BURAN DAN U SABORU

'NIJEMCI SU PITALI: ZNATE LI ŠTO ZNAČI ABC? ANYTHING BUT CROATIA!' Svađa HDZ-a i SDP-a oko strateških investicija

Želio bih živjeti u zemlji gdje ovaj zakon nije potreban, rekao je jutros u Saboru ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

NOVO 13:00 - HNS-ova Natalija Martinčević naglasila je kako je zadnji čas da pokrenemo gospodarstvo i da privučemo investitore, a tome bi trebao pomoći upravo ovaj zakon. Više nam se, upozorila je, nikako ne smije nastaviti praksa prošlih Vlada da projekti stoje godinama iz, uglavnom, potpuno nejasnih razloga.

- Ne smije nam se dogoditi da veliki projekt poput IKEA-e stoji 16 godina, da se na jedan potpis od Hrvatskih autocesta čeka 4 mjeseca, da projekt Srđa stoji 5 godina, da projekti poput Omble stoji jer se netko igra sa ekološkim studijama mjesecima, da ne kažem godinama. Pa to će otjerati svakog iole ozbiljnog investitora ili banku koja je imala tu namjere podržati - naglasila je HNS-ova zastupnica koja stoga upozorava kako je presudna uloga Vlade da stane iza projekata za koje se odlučila.

- Ti projekti su dio strategije ove Vlade i ona ih kao takve mora provesti.Ovdje se radi za Hrvatsku u ovom trenutku prevažnim projektima koji nose i zapošljavanje industrije i našeg građevinskog sektora i radna mjesta. Tako se ova Vlada prema njima treba i postaviti i u tom smislu treba gledati na donošenje i provođenje ovog zakona - rekla je.

HDZ se protivi Zakonu o strateškim investicijama, nazvali su ga zakon o sprečavanju investicija, a velik dio svojih rasprava iskoristili su kako bi upozorili na katastrofalne rezultate rada Vlade.

- Da nema arapskog proljeća i rasta turizma danas bi ovdje bio MMF. Neki iz Vlade stalno navješćuju oporavak. Ne znam zaista na temelju čega - kaže Domagoj Milošević koji je kako bi argumentirao svoje tvrdnje iznio podatke Svjetske banke gdje smo na listi Doing bussines od 185 zemlja na 143. mjestu u dobivanju građevinskih dozvola, a na 139. po zaštiti ulagača.

- Bio sam nedavno u Berlinu i razgovarao sam s jednim njemačkim investitiorom koji me pitao znam li što znači ABC? Anything but Croatia - otkriva.

Kritizirao je Vladu jer u godinu i pol dana ništa nije učinila na jačanju investicijske klime, ali i jer nije realizirala niti jedan veći projekt.

- Ova Vlada je odustala od nizinske pruge Rijeka- Zagreb, jedinog strateškog projekta koji nas može staviti na kartu investicija u svijetu i privući druge ulagače. Stoji i Zračna luka Zagreb, Plomin.. - naveo je. Podsjetio je kako je predstavnik General electrica bio 2011. bio na Vladinom forumu i jasno su iskazali interes sa ulaganje.

- Ali s njima nitko nije razgovarao. A sad će u ovom zakonu pročitati da im za ulaganje treba Bon 1 i Bon 2 i potvrda o nekažnjavanju. Trebamo se uozbiljiti ako želimo strane ulagače - naglasio je.

Marasović je kritizirao Vladu jer su im trebale gotovo dvioje godine da predlože zakon koji će „možda nešto poboljšati“.

- Dvije godine ste proveli u donošenju zakona po hitnom postupku o grobljima, o ovome i onome. Izgubili ste dvije godine i sad ćete o nekakvim velikim strateškim projektima. Recimo gradnja Omble. Pa to će raditi 30 ljudi i bit će gotova za 7 godina. Vi ne razumijete što je strateški projekt. To su hrvatska poljoprivreda i hrvatski turizam - poručio je.

----------------------------------------------------------------------------

10:57 - Želio bih živjeti u zemlji gdje ovaj zakon nije potreban, gdje je sve puno jasnije i gdje djelatnici puno brže reagiraju pa da se dozvole dobiju za 7 dana. Mislim da za nekoliko godina neće biti potrebe za ovakvim zakonom, ali nemamo pravo reći građanima da sačekaju do tada. Moramo potaknuti investicijsku klimu, a to je cilj ovog zakona – objasnio je jutros u Saboru ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavljajući Zakon o strateškim investicijama.

Zakon je mjesecima dizao buru u javnosti i prije nego je upućen u proceduru, a danas je konačno došao na red za saborsku raspravu. Ministar gospodarstva izrazio je žaljenje što zakon neće biti donesen prije ljetne saborske pauze, no tvrdi kako se ništa katastrofalno neće dogoditi.

- Razlog za ovaj Zakon je potreba pokretanja investicija u Hrvatskoj. Kako bi se ubrzale procedure za velike investicijske projekte koje su od velikog gospodarskpg značaja. Znate da smo imali investicije koje su godinama čekale zbog prostornih planova – naglasio je Vrdoljak koji poručuje kako će zakon osigurati pravni okvir za pokretanje investicijskog ciklusa, a koji će utjecati i na privlačenje projekata.

Velike investicije su, dodaje, od većeg značaja i interesa države zbog zapošljavanja većeg broja ljudi, a i svaka velika investicija i tijekom realizacije zapošljava velik broj poduzeća, pomaže razvoju infrastrukture. Ministar tvrdi kako ovim zakonom samo žele skratiti procesi za ishođenje dokumentacije.

- Zakonski uvjeti izvlašetnja se ne mijenjaju. Niti jedan strateški projekt neće biti moguće ostvariti ako nije predviđen prostornim planom. Ali za izdavanje dozvola za strateške investicije propisana je nadležnost ministarstva čime se skraćuje cijeli postupak – objasnio je ministar koji je poručio zastupnicima kako je Vlada otvorena za sve sugestije kako bi zakon bio bolji.

HDZ je odmah negodovao što se ministar u svom uvodnom obrazloženju niti rječju nije osvrnuo na po njima najspornije odredbe zakona, a kojima se se daje ovlast državi da raspolaže nekretninama u vlasništvu uključujući ceste, šume, vode.

- Morate definirati do koje je to razine jer nije isto 100 hektara i 100 metara kvadratnih inače se otvara prostor za različite manipulacije - tvrdi Ivan Šuker. Ministar im je odmah uzvratio da sami predlože to ograničenje za koje se zalažu.

Vladajući su naravno hvalili Zakon jer kako je uime SDP-a objasnio Franko Vidović on rješava mali segment velikih investicija koje su bitne i koje će pomoći da se otvore nova radna mjesta i pošalje signal stranim, ali i domaćim poduzetnicima da je vrijeme da se pokrenu ulaganja. Odbacili su optužbe kako se njime pogoduje pojedinicima.

- Namjera Zakona nije da pogoduje investitoru već onom projektu od čije će realizacije koristi imati šira društvena zajednica. Obzirom na stanje u gospodarstvu takva ulaganja su nam nužno potrebna zbog održivog razvoja gospodarstva. Ovaj zakon nije nikakva prečica već jasno definiranje procedura i pokazivanje svim zainteresiranima da smo u stanju sustavno raditi na projektu od ideje do realizacije najkraćim i najučinkovitijim putem. Ovaj zakon je tu da upravo te stvari razriješi, a ne zbog nikakvih privilegiranih poduzetnika – poručio je Vidović.

Njegovo citiranje potpredsjednika Vlade Branka Grčića kako će se ovaj „zakon koji će iz temelja promijeniti okruženje za strateški vrijedne investicijske projekte“ nimalo se nije svidjelo HDZ-ovcu Dujomiru Marasoviću.

- Grčić je moj Splićanin, a ja sam malo lokal patriota. Ali taj govori stalno da ćemo imat za godinu dana bolji život. I sad je prešao na 2016., došao je već na 2018. i 2025. Pa tko je taj Grčić? Kakav je on ekonomski strateg? Što je on ekonomski i strateški smislio? On nema pojma. I Vi se na njega pozivate. Ma da ste citirali omiljenog vođu ne bih vam zamjerio - odgovorio je Marasović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:58