SLUČAJ AGROKOR

OVO JE NAJVEĆA BLOKADA U POVIJESTI PRAVOSUĐA: EVO ŠTO JE SVE BLOKIRANO U AFERI AGROKOR Stotine tisuća kvadrata zemljišta, deseci luksuznih stanova

 
 Ilustracija, Hanza Media, CROPIX

Stotine tisuća kvadrata raznih zemljišta diljem Hrvatske, deseci luksuznih stanova, stotinjak bankovnih računa, dionice, udjeli u tvrtkama, Mercedesi, ali i jedan oldtimer Zastava iz 1960. blokirani su ovih dana odlukom zagrebačkog Županijskog suda u najvećoj blokadi u povijesti hrvatskog pravosuđa - u aferi Agrokor, a na prijedlog samog koncerna, koji je protiv 15 osumnjičenih da su ga pod vodstvom Ivice Todorića oštetili za 1,6 milijardi kuna.

No, osim imovine osumnjičenika Ivice, Ivana i Ante Todorića, Tomislava Lučića, Ljerke Puljić, Damira Kuštraka, Piruške Canjuge, Ivana Crnjca, Mislava Galića, Hrvoja Balenta, Alojzija Pandžića, Olivija Discordije, Sanje Hristić, Marijana Alagušića i Ivice Sertića, blokirana je i imovina osobe koja nije pod istragom, Todorićeve kćeri Ive Balent. Naime, predložena je blokada na njezinoj četvrtini Kulmerovih dvora zbog toga što je njezin otac taj dio poznate nekretnine na nju prenio darovnim ugovorom, a smatra se da ga je on ilegalno stekao.

Također, što na prvu nevjerojatno zvuči, dio blokade zatražen je i za zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, kod kojeg je novac koji je nekim osumnjičenicima privremeno oduzet tijekom pretrage stanova na dan uhićenja. Zatražena je mjera zabrane da ga se vrate osumnjičenicima. Ipak, zagrebačko će Županijsko tužiteljstvo ili sud morati otvoriti poseban račun na koji će tužiteljstvo uplatiti taj novac, kada bude blokiran odlukom suda. Riječ je o 200.000 kuna koje je policija pronašla kod Alojzija Pandžića te 203.000 eura koji su pronađeni u pretrazi kuće revizora Olivija Discordije.

Najveći zahtjev

Ovom su se odlukom prvi put pod blokadom našli kompletni Kulmerovi dvori - blokirana je četvrtina koja pripada Ivici Todoriću, ali i tri četvrtine koje pripadaju svakom od njegovo troje djece.

Prije otprilike mjesec dana izvanredna je uprava Agrokora Županijskom državnom odvjetništvu podnijela najveći imovinsko-pravni zahtjev u hrvatskoj povijesti, težak oko 1,6 milijardi kuna. Do podnošenja tog zahtjeva pod blokadom je bio samo prvookrivljeni Ivica Todorić. Naime, inkriminacijama je bilo definirano da je korist od čitave afere Agrokor sebi pribavio samo Ivica Todorić. No, stupanjem na scenu imovinsko-pravnog zahtjeva Agrokora situacija s blokadama se promijenila jer, za razliku od tužitelja, Agrokor, dakle oštećenik, nije tražio da se osigura oduzimanje koristi, nego da se osigura naknada potencijalne štete. To znači da se mogućnost blokade sada proširila na sve ostale okrivljenike, pa i na Ivu Balent.

Premda je blokirana imovina impozantna, prema nekim procjenama vrijednost blokiranih nekretnina ne može namiriti ni petinu inkriminirane štete od 1,6 milijardi kuna. Kolika su, pak, keša u bankama imali okrivljenici, nije poznato, no zatražene su blokade svih njihovih računa. Otkriveno je da Tomislav Lučić, glavni financijaš u Agrokoru, u bankama ima čak 45 računa. Njemu je usto blokiran trosobni stan na Lašćini, zemljište s kućom u Gajcu na Pagu, površine 226 kvadrata, apartman u Splitu, stan u Zaprešiću, obveznice Štedinvesta vrijedne oko 100.000 eura te dionice tvornice šećera Viro vrijedne oko 170.000 kuna. Veliki zemljoposjednik je i Damir Kuštrak, kojem je blokirano oko 50.000 četvornih metara zemljišta kod Koprivnice, uglavnom voćnjaka i vinograda s ribnjakom i klijeti.

Vrt u Dubrovniku

Kuštrak je i vlasnik polovice kuće od 406 kvadrata u Šestinama, stana od 82 četvorna metra na Novoj Vesi, dijela kuće u Poreču, ali i vojnog terenca Zastave, oldtimera AR 55 iz 1960. godine. Stariji Todorićev sin, Ante, vlasnik je stana od 207 kvadrata na Pantovčaku, jedne četvrtine Kulmerovih dvora, oko 37.000 kvadrata zemljišta u Kloštar Ivaniću i Kutini te dvaju Mercedesa. Njegovu mlađem bratu Ivanu sud je blokirao zgradu pokraj Garešnice, četvrtinu Kulmerovih dvora, brodicu dužine 7,4 metra iz 2006. te “jedan vrt u Dubrovniku”.

Vlasniku revizorske kuće Baker Tilly, Oliviju Discordiji, blokirani su udio u revizorskoj kući, kuće u Jaski i Zadru te 203.000 eura koje mu je policija pronašla u stanu. Revizorica Sanja Hristić, pak, ima polovicu zgrade u Prilazu Gjure Deželića te stan od 67 četvornih metara s garažom u Makarskoj.

Poseban račun

Bivšoj potpredsjednici Uprave Agrokora Ljerki Puljić blokiran je dio kuće s dvorištem u Sesvetskom Kraljevcu te zemljište od 532 kvadrata u Dubrovniku. Piruški Canjugi pod blokadom su četverosobni stan u Jurkovićevoj ulici u Zagrebu te zemljište od 1200 kvadrata s vikendicom u Žaborićima kod Šibenika. Sud je blokirao i penthouse od 142 kvadrata u zagrebačkim Šestinama te pola kuće s dvorištem na Jabukovcu Ivice Crnjca. Stanom površine 187 četvornih metara na Petretićevu trgu te Vespom neće moći raspolagati direktor Jamnice Mislav Galić.

Todorićev zet Hrvoje Balent nije imao nekretnine te je zatražena blokada njegovih 14 računa u bankama i dionica vrijednih oko 45.000 kuna. Alojziju Pandžiću stavljena je blokada na stan u Trnju, dio zgrade u Selcima, a od tužiteljstva je zatraženo i da na poseban račun stavi 240.000 kuna koji su mu oduzeti tijekom uhićenja. Blokirani su i stanovi Marijana Alagušića u Klari i Zapruđu kao i stanovi Ivice Sertića u Vrbiku i u Velikoj Gorici te poslovni prostor na Trešnjevci.

Dobavljači ne uzmiču: Inzistiraju da im se isplati cijeli dug od 200 milijuna eura

Nakon troipolsatnog sastanka predsjedništva Udruge dobavljača Agrokora potvrđen je prošlotjedni dogovor - dobavljači inzistiraju na isplati preostalog takozvanog graničnog duga u iznosu od gotovo 200 milijuna eura te se od izvanredne uprave Agrokora traži isti tretman svih neosiguranih vjerovnika, neslužbeno smo doznali.

Marin Pucar, predsjednik Udruge, rekao je nakon sastanka da su najupitnije financijske mjenice i financijski krediti kojima je obuhvaćeno preko 70 kompanija u Hrvatskoj te da će tražiti zajedničko rješenje. Dobavljači su, kako doznajemo, unatoč različitim pozicijama, uspjeli postići načelni dogovor. Razgovaralo se i o tome da se možda jače podrži dobavljače koji su kreditirali Agrokor i njegove kompanije, u smislu da imaju manji otpis u odnosu na kredite i imatelje obveznica, ali svi su svjesni da će u ovim okolnostima to biti jako teško postići u okviru nagodbe vjerovnika.

Granični se dug, podsjetimo, odnosi na fakture koje su ugovorene prije 10. travnja ove godine, ali su dospjele na naplatu poslije tog datuma. Kako se moglo doznati, plaćene su gotovo sve takve fakture za robu i usluge, ali je ostalo neplaćeno oko 200 milijuna eura graničnog duga koji se odnosi na mjenično produljivanje roka naplate robnih faktura i usluga. Ustvari je taj mjenični granični dug prema definiciji iz lex Agrokor “stari dug” za robu i uslugu (koji je dospio na naplatu do 10. travnja), ali ga je Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Agrokora, odlučio plaćati mimo suglasnosti Vijeća vjerovnika kako bi privukao dobavljače na svoju stranu.

No, nakon što se tijekom predstavljanja nacrta nagodbe vjerovnika pojavila mogućnost da preostalih 200 milijuna eura (do sada je plaćeno oko 250 milijuna eura ukupnog graničnog duga) bude plaćeno samo djelomično, dobavljači su se pobunili. Svjesni su, kažu, da trenutna financijska situacija ne omogućuje brže plaćanje tih obveza, koje je, ustvari, na sebe preuzeo, bez zakonske prisile, Ante Ramljak, ali inzistiraju na tome se im se plati 100 posto tog iznosa.

Naime, jedan od problema je što je do sada dobavljačima taj granični mjenični dug plaćan različito, pa je tvrtkama koje su imale potraživanja prema Konzumu plaćeno najviše do 50 posto, a onima koje su potraživale od Jamnice, Leda i drugih i do 90 ili čak 100%. S druge strane, neke kompanije, poput Atlantic Grupe i Kraša, imale su samo mjenična granična potraživanja, pa će njima, ako uspije pritisak, čitav dug biti plaćen u cijelosti. No, treba znati da takvi dobavljači, koji su imali samo mjenična granična potraživanja, nisu imali mogućnost sudjelovanja u roll upu, za razliku od onih koji su imali samo stari dug ili kombiniran stari i granični dug bilo koje vrste.

Naravno, u nagodbi će najlošije proći oni dobavljači koji su Agrokor kreditirali i čistim financijskim mjenicama ili kreditima, poput Francka, Adrisa, Granolija, AWT-a ili Ricardo transporta, ali i njima odgovara da im se u što većem opsegu, odnosno 100 posto, isplati granični dug. Neki od njih, kao što je Adris, to će mnogo lakše podnijeti jer imaju zalihe keša ili su već poduzeli kapitalne korake, poput Francka.

Drugi problem koji dobavljači adresiraju izvanrednoj upravi jest pitanje tretmana imatelja neosiguranih potraživanja, jer bi prema nacrtu nagodbe vjerovnika veću naplatu realizirali dobavljači Leda, Jamnice i sličnih kompanija, a manju bi imali dobavljači Konzuma. A kako baš oni smatraju da su u najvećoj mjeri omogućili funkcioniranje cijelog sustava, takvo bi rješenje, ističu, bilo nepravedno prema njima. (Frenki Laušić)

Od Kulmerovih dvora do vojnih oldtimera i računa po bankama

1. Ivica Todorić - blokade nad trima nekretninama

2. Tomislav Lučić - kuća i dvorište u Gajcu na Pagu ukupno 226 m2, 45 računa u bankama, obveznice Šted Investa vrijedne oko 100.000 eura, te dionice Viro tvornice šećera vrijedne oko 170.000 kuna

3. Ljerka Puljić - 532 m2 zemljišta u Dubrovniku

4. Damir Kuštrak - velika zemljišta, uglavnom voćnjaci i vinogradi, površine oko 50.000 četvornih metara s ribnjakom i klijeti, u Miholjancu kod Koprivnice, polovica kuće od 406 m2 u Šestinama, oldtimer Zastavin vojni terenac AR 55 iz 1960.

5. Piruška Canjuga - četverosobni stan od 197 m2 te spremište i garaža u Jurkovićevoj, zemljište od 1200 m2 s vikendicom u Žaborićima kod Šibenika

6. Ivan Crnjac - penthause od 142 m2 u Šestinama

7. Ante Todorić - stan od 207 m2 na Pantovčaku, 1/4 Kulmerovih dvora, zemljište Kloštar Ivanić, oko 37.000 m2, te klijet s vinogradima u Kutini, oko 5000 m2

8. Mislav Galić - stan od 187 m2 s tri parkirna mjesta na Petretićevom trgu, 4 računa u bankama, Piaggio Sport Touring iz 2012.

9. Hrvoje Balent - nema nekretnina, samo 14 računa,

Iva Balent - zaplijenjena 1/4 Kulmerovih dvora

10. Ivan Todorić - zgrada te kuća sa zemljištem pored Garešnice, više desetaka m2 zemljišta, 1/4 Kulmerovih dvora, jedan vrt u Dubrovniku i brodica od 7,4 metra iz 2006., zatim dionice Atlantske plovidbe, HT-a i Uljanik Plovidbe, ukupno vrijednih oko 45.000 kuna.

11. Alojzije Pandžić - stan od 96 m2 na Trnju s garažom, dio zgrade u Selcima, zatraženo od Županijskog državnog odvjetništva da 240.000 kuna koji su oduzeli Pandžiću stave na poseban račun

12. Olivio Discordia - 20.000 m2 zemljišta u Jastrebarskom s kućom, te kuća u Zadru. Također, nađeno mu je 203.000 eura koje bi također trebalo staviti na poseban račun

13. Sanja Hristić - Polovica zgrade u Prilazu Gjure Deželića, stan od 67 m2 u Makarskoj s garažom

14. Marijan Alagušić - stan od 53 m2 u Klari, pola obiteljske kuće na Livadarskom putu te stan od 65 m2 u Zapruđu, VW 2.0 TDI iz 2011., Mazda 1.61 TX, dionice iz 2011. Leda i Belja, zatim Dalekovoda, dionice Ine vrijedne 10.000 eura, i stotinjak dionica Luke Rijeka, Kraša, Atlantic Grupe

15. Ivica Sertić - stan od 95 m2 na Vrbiku, stan od 51 m2 na području Velike Gorice, poslovni prostor od 22 m2 na Trešnjevci, Opel Insignia, dionice Industrogradnje, Zabe i Jamnice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2021 00:04