TKO ĆE ODGOVARATI?

Pacijent koji je umro i čija je supruga dala mito doktoru nije bio savjesno liječen

S obzirom na neadekvatno liječenje, iz resornog Ministarstva naveli su da će, u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, predmet proslijediti na daljnje postupanje DORH-u
Ljubica Adžaip (u krugu)
 CROPIX/Nova TV

Primanje mita u splitskom KBC-u kako bi se ubrzala operacija nije jedina šteta koja je počinjena nad pacijentom. Naime, zdravstveno-inspekcijski nadzor koji je provelo Ministarstvo zdravstva naišao je i na nepravilnosti vezane uz liječenje.

S obzirom na neadekvatno liječenje, iz resornog ministarstva naveli su da će, u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, cjeloviti predmet proslijediti na daljnje postupanje Državnom odvjetništvu.

Učinjene pogreške

“U predmetu tijeka liječenja bolesnika I. A. obavljeni su zdravstveno-inspekcijski nadzori u KBC-u Split, ordinaciji izabranog liječnika te Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Na temelju dostupne medicinske dokumentacije i izjava liječnika koji su sudjelovali u liječenju bolesnika I. A., Stručno povjerenstvo smatra da su učinjeni propusti u liječenju bolesnika, uz napomenu da se radilo o rijetkom kliničkom entitetu te učinjeni protokol dijagnostike i liječenja treba gledati kroz tu prizmu”, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Što to točno znači?

Kako neslužbeno doznajemo, nadzor Stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva u KBC-u Split nije prošao bez repova, slikovito govoreći, “proliveno je mnogo žuči” kako bi se točno utvrdilo u kojem je dijelu medicinske obrade učinjen propust.

Tako su, prema našim izvorima, krivnju za propuste u liječenju Ivice Adžaipa ponajviše htjeli svaliti na dijagnostiku, odnosno dijagnostičke postupke koji su za preminulog pacijenta rađeni tijekom boravka u bolnici. U tome je, navodno, prednjačio liječnik iz Zagreba, kardiolog koji je tvrdio da radiološki nalazi, preciznije prvi MSCT koji je napravljen nad Ivicom Adžaipom, nisu korektno očitani te je, prema njegovu mišljenju, učinjen propust.

Neovisni radiolozi

No, s time u splitskoj bolnici nisu složili i zatraženo je mišljenje neovisnih radiologa iz Zagreba, koji su utvrdili da je MSCT nalaz bio korektno očitan i da u tom segmentu liječenja nije bilo nikakvih propusta.

Svakako bode oči da radiološke nalaze “nadzire” kardiolog, koji bi zasigurno bio vještiji i bolji “tumač” rada kardiologa ili kardiokirurga, a nadzor radiologa svakako bi morao provoditi radiolog.

Nadalje, kako doznajemo, pacijentu Ivici Adžaipu, koji je primljen na liječenje u KBC Split, odmah su nakon primitka u bolnicu napravljeni UZV srca, rengen pluća i MSCT aorte te se sve radilo prema zakonu struke i medicinskim uzusima.

Drugi protokol

Kardiolog iz Stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva prigovarao je da se na prvom MSCT-u kod Ivice Adžaipa vidio taj problem (rijetki klinički entitet), a da u čitanju nalaza nije uočen.

No, u splitskoj su bolnici ostali pri svojem stajalištu, a da se na prvom MSCT-u zaista taj rijetki zdravstveni problem nije vidio, potvrdili su zagrebački radiolozi. On se vidio tek na drugom MSCT-u, koji je učinjen za 20-ak dana, a obavljen je prema drugom protokolu snimanja.

Kako neslužbeno doznajemo, taj rijetki klinički entitet (fistula), koji je uočen drugim snimanjem, 20 dana nakon prvog, mogao je, kako nas uvjeravaju iz stručnih krugova, izrasti u periodu između prvog i drugog snimanja.

Čitateljima moramo, koliko je to laički moguće, pojasniti o kakvom se to “rijetkom kliničkom entitetu” kod Ivice Adžaipa radilo.

Kako doznajemo od uglednog splitskog liječnika, nesretni Ivica Adžaip imao je patološki spoj (fistulu) između velikih krvnih žila u neposrednoj blizini srca, a takav “rijetki klinički entitet” povezan je s visokom smrtnošću. On je imao ozbiljnu srčanu manu, a njegovo zdravstveno stanje otežavala je činjenica da mu je već jednom, prije podosta godina, operirano srce, kad mu je postavljena umjetna valvula (zalistak).

Cijeli slučaj pojavio se u javnosti kada je Ljubica Adžaip u emisiji “Provjereno” opisala kako je liječniku dala mito da joj spasi supruga, koji je svejedno preminuo. Osim liječnika, pod policijskom istragom je i supruga preminulog Ivice.

Kazna

Nakon policijskog postupanja, a na kraju i inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva, čini se da je nesretni Ivica ipak neadekvatno liječen. O tome hoće li netko za to odgovarati, tek se treba vidjeti.

Naime, kako doznajemo, slučaj je u procesu, a Hrvatska liječnička komora još nije pokrenula disciplinski postupak. Što se tiče kazne koju može odrediti HLK, to može biti i trajno oduzimanje licence, što znači da liječnik tako ostaje doživotno bez posla u struci.

Pomoćnik ministra prof. dr. Vili Beroš kaže da je javnost izviještena o zaključku inspekcije.

- Dalje ćemo postupiti sukladno Zakonu. Ministarstvo zdravstva odgovorno je za funkcioniranje sustava te ćemo u tom smjeru transparentno djelovati, kako u ovom, tako i u svim drugim slučajevima - kaže prof. Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:45