BURAN DAN

'OVO JE SILOVANJE DEMOKRACIJE, VRAĆATE NAS U 19. ST.!' Drama u Saboru, oporba pokušala srušiti kvorum

Najveća oporbena stranka oštro je prosvjedovala zbog načina utvrđivanja kvoruma prilikom glasovanja
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Istina je. Vi ste vlast koja je druga i drugačija. Vi ste vlast koja nas svaki dan korak po korak se udaljava od dosega demokracije koje smo uspjeli postići u proteklih 20 godina. Vi nas vraćate u 19. stoljeće! Vaš put je put debelo unatrag i umjesto da se dičite promjenama u boljem smjeru i europskim pristupom podsjećete na bizantinski način. Niste vi ni blizu nordijskog načina upravljanja i prestanite ga spominjati - poručio je danas sa saborske govornice Davorin Mlakar uime HDZ-a.

Najveća oporbena stranka oštro je prosvjedovala zbog načina utvrđivanja kvoruma prilikom glasovanja optužujući vladajuće da manipuliraju i da nisu imali potreban kvorum za donošenje odluka jer su broj prisutnih zastupnika ubrojili i one čiji mandata još nisu bili verificirani i nisu mogli odlučivati. Predsjedavajući SDP-ovac Nenad Stazić odbacio je njihove optužbe te tvrdi kako su kvorum utvrdile stručne službe kojima vjeruje te da nije bilo nikakve manipulacije.

Oproba je naime, danas kod glasovanja o raspravljenim točkama pokušala srušiti kvorum vladajućima te su napustili sabornicu . No, vladajući su tvrdili da je brojanje stručne službe pokazalo da imaju 77 glasova.

To je razbjesnilo HDZ koji je zatražio stanku nakon koje su vladajuće optužili za silovanje demokracije.

- U prvom trenutku kada se govorilo o broju kvoruma niste imali potreban broj zastupnika za glasovanje jer dvoje zastupnika još nije imalo verificirane mandate. Jer ako vas je za odluku bilo 77 među njima je bilo i ovo dvoje što značio da vas je bilo 75, a to je nedovoljno za donošenje odluka. Procedura je pretpostavka demokracije i bez intervencije koje činite ovo je još uvijek važeća odredba Poslovnika koja se morate držati i kada vam ide u prilog i kada vam ne ide. Nemojte silovati demokraciju i izazivati sukob sa osnovama pristojnosti i demokratskom pristupanju parlamenta – sipao je Mlakar. Odmah mu je uzvratio SDP koji je poručio kako ih demokraciji neće učiti stranka koja je na optuženičkoj klupi.

- Vi ste radili opstrukciju kvoruma na potvrđivanju novih zastupnika, što je sramotno. HDZ je koristio crne novce, ilegalne fondove, od javnog novca su financirali svoje političke djelatnosti, bivši premijer je optužen ili osuđen u više procesa. To je činjenica - naglasio je Igor Dragovan koji je odbacio optužbe o manipuliranju kvorumom.

- Izlazak i rušenje kvoruma, sve je to u redu, ali budite u pravu. Govorili ste godinama da ste u pravu, a trpali ste novac poreznih obveznika u vlastite džepove - rekao je Dragovan na što mu je Mlakar uzvratio kako bi i SDP imao što reći o novcima:

- Gdje su novci od prodaje nekretnina koje je imala Partija!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:23