OGROMAN POSAO

'OVO JE STRATEŠKI PROJEKT ZA SLAVONIJU I BARANJU' Potpisan ugovor o izgradnji dionice autoceste A5 vrijedan 443 milijuna kuna

 
 Vlado Kos / CROPIX

„Ovo je izrazito važan i strateški značajan ugovor za Slavoniju i Baranju, ali i ukupan prometni sustav Hrvatske, ali i investicija koja će pridonijeti gospodarskom rastu Slavonije u skladu s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem kojeg je ova Vlada pokrenula i provodi ga,“ izjavio je Andrej Plenković, predsjednik hrvatske Vlade u prigodi potpisivanje ugovora o izgradnji dionice autoceste A5, inače dijela Koridora 5C, između mosta Halasica i Belog Manastira u dužini od 17,5 km.

Ugovor o izgradnji potpisali su predsjednik uprave HAC-a Boris Huzjan te predsjednici uprava građevinskih tvrtki Osijek-Koteks i Krk, koje su na javnom natječaju dobile ovaj posao vrijedan 443 milijuna kuna.

Fotogalerija: Potpisan ugovor o izgradnji dionice autoceste A5

- Iza ovoga stoji izrazito kvalitetan rad u iznalaženju financijskih sredstava svih resora u Vladi kao i suradnji s EBRD-om te HBOR-om. Zahvaljujem i županu osječko-baranjskom Ivanu Anušiću koji je od početka svog mandata prije tri godine stavio akcent na ovaj projekt – rekao je Plenković nakon potpisivanja ugovora upriličenog na mostu preko rijeke Drave, koji je sastavni dio ove autoceste i koji je već završen.

Inače, riječ je o most koji je duži od pelješkog i koji će nositi ime legendarne 3. GBR HV-a „Kune“. Predsjednik uprave HAC-a Huzjan najavio je kako će radovi na dionici most Halasica – Beli Manastir biti završeni u roku od dvije godine te da je u tijeku projektiranje i posljednjih 5 km autoceste od Belog Manastira do granice s Mađarskom, za što su također osigurana financijska sredstva u ukupnom iznosu od 107 milijuna eura.

Petrijevci, 210118. 
Most iznad rijeke Drave na koridoru Vc dio je dionice autoceste od Osijeka do Madjarske koja je jos uvijek u izgradnji. To je najduzi most u Hrvatskoj, dugacak je  2485 metara, a glavni raspon mu je 420 metara. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
Most iznad rijeke Drave na koridoru Vc dio je dionice autoceste od Osijeka do Mađarske koja je još uvijek u izgradnji

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako će hrvatski dio Koridora 5C u potpunosti biti završen do kraja 2023. godine. Dodao je i kako je „SDP-ova Vlada htjela odustati od autoceste i ovdje graditi brzu cestu, ali smo mi to promijenili, pa smo onda morali pronaći novac i to je složen proces koji je potrajao, ali smo ga riješili.“ Odbacio je tezu da je potpisivanje ugovora dio predizborne kampanje.

- Ovo nema veze s izborima – rekao je Butković, dok je župan Anušić istaknuo znalaj projekta „za gospodarsku aktivnost istočne Hrvatske,“ naglasivši i kako će se „za izgradnju će se koristiti pijesak iz Hrvatske, jer smo napokon riješili i taj apsurdni problem zbog kojeg su se ceste u Hrvatskoj gradile pijeskom iz Srbije.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:33