TKO SU ONI?

Ovo su Hrvati zatočeni u Zambiji: Glazbenik, redatelj, doktor veterine, oružarka iz HNK...

Noah Kraljević jedan je od osnivača udruge TransAid, 2014. proglašen je LGBT osobom godine

Hrvati zatočeni u Zambiji

Osmero Hrvata koji su u Zambiji optuženi za trgovinu ljudima moći će se braniti sa slobode nakon što polože jamčevinu i putne isprave, odlučio je u četvrtak sud u Ndoli.

Uz to, morat će se redovito javljati policiji i regulirati svoj boravak u Zambiji, doznaje Hina iz diplomatskih izvora.

Osmero hrvatskih državljana, koji su već mjesec dana pritvoreni u trećem po veličini zambijskom gradu Ndoli prvi put su se pojavili pred sucem u utorak. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Izjasnili su se da nisu krivi.

Tko su oni?

Tko su zapravo ljudi uhićeni u Zambiji? Izuzmemo li tanku vezu između obitelji Subošić, čiji član Zoran svira gitaru u Hladnom pivu, pa bi preko frontmena grupe Mile Kekina, odnosno njegove supruge Ivane, saborske zastupnice, mogao biti u kontaktu s Noahom Kraljevićem, zastupnikom u Vijeću MO Samoborček stranke Možemo!, ne postoji njihova očita veza. Lako je zaključiti da su prve kontakte ostvarili u polutajnoj grupi na WhatsAppu ili forumu, na kojima se dijele informacije o najvažnijim koracima pri posvajanju djece iz Afrike.

"Kako nisam ove godine uopće koristila godišnji, sad koristim priliku te napominjem da neću biti u Hrvatskoj i neću biti dostupna na mobitelu do 15. 12.", objavljeno je 11. studenoga na mrežnim stranicama Dog-Spota, zagrebačkog obrta za njegu pasa. Vlasnica obrta je Aleksandra Peršić, jedna od osmero osumnjičenika. Ima 40 godina i rođena je Koprivničanka, tamo je znaju po djevojačkom prezimenu Jakopović.

Velika je zaljubljenica u životinje, bavila se zaštitom napuštenih životinja, ali i uzgojem njemačkih boksera, a barem četiri psa te vrste ima i danas, čije mladunce nudi na prodaju u oglasnicima. Moguće da ju je upravo ljubav prema životinjama spojila sa suprugom Ladislavom (42), dr. veterinarske medicine koji je radio u Veterinarskoj ambulanti Vet Point, a danas je zaposlenik klinike Best friends u Novom Zagrebu.

O njemu nema previše informacija dostupnih javnosti, a da nisu vezane uz struku, za razliku od Noaha Kraljevića (45).

Riječ je o snimatelju, montažeru i redatelju glazbenih spotova i dokumentarnih filmova. Jedan je od osnivača udruge TransAid, 2014. godine proglašen je LGBT osobom godine u Hrvatskoj, a prije pet godina postao je vijećnik mjesnog odbora Samoborček.

image

Hrvati koji su pritvoreni u Zambiji

Stafrance Zulu/Jutarnji List/

U filmu "Još jednom", koji se snimao sedam godina, uprizorio je svoju tranziciju iz ženskog u muški spol. Radio je i na kratkom filmu "I tebe se tiče", koji se bavi tematikom trgovine ljudima. I njegova je partnerica Ivona Kraljević (36) LGBT aktivistica.

Završila je MPA - Akademiju glazbene produkcije, i bavi se snimanjima s Noahom. U tom području umjetničko joj je ime Ivona Shina. Osim toga, radi kao oružar skladištar u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Gitarist Zoran Subošić je najpoznatiji i najstariji u ovoj skupini pritvorenika. Ima 52 godine, s Milanom Kekinom i drugima osnovao je punk-rock band Hladno pivo 1988. S dečkima iz benda suvlasnik je poduzeća Gajba Records d.o.o. preko kojega su odrađivali gaže i prodavali albume.

Njegova supruga je Azra Imamović Subošić (41), koja više od 15 godina radi kao viša referentica za ustavnosudsko poslovanje na Ustavnom sudu Republike Hrvatske. Rođena je Zagrepčanka, ali je dio djetinjstva provela u Sarajevu, sve do ratnih sukoba 1992. godine, kad se vraća u Zagreb. Studirala je na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment, gdje je diplomirala 2018., te je stručnjak za odnose s javnošću.

Elektrotehničar Damir Magić (44) i njegova supruga Nadica Magić (45), profesorica kemije, za razliku od ostalih parova, ni na koji način nisu se dosad eksponirali u javnosti. On je zaposlenik varaždinske Hidroelektrane, gdje su nam neslužbeno rekli da je dobar dečko, ali da je "v reštu v Zambiji". Vole putovanja i čine se omiljenima u svojoj zajednici. Oni su također jedini nezagrepčani, a prebivalište u Varaždinu objašnjava zašto je baš tamošnji Općinski sud prihvatio odluke o posvojenju suda u Kongu (ostali su to obavili na sudu u Zlataru).


Zoran Subošić (52), gitarist Hladnog piva

image

Zoran Subošić

Stafrance Zulu/Jutarnji List/

Najpoznatiji i najstariji u ovoj skupini pritvorenika. Ima 52 godine, a s Milanom Kekinom i drugima osnovao je punk-rock band Hladno pivo 1988. S dečkima iz benda suvlasnik je poduzeća Gajba Records d.o.o., preko kojega su odrađivali gaže i prodavali albume.

Azra Imamović Subošić (41), viši referent na Ustavnom sudu

image

Azra Imamović Subošić

Stafrance Zulu/Jutarnji List/

Rođena je Zagrepčanka, ali je dio djetinjstva provela u Sarajevu, sve do ratnih sukoba 1992., kada se vraća u Zagreb. Studirala je na Edward Bernays visokoj školi za komunikacijski menadžment. Više od 15 godina radi kao viša referentica za ustavnosudsko poslovanje.

Ladislav Peršić (42), doktor veterine

image

Ladislav Peršić

Stafrance Zulu/Jutarnji List/

Doktor je veterinarske medicine, radio je u zagrebačkoj Veterinarskoj ambulanti Vet Point, a danas je zaposlenik klinike Best friends u Novom Zagrebu. O njemu nema previše informacija dostupnih javnosti, a da nisu vezane uz životinje i veterinarsku struku.

Aleksandra Peršić (40), obrt za njegu pasa

image

Aleksandra Peršić

Stafrance Zulu/Jutarnji List/

Rođena je Koprivničanka, tamo je znaju po djevojačkom prezimenu Jakopović. Velika je zaljubljenica u životinje, bavila se zaštitom napuštenih životinja, ali i uzgojem njemačkih boksera, a barem četiri psa te vrste ima i danas, čije mladunce nudi na prodaju.

Noah Kraljević (45), snimatelj i redatelj

image

Noah Kraljević

Stafrance Zulu/Jutarnji List/

Snimatelj i redatelj spotova i dokumentarnih filmova. Jedan je od osnivača udruge TransAid, 2014. proglašen je LGBT osobom godine, a prije pet godina postao je vijećnik mjesnog odbora Samoborček. U filmu "Još jednom" uprizorio je svoju tranziciju iz ženskog u muški spol.

Ivona Kraljević (36), oružarka u HNK Zagreb

image

Ivona Kraljević

Stafrance Zulu/Jutarnji List/

Završila je MPA - Akademiju glazbene produkcije, LGBT aktivistkinja, bavi se snimanjima s mužem Noahom. U tom području umjetničko joj je ime Ivona Shina. Osim toga, radi kao oružarka skladištarka u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Damir Magić (44), elektrotehničar

image

Damir Magić

Stafrance Zulu/Jutarnji List/

Ni na koji se način dosad nije eksponirao u javnosti. On je zaposlenik varaždinske Hidroelektrane, gdje su nam neslužbeno rekli da je dobar dečko, ali da je "v reštu v Zambiji". On i supruga vole putovanja i čine se omiljenima u svojoj zajednici.

Nadica Magić (45), profesorica kemije

image

Nadica Magić

Stafrance Zulu/Jutarnji List/

O njoj nema gotovo nikakvih javno dostupnih podataka. Ona i suprug jedini su pritvorenici koji nisu nastanjeni u Zagrebu. Prebivalište u Varaždinu objašnjava zašto je baš tamošnji Općinski sud prihvatio odluke o posvojenju suda u DR Kongu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:12