NOVI SUKOB U SABORU

'TRAŽIMO PROVJERU SJEDNICE OD PETKA, TO JE PREŠLO SVE GRANICE!' HDZ-ovci traže da se ispita je li bilo kvoruma

SDP im je odmah odgovorio prebacujući lopticu da ustvari HDZ krši demokratsku proceduru jer su kvorum rušili na potvrđivanju mandata njihovih dvoje novih zastupnika
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - HDZ je odmah na početku današnje sjednice tražio stanku zbog načina vođenja sjednice prošlog petka. Tražili su da se sjednica prekine sve dok se ne utvrdi da li je u petak bilo kvoruma i jesu li sve odluke koje su tada donesene pa i dopuna dnevnog reda legalne.

- Postoje fonogrami i snimka sjednice. I dok se preko toga ne utvrdi je li bilo kvoruma sjednica se ne može nastaviti, poručio je uime HDZ-a Davorin Mlakar.

Ponovno su optužili vladajuće odnosno predsjedavajućeg Nenada Stazića, koji je u petak vodio sjednicu, da nije utvrdio kvorum.

'OVO JE SILOVANJE DEMOKRACIJE, VRAĆATE NAS U 19. STOLJEĆE!' Drama u Saboru, oporba pokušala srušiti kvorum

- U petak smo svjedočili načinu vođenja sjednice kakvo se još do sada nije dogodilo. To ponašanje prelazi sve granice demokratski pristojnog ophođenja u parlamentu i ta je povreda puno šira od trivijalne povrede Poslovnika. Zato smo se obratili predsjedniku Sabora, zatražili da se provjeri sjednica od petka i utvrdi je li bilo kvoruma. Tražimo da se sjednica prekine dok se ne utvrdi kako je vođena sjednica i da li je bilo proceduralih pogrešaka koji dovode u pitanje legalnost odluka koje su donesene, objasnio je Mlakar.

SDP im je odmah odgovorio prebacujući lopticu da ustvari HDZ krši demokratsku proceduru jer su kvorum rušili na potvrđivanju mandata njihovih dvoje novih zastupnika.

- Ono što se petak dogodilo bila je civilizacijska sramota. To će ostati u analima povijesti Sabora kao jedan od najsramotnijih dana, naglasio je Nenad Stazić. Nikada se, kaže Stazić, u demokratskoj praksi kvorum nije rušio na verificiranju mandata.

- Jer zastupnici kojima se verificira mandat su izabrani na izborima od građana. A HDZ je rušenjem kvoruma pokazao da prezire građane koji su ih izabrali i poručuju: mi smo HDZ i odlučivat ćemo tko će tu sjediti!, optužuje Stazić.

- Želite li da to uvedemo kao praksu pa da niti vladajući HDZ-ovim zastupnicima ne verificiraju mandate? Nećemo se ponašati kao HDZ jer smo demokratski i priznajemo volju građana, dodao je.

'Koalicija svaki dan unazaduje Hrvatsku'

HDZ je zbog načina vođenja sjednice u petak održao i konferenciju za novinare na kojoj su najavili da će nastaviti pravnu i političku borbu kako bi dokazali da se prošlog tjedna dogodila nezakonitost i amoralnost.

-Sudjelovat ćemo na sjednicama no i dalje ćemo inzistirati da se preko fonograma i snimke utvrdi je li bilo kvoruma i jesu li odluke koje su tada donesene legitimne i legalne - rekao je Gordan Jandroković. Ponovo su poručili kako Vlada i njihova koalicija svaki dan Hrvatsku unazaduje u demokratskom smislu.

- Jer ako ste spremni varati na kvorumu onda ste i na nečem puno važnijem - kaže Jandroković. Opet su se obrušili i na Nenada Stazića za kojeg tvrde da nije dorastao funkciji potpredsjednika Sabora koju obnaša jer ne poznaje zakone i proceduru.

- To samo potvrđuje kako vladajuća koalicija nema dovoljno kvalificiranih i educiranih ljudi koji bi kvaliteno obnašali važne poslove - tvrdi Davorin Mlakar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:43