BUDUĆNOST KOALICIJE

'OVO JE WIN-WIN SITUACIJA ZA PLENKOVIĆA' Iz HDZ-a su nam objasnili pozadinu odluke o rušenju Bandićevog GUP-a, otkrivaju nam što će se sada događati

 
 CROPIX

- HDZ već dulje vrijeme komunicira da donošenje GUP-a uvjetuje amandmanima jer smo ocijenili da bi se njima poboljšala kvaliteta života građana Zagreba. Jasno smo rekli da bez prihvaćanja naših amandmana nećemo podržati GUP, i to se dogodilo - kazao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić navodeći kako zbog toga uopće nije dovedena u pitanje koalicija s Milanom Bandićem na nacionalnoj razini.

Bačić kaže i da je stalno u kontaktu s predsjednikom Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, te da koalicija ni na koji način nije dovedena u pitanje.

Bačić još kaže da će se idući tjedan održati sastanak vladajuće koalicije. Na tome sastanku s Bandićem će se vjerojatno razgovarati i o GUP-u.

Pozadinu raspada GUP-a u Gradskoj skupštini protumačio nam je i dobro obavješteni izvor iz vrha HDZ-a.

- Premijer Andrej Plenković jest bio sklon odgodi izglasavanja GUP-a na par mjeseci, ali sam nije mogao presjeći. Bandić nije htio čuti ni za kakvu odgodu, inzistirao je da se vidi njegov stav, da stoji iza GUP-a kojeg zagovara već mjesecima, i jasno stavio do znanja da neće odustati. Ovo je sad za premijera win-win situacija; pustio je gradskoj razini da sama odluči i nitko ga ne može prozivati da je kriza u Gradskoj skupštini njegova krivica. Intimno možda nije zadovoljan, ali ovakav rasplet je i priželjkivao – nije išao u otvoreni sukob s Bandićem, a neutralizirao je oporbu u vlastitim redovima okupljenu oko Mire Kovača. A Bandić? Bandić će se smiriti, što on sada može?! Novi GUP može na dnevni red tek za tri mjeseca, a do tada će se strasti stišati. I neće biti nikakvog tragičnog refleksa na nacionalnoj razini - ovakav Sabor može funkcionirati još par mjeseci, bez da donese ikakvu odluku.

Što se tiče Bandićevih zastupnika u Saboru, njihov predsjednik Kluba Kažimir Varda za Jutarnji kaže kako oni ionako u Saboru surađuju na projektnoj razini, te da dok Vlada podržava zajedničke projekte za državu i grad, da se ta koalicija može održati na životu.

- Iznenadilo me kada sam čuo da je GUP pao i da HDZ nije povukao svoje amandmane kada je GUP prošao i javnu raspravu i dobio pozitivna mišljenja Ministarstva graditeljstva. No, ipak to i ne čudi jer to vidim kao dio unutastranačkih borbi u HDZ-u, a ispada da su oni protiv razvoja grada – kaže Varda.

Dodaje da u ponedjeljak imaju sjednicu Predsjedništva stranke na kojoj će donositi odluke, te da zasad govori osobno, a ne ispred stranke.

- Očekujem da ćemo imati i sastanak koalicije koji imamo uvijek kada se pojave neki problemi, pa ćemo vidjeti što će biti dalje, ali mi smo ionako na programskoj razini dio parlamentarne većine i dok imamo zajedničke projekte od intersa za grad i državu, ta suradnja se može održati. A to što oni između sebe imaju sada nadmetanje tko je jači, to je njihova stvar i vidjet ćemo što će biti 15. ožujka. Sutra je novi dan, rekli bi moji kolege u Gradskoj skupštini – kaže Varda.

Otkriva kako su sjednicu Predsjedništva stranke trebali imati u utorak, ali je zbog nekih humanitarnih događanja u Lisinskome ona već ranije odgođena, što nema veze s padom GUP-a.

- Imat ćemo sjednicu u ponedjeljak. Teme su pripreme za parlamentarne izbore pa ćemo i o ovome razgovarati. Ako ostajemo pri projektima, ako Vlada daje podršku tim projektima, vjerujem da bi se suradnja mogla nastaviti – kaže.

Na našu konstataciju da u HDZ-u kažu kako su ionako svi bitni zakoni i proračun u Saboru prošli izglasavanje, odgovara kako nije stvar podrške, nego kvoruma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:57