjerenstvo za izmjenu zakona koje nije uspjelo s izmjenama radilo je u vrijeme vlade Ive Sanadera, a ondje su sjedili ginekolog Ante Ćorušić, embriologinja prof. dr. Ljiljana Kostović-Knežević, etičar Niko Zurak, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović, prof. dr. Vladimir Mareković...

Međutim, rasprava u javnosti na kraju je srušila mogući tekst zakona.

Službeni zahtjev

U odluci Ustavnog suda, po kojoj je potrebno donijeti novi Zakon o pobačaju, stoji i zaključak da njime neće biti moguće zabraniti prekid trudnoće. Vjerojatno će najveći prijepor biti odluka o tome do kojeg će se tjedna smjeti prekinuti trudnoća. Aktualni zakon dozvoljava prekid trudnoće do 10 tjedna, a neki tvrde da bi se ta granica trebala produljiti do 15 tjedna.

Odluka ministra Kujundžića da imena članova Povjerenstva ne pusti u javnost razljutila je udruge koje se bave pravima žena.

Tako iz Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter smatraju nevjerojatnom činjenicu da šira javnost ne zna tko je u radnoj skupini, kao ni oni koji se bave područjem reproduktivnih prava.

- S obzirom na to da je javno tijelo, Ministarstvo zdravstva dužno je pružiti informacije i to nam je zakonski omogućeno pravom na pristup informacijama. Zastrašujuće je da žene kojih će se ovaj zakon ticati nemaju pojma tko odlučuje o njihovim sudbinama i to je vrlo problematično - kaže Iva Davorija iz PaRitera.

Navodi da ne zna koji su razlozi iz kojih ministar taji te podatke te drži da to nije način komunikacije s javnosti tri mjeseca prije donošenja zakona.

- Slat ćemo službeni zahtjev za otkrivanje imena iz Povjerenstva. Što se tiče same izrade zakona, naš stav je jasan; zakon kao takav iz 1978. godine staromodan je i surađuje s institucijama koje danas više ne postoje, tako da ga treba modernizirati i prilagoditi novim znanstvenim dostignućima. To znači i da se ženama treba osigurati kontinuirana reproduktivna skrb i zdravlje. Pobačaj je nešto što u javnim ustanovama mora biti dostupno - kaže Davorija te dodaje da je problematično i pitanje regulacije priziva savjesti.

- Što se tiče prava abortusa, mi se zalažemo do 12 tjedna, ali to je nešto što će struka odlučiti - zaključuje Iva Davorija.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo