UNATOČ RECESIJI

Ovoga tjedna čak će 260.000 Hrvata otići na skijanje izvan zemlje!

Već tradicionalno drugog dana nove godine Hrvati masovno kreću na mnoga od europskih skijališta. Lani ih je čak 200 tisuća zimske praznike provelo na skijama, a očekuje se da će ove godine taj broj porasti 30 posto.

S obzirom na to da je doček Nove godine bio početkom radnog tjedna, brojni skijaši na put će krenuti tek u petak, 5. siječnja, kada se očekuje špica ovogodišnje skijaške sezone.

- Prodaja je u odnosu na lani trenutno bolja oko 30 posto. Skijaše nije zahvatio trend last minute i oni su aranžmane rezervirali na vrijeme znajući da sve ide u gotovo jedan skijaški tjedan - ove je godine to od 5. do 12. siječnja, i da su kapaciteti ograničeni - kažu u Kompasu.

Taj je tjedan najatraktivniji za obitelji s djecom jer još traju školski praznici, dok su mladi odlučili skijati nakon toga, kada je manja gužva i cijene su niže. No, izgledno je da će s prvim danom vikenda biti velike gužve na cestama i graničnim prijelazima. I ove su godine Hrvatima najatraktivnije destinacije Austrija i Italija.

- Kad je riječ o obiteljskom skijanju, i dalje prednjači Austrija. Oko 60 posto skijaša iz Zagreba i okolice odlazi na skijanje u tu zemlju, a odmah iza nje je Italija kojoj su sklonije priobalne županije, slijede Slovenija i Francuska koja je sve popularnija. Od novih destinacija raste zanimanje za Kals, novo skijalište u istočnom Tirolu s trenutno najluksuznijim apartmanima u Austriji - kažu u Kompasu.

Neovisno istraživanje Falkensteiner Michaeler Tourism Groupa (FMTG) pokazalo je da su omiljena skijališta Nassfeld, Kronplatz i Schladming.

Prema tom istraživanju, Hrvati na zimovanju ostaju u prosjeku 5,3 dana, dok je tradicionalno najpopularnije razdoblje za odlazak na skijanje od 5. do 12. siječnja, u vrijeme zimskih školskih praznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 09:21