ŽIRI JE ODABRAO

Ovo su najbolji školski listovi: I u otežanim uvjetima učenici su pokazali kreativnost

Žiri bira najbolje školske listove
 Damir Krajač/Cropix
O najboljim školskim listovima odlučivao je žiri od osam članova redakcije Jutarnjeg lista

Na ovogodišnji, četvrti izbor za Najbolji školski list u Hrvatskoj u organizaciji Jutarnjeg lista došlo je šezdeset školskih izdanja - osnovnoškolskih i srednjoškolskih, papirnatih i u digitalnom formatu.

Manje nego prijašnjih godina, no opet dobro jer je ova školska godina - 2019./20. bila posebno izazovna za sve. U prvoj polovici školske godine dogodio se štrajk prosvjetnih radnika, a u drugom dijelu škola na daljinu zbog pandemije koronavirusa. No, i u takvim uvjetima učenici su pokazali kreativnost i umijeće prepoznavanja pravih novinarskih tema, žanrova i formata.

image
Žiri bira najbolje školske listove
Damir Krajač/Cropix

O najboljim školskim listovima odlučivao je žiri od osam članova redakcije Jutarnjeg lista; zamjenik glavnog urednika Nino Đula, voditelj grafičke redakcije Darko Novak, urednik Jutarnjeg 2 Tomislav Novak, urednik rubrike kultura Dalibor Šimpraga, urednik Magazina Ivica Buljan, urednica magazina Like! Lana Mindoljević, zamjenik urednika Jutarnjeg.hr Dražen Arapović te urednica magazina Svijet Pavica Knezović Belan.

image
Davor Pongračić/Cropix

Intervjui i savjeti

Žiri Jutarnjeg lista u odabiru najboljeg osnovnoškolskog lista imao je tešku zadaću. Između dvadeset pristiglih časopisa na kraju smo odabrali Zlatarske Iskrice, list OŠ Ante Kovačića iz Zlatara, dobro poznat našim čitateljima jer su se lani okitili broncom. “List je promijenio urednika, ovaj broj uredio je Matija Mikulec, ali kvaliteta je zadržana, kako novinarskih uradaka tako i grafičkog oblikovanja. Tema broja im je zdrava prehrana, donose priče o osmašu koji Rubikovu kocku slaže za 60 sekundi, te učiteljici koja je u slobodno vrijeme - bajkerica. Uz standardne rubrike ‘Iva odgovara’, njihovu verziju Dear Deidre, horoskop, recenzije filmova i kazališnih predstava, bave se i modom, a intervju im je dao i Rene Bitorajac”, pobjednički list je opisao urednik J2 Tomislav Novak.

Drugoplasirani su učenici iz OŠ Petra Preradovića iz Pitomače. Njihov list Preradović šareni je spoj teen magazina OK!, savjeta o prehrani i zdravom lifestyleu te putopisa.

Treći su zasluženo učenici iz OŠ Josipa Zorića iz Dugog Sela, njihov Joško ima niz profesionalno odrađenih rubrika, od intervjua, istraživanja (s grafovima) do komentara, reportaža i likovno-literarnog kutka i stripa na kraju.

image
Davor Pongračić/Cropix

Školski bend

Urednik kulture Dalibor Šimpraga objasnio je zašto je nagrada za najbolji novinarski tekst u kategoriji osnovnoškolskih listova ove godine pripala članku “Superval je dokaz da se snovi mogu ostvariti” iz časopisa Mašta i svašta. “Luna Culjak iz OŠ Grigora Viteza u Zagrebu, pjevačica školskog benda The Seven, napisala je reportažu o seriji njihovih nastupa te gostovanju na HTV-u. Kao neposredna sudionica autorica jasno i pregledno opisuje njihove nastupe, kao i vlastite dojmove s te njihove mini turneje”, rekao je Šimpraga.

U konkurenciji sedamnaest srednjoškolskih listova najbolji je časopis Kult - glasilo omladine Prve riječke hrvatske gimnazije. Iako malog formata, osvojio nas je izvrsnim grafičkim prijelomom (Tina Tus, 4.b). Glavni urednik Kulta je Tomas Kurbanović (4.b), a treći broj ponovno pokrenutog nekadašnjeg kultnog riječkog omladinskog časopisa vrlo kritički progovara o programu EPK Rijeka propitujući njegov nemušti program daleko prije nego što je sve otišlo k vragu. Tu su tekstovi o trapu, intervjui sa Slavenkom Drakulić i riječkom rock atrakcijom, grupom Jonathan, anketom što gimnazijalci piju, puše i kada su se poljubili te vrlo zanimljiv tekst glavnog urednika pod nazivom “Banalnost zla” o ratu visoke kulture i potlačenih građana. Bravo Riječani.

image
Davor Pongračić/Cropix

Za nijansu manje dobar je školski list II. gimnazije iz Splita pod nazivom Drugačiji, koji dolazi i s minijaturnim umjetničkim podlistkom DrugArt koji je kao stvoren za listanje pod klupom. Urednica lista je Lea Lozančić (4.f), a voditeljica novinarske skupine je prof. Marija Ljubenkov. No, zato Drugačiji ima najbolji tekst; pod naslovom “Feminizam: savršen razgovor za kolutanje očima” autorica Ira Osibov (3.a) vrlo hrabro i artikulirano, temeljeno na vlastitom iskustvu piše o jednoj o najakutualnijih tema današnjice - feminizmu.

Na trećem mjestu je vrlo ambiciozan i sadržajem bogat školski list zagrebačke X. gimnazije Ivana Supeka pod nazivom Cener. Glavna urednica časopisa je Mihaela Helšić (4.d) a voditeljica novinarske skupine je prof. Ružica Filipović. Tema broja je vršnjačko nasilje, a Cener donosi i nekoliko intervjua: s Goranom Baretom, Sašom Anočićem, ali i profesoricom geografije koja je proputovala pola svijeta - Oljom Brajčić.

image
Davor Pongračić/Cropix

Pomak u kvaliteti

“U digitalnoj konkurenciji osnovnih škola oduševio nas je list Zlatarske iskrice”, kaže Dražen Arapović s weba Jutarnjeg lista i nastavlja: “Osim raskošnim sadržajem, osvojili su nas i nekim tehničkim, odnosno dizajnerskim rješenjima, kojih se ne bi postidjeli ni neki ‘pravi’ novinarski portali. U nadmetanju srednjih škola opet je za koplje iznad svih bio digitalni list Tabula nova, školski list Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, čiji je sadržaj i ove godine na puno višoj razini od ostatka konkurencije”.

image
Davor Pongračić/Cropix

“Kod dijela listova koji se već godinama prijavljuju na naš natječaj primijetili smo znatan pomak u kvaliteti, kako u odabiru sadržaja, tako i u samoj obradi tema, i to nam je jako drago. Školski listovi i ove su nas godine razveselili nizom aktualnih tema, od ekologije, ženskih prava, štrajka u školama, do pandemije koronavirusa, koje obrađuju na način blizak svojim učenicima i njihovoj dobi. Vjerujemo da se i u brojevima koje smo ove godine pažljivo čitali nalaze neki naši budući kolege”, rekla je Lana Mindoljević, urednica magazina Like! Putovanja.

image
Davor Pongračić/Cropix

Kao i svake godine do sada, mladi su autori pokazali izniman smisao kako za odabir tema, tako za grafički prijelom.

Redakcija Jutarnjeg lista srdačno još jednom čestita svim nagrađenima, s pozivom da se vidimo i sljedeće godine u što brojnijoj konkurenciji.

image
Žiri bira najbolje školske listove
Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:42