DVA DANA U ZAGREBU

Pahor doputovao u oproštajni posjet Hrvatskoj, sastaje se s Milanovićem, Plenkovićem i Tomaševićem

Predsjednika Slovenije u dva uzastopna mandata, što je ujedno i ustavni limit, u prosincu će zamijeniti Nataša Pirc Musar

Borut Pahor i Zoran Milanović

 Goran Mehkek/CROPIX

Slovenski predsjednik Borut Pahor počeo je u ponedjeljak dvodnevni posjet Hrvatskoj, ujedno posljednji u inozemstvu na kraju svog drugog mandata.

Pahor boravi u Zagrebu na poziv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Hrvatski kolega srdačno ga je dočekao na Pantovčaku uz najviše državne počasti.

image

Borut Pahor i Zoran Milanović

Goran Mehkek/CROPIX

Orkestar Oružanih snaga RH izveo je slovensku himnu "Zdravljicu" i hrvatsku "Lijepu našu", a događaj je upriličila i Počasna-zaštitna bojna.

Nakon sastanka na Pantovčaku, Pahor će položiti vijenac ispred Spomenika domovini pa se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Dvojica predsjednika posjetit će predvečer Muzej suvremene umjetnosti, nakon čega je predviđena svečana večera kojoj će domaćin biti predsjednik Milanović.

Drugog dana posjeta, u utorak, Pahor će s Milanovićem sudjelovati na otvaranju foruma "Business Meets Politics - Energetika danas i sutra" u organizaciji Slovensko-hrvatskog poslovnog kluba i slovenskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

image

Borut Pahor i Zoran Milanović

Goran Mehkek/CROPIX

Potom će se dvojica predsjednika susresti sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i rektorom Sveučilišta u Zagrebu Stjepanom Lakušićem u kazališnoj kavani Kavkaz.

Slovenski predsjednik na odlasku zaključit će posjet Hrvatskoj u zagrebačkom Zoološkom vrtu kojemu će darovati nastambu za pčele.

Boruta Pahora, predsjednika Slovenije u dva uzastopna mandata, što je ujedno i ustavni limit, zamijenit će u prosincu Nataša Pirc Musar.

Bivši čelnik socijaldemokrata bio je i slovenski premijer od 2008. do 2012. Za vrijeme Pahorova mandata 2009. sklopljen je sporazum o arbitražnom rješavanju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije. No Hrvatska se povukla iz arbitraže 2015. ocijenivši je kompromitiranom nakon što je ustanovljeno da je slovenska strana utjecala na pojedine suce.

image

Borut Pahor i Zoran Milanović

Goran Mehkek/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:40