NEZAUSTAVLJIV KAO...

Oživjelo gradilište Pelješkog mosta: Počela probna bušenja tla za temelje

DUBROVNIK- Na gradilištu Mosta kopno- Pelješac upravo su počela probna bušenja koja, za potrebe najavljenih radova investitora javnog poduzeća Hrvatske ceste, obavlja zagrebačka tvrtka Crosco.

To je tvrtka-kći INE, specijalizirana za rudarske radove, kopnena i morska bušenja na proizvodnji nafte i plina te istraživanje nosivosti tla za temeljenje mostova i sličnih objekata.

- Navedeni radovi na gradilištu Pelješkog mosta nisu početak, nego nastavak geofizičkih, geoloških i geotehničkih istražnih radova na stupnim mjestima mosta kopno-Pelješac. Navedeni su istražni radovi započeli još početkom lipnja 2009. i odvijaju se prema planiranom intenzitetu i u skladu s dinamičkim planom. Nastavak radova na temeljenju u moru bit će određen po završetku istražnih radova te izradi završnog geološkog i geotehničkog izvješća - pojasnila je aktualne zahvate na gradilištu mosta glasnogovornica JP Hrvatske ceste Ivana Bekavac koja međutim nije odgovorila i to koliko je ukupno predviđeno načiniti probnih bušotina na kopnu, a koliko na morskom dnu.

Odgovor o 'radovima u planiranoj dinamici' ostavlja previše prostora za spekulacije o konačnom početku vidljivih, odnosno početka radova betoniranja nosivih stupova budućeg mosta koji će biti dug 2.440 metara i nalaziti se 55 metara iznad površine mora.

Temelji će ispod razine mora ići duboko do 100 metara te se ukupna vrijednost mosta procjenjuje na 250-300 milijuna eura ili preko 2 milijarde kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:11