OPERACIJA OD 12 SATI

Pacijentu na Rebru presadili pluća, donirala ih obitelj propucanog Branka Mijatovića

Osim pluća, na Rebru je transplantirano i Mijatovićevo srce, a u KB Merkur jetra...
Branko Mijatović (u krugu)
 Tom Dubravec/Cropix, Bruno Konjević/Cropix

Noćas je na KBC-u Zagreb uspješno izvedena transplantacija pluća, prva nakon više od 10 godina. Riječ je o muškarcu u dobi od 50-ak godina koji je dobio pluća od Branka Mijatovića (32), koji je preminuo u četvrtak navečer nakon što je nekoliko dana ranije propucan u glavu na području Klisa pored Splita.

Zahvat je okončan jutros u 8 sati i pacijent je za sada, kako saznajemo, stabilno.

Hrvatski kirurzi nekoliko zadnjih godina educirali su se u najvećem austrijskom centru za presađivanje pluća koji vodi dr. Walter Klepetko. Austrijski kolege su jučer stigli u Zagreb i sudjelovali u ovoj operaciji koja je trajala više od 12 sati.

Operaciju transplantacije pluća je vodio Austrijanac dr. Konrad Hoetzenecker, a ekipu hrvatskih liječnika vodio je kardiokirurg dr. Tomislav Kopjar, a u Splitu je eksplantaciju pluća radio torakalni kirurg s Jordanovca dr. Dorian Hiršl.

Istovremeno s presađivanjem pluća, u susjednoj operacijskoj dvorani kardiokirurzi su jednom pacijentu transplantirali i Mijatovićevo srce. Tu je operaciju vodio prof. dr. Hrvoje Gašparović.

Jetra Branka Mijatovića presađena je pacijentu u Kliničkoj bolnici Merkur.

Kao što smo izvijestili, Branko Mijatović, zvani Naranča, 32-godišnjak iz Splita koji je u ponedjeljak, nešto prije 23 sata, prostrijeljene glave izbačen iz automobila i ostavljen da leži na staroj kliškoj cesti u blizini tunela, u četvrtak u 21.30 i službeno je proglašen mrtvim. Njegova majka Elena Mijatović u petak je Slobodnoj Dalmaciji rekla da je potpisala dokumente da organi njezina sina budu donirani.

- Neka živi u drugoj dici..., izjavila je.

image
Elena Mijatović
Vladimir Urukalo/Slobodna Dalmacija

Splitska je policija vrlo brzo nakon dojave uhitila 30-godišnjeg Sandra Firića, koji je, nakon kriminalističke obrade, kazneno prijavljen za pokušaj Mijatovićeva ubojstva. Nakon njegove smrti kvalifikacija nedjela će se sigurno promijeniti u ubojstvo ili čak teško ubojstvo, o čemu će odlučiti Županijsko državno odvjetništvo nakon istrage. Opširnije o cijelom slučaju donosimo OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 16:07