JEDINO ŠTO NIJE BILO BLOKIRANO

OVO JE STAN KOJI JE BRAČNI PAR TODORIĆ PRODAO U ZAGREBU Bivši šef Agrokora otkrio koliko su zaradili, kako su uspjeli dobiti toliko za kvadrat stana?

 
 CROPIX

Nakon što su mediji izvijestili da je obrana Ivice Todorića pred sudom u Londonu izjavila da mu je blokirana imovina u Hrvatskoj, Kanadi, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, postavilo se pitanje zbog čega Državno odvjetništvo i izvanredna uprava Agrokora nisu do sada registrirali imovinu u Velikoj Britaniji i Kanadi.

Ni Agrokor ni DORH nisu htjeli službeno ništa više reći u odnosu na dosadašnje istupe i postupke po tom pitanju, ali se neslužbeno moglo doznati kako je moguće da se ne radi o nekoj konkretnoj imovini, nego jednostavno o tome da je Sberbank u ovršnim postupcima protiv Ivice Todorića uspio dobiti rješenje o blokadi imovine u tim zemljama ako se uspostavi da postoji.

Todorić je osobno u svom reagiranju ustvrdio kako “ruski Sberbank vodi postupak po osnovi osobnih garancija koje sam dao za kredit Agrokoru, založivši cjelokupnu osobnu imovinu kako bih jamčio za dug od 100 milijuna eura koji je Sberbank dao Agrokoru u veljači 2017.”. “Nakon preuzimanja Agrokora od strane Vlade RH, Sberbank je krenuo u naplatu ovog potraživanja, a dio tog potraživanja Sberbank je naplatio kroz dionice Mercatora te sada potražuje iznos od 64,4 milijuna eura.

Jedina imovina

S obzirom na to da se arbitražni postupak vodi u Engleskoj, Visoki sud u Engleskoj je, po zahtjevu Sberbanka, blokirao svu imovinu kao i onu za koju se otkrije da posjedujem bilo gdje u svijetu”, navodi u priopćenju Todorić. Još uvijek faktični vlasnik Agrokora dodaje kako “jedina vrijednost koju posjeduje (s obzirom na eksproprijaciju vlasništva Agrokora) je dio nekretnine u kojoj živi s obitelji”. “Stoga je neistinita i tendenciozna tvrdnja izrečena u dijelu medija kako je utvrđeno da posjedujem bilo kakav novac na stranim računima”, poručio je Todorić.

Kada je, pak, riječ o kući koju je, prema izjavama obrane Ivice Todorića, Vesna Todorić, njegova supruga, prodala za iznos od 250 tisuća eura, neslužbeno smo doznali da je jedina nekretnina koja je u Hrvatskoj bila u vlasništvu Vesne Todorić, a koja nije bračna stečevina i nije mogla biti blokirana, stan na adresi Voćarska 53 u Zagrebu. Taj stan je Vesna Todorić naslijedila od svoje obitelji, u njoj je bilo sjedište tvrtke Srculence Ive Todorić, a navodno je riječ o stanu veličine 86 m².

Moguće je stoga da je Vesna Todorić prodala taj stan, ali je neobično da je cijena stana iznosila 3200 eura/m². Iako se radi o skupljem kvartu, cijene u tom području ipak ne prelaze u većini slučajeva dvije tisuće eura po kvadratu, tako da je ukupan iznos vjerojatno bio manji. Naravno, ne bi bilo čudno da je netko zbilja od Vesne Todorić kupio stan po toj cijeni, jer stara prijateljstva vjerojatno nisu sasvim umrla.

221 milijun

Kada je riječ o ukupnoj blokiranoj imovini Ivice Todorića, podsjetimo kako mu je Županijski sud u Zagrebu blokirao četvrtinu Kulmerovih dvora te dvije oranice na području Kloštar Ivanića ukupne površine oko 15.000 metara četvornih. Isto se dogodilo i s pašnjakom od oko 7000 m² u Gornjoj Jelenskoj te poljoprivrednim zemljištem površine dva jutra i oko 9000 m² u Mikloušu.

Blokirano mu je i osam računa u tri poslovne banke te 100-postotni poslovni udio u njegovoj privatnoj tvrtki Agrokor Projekti, koja nije u sastavu koncerna Agrokor. Radi se o tvrtki čiji je temeljni kapital oko 5,3 milijarde kuna, ali je stvarna vrijednost tog udjela vrlo upitna. Naime, procijenjeno je da gore navedena imovina, nekretnine, udjel u Agrokor projektima i sredstva na računima u Hrvatskoj ukupno vrijede oko 221 milijun kuna.

Kulmerovi dvori

Treba napomenuti da je Todorić na spomenutim bankovnim računima imao minimalna novčana sredstva od nekoliko kuna ili eura, do najviše oko 2000 kuna. Nadalje, blokirane su 2733 dionice Agrokora koje se u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu vode na ulagatelja Ivicu Todorića, a njihova je nominalna vrijednost oko 1,4 milijuna kuna.

Dvije blokade otišle su u Nizozemsku, od kojih se prva odnosi na Todorićev bankovni račun u tamošnjoj ABN AMRO Bank N. V., a zasad nema podataka o mogućim sredstvima koja bi se nalazila na tom računu. Druga mjera je zabrana opterećenja ili otuđenja 100-postotnog udjela u tvrtki Agrokor Investments B. V. u Amsterdamu. Međutim, njezina vrijednost također je vrlo upitna. Naime, ta tvrtka nema operativnog poslovanja, a od imovine je imala samo nešto više od 20.000 eura, te 18,6 posto dionica Mercatora, koje je na temelju založnog prava preuzeo ruski Sberbank i prodao ih za, kako sada stvari stoje, 36 milijuna eura.

Usto, iz podataka koje su prikupili istražitelji proizlazi da Agrokor Investments ima otvorene obaveze od čak 151 milijun eura. Tome treba dodati i blokade koje se u Hrvatskoj provode na temelju zahtjeva Sberbanka, a upravo radi zahtjeva za blokadama koje je ta banka provela u inozemstvu, sudac Richard Blake je Todoriću odredio relativno nisku jamčevinu od 100.000 funti i pritom pojasnio da Todorić baš i nije u mogućnosti prikupiti veliki novčani iznos zbog blokade njegove imovine, kako u Engleskoj tako i u inozemstvu.

Naime, Sberbank je već tada na nadležnom sudu u Londonu ishodio blokadu tamošnje imovine Ivice i Ante Todorića na temelju posljednjeg zaduženja Agrokora kod Sberbanka od 100 milijuna eura, za koji su oni garantirali i osobnom imovinom. Tim je ugovorom o kreditu i bila dogovorena nadležnost suda u Londonu u slučaju spora.

Valja kazati i kako je Županijsko odvjetništvo preko suda blokiralo “samo” četvrtinu dvorca Kulmer koji glasi na Ivicu Todorića, jer se pribavljanje nezakonite koristi stavlja na teret samo njemu. No, u međuvremenu je Sberbank krenuo u proceduru kako bi stavio zabilježbe na ostatak Kulmera. Pritom su krenuli i na dijelove koji pripadaju obojici sinova, kao i kćeri Ivice Todorića, podnijevši Općinskom sudu u Zagrebu odgovarajuće tužbe kojima žele dokazati da je cijeli Kulmer podoban za namirenje naplate spomenutog zajma po ugovorenoj klauzuli o garanciji vlastitom imovinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:49