SLUČAJ AGROKOR

PALA OPTUŽNICA PROTIV IVANA ARTUKOVIĆA Čelnicima Francka neće se suditi za lažiranje mjenica?

Dubravko i Ivan Artuković
 CROPIX

Optužno vijeće zagrebačkoga Općinskoga kaznenoga suda odbacilo je jučer optužnicu protiv predsjednika Uprave Francka Ivana Artukovića te bivšega predsjednika Uprave, a sada člana Nadzornoga odbora Francka Dubravka Artukovića zbog optužbi za krivotvorenje mjenica u slučaju Agrokor.

Postane li ova odluka pravomoćna, suđenja u ovome postupku neće niti biti. Optužnica protiv čelnika Francka prva je od ukupno 13, gotovo identičnih optužnica koje je državno odvjetništvo zbog krivotvorenja podignulo protiv 29 odgovornih osoba velikih dobavljača posrnuloga konzorcija Agrokor, a o kojoj je odlučivao sud. Zasad, kako stvari stoje, sud prvu optužnicu nije ocijenio valjanom, a kako će ostala optužna vijeća istoga suda ocijeniti ostale optužnice, ostaje za vidjeti.

No treba imati u vidu da je zapravo svih 13 optužnica napravljeno po identičnome obrascu, odnosno, u njima se tvrdi da su veliki dobavljači lažirali fakture o isporuci robe, a zatim temeljem mjenica za naplatu tih lažnih faktura te prodajući dug faktoring kućama prikriveno financirali Agrokor. Dakle, lako je moguće da i ostala vijeća donesu istovjetne odluke, no ne i nužno. Valja također reći kako odluka optužnoga vijeća općinskoga suda nije pravomoćna već na nju nezadovoljna strana, u ovome slučaju zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, ima pravo žalbe.

Koji su razlozi naveli vijeće da donese ovakvu odluku zasad nije poznato jer je riječ o nejavnome ročištu, a obrazloženje odluke tek će biti objavljeno. Međutim, odluka o odbacivanju optužnice jučer je bila vidljiva u sustavu e-predmet te je u rubrici vrsta donesene odluke stajalo - Rješenje - odbačaj optužnice. Prema Zakonu o kaznenome postupku, optužno vijeće može optužnicu odbaciti iz nekoliko razloga: ako se uopće ne radi o kaznenome djelu, ako okolnosti isključuju okrivljenikovu krivnju, ako ne postoje dokazi da je okrivljenik sumnjiv za djelo koje mu se stavlja na teret i drugo.

Premda nije poznato koju su strategiju koristili odvjetnici braneći svoje klijente, u krugovima bliskim okrivljenicima u svih 13 optužnica i njihovim odvjetnicima već dulje vrijeme moglo se čuti kako su smatrali da su mjenice zapravo bile valjane te su ih na koncu banke i priznale, no točne razloge jučer nije bilo moguće doznati. Osim Francka, optužnicama su obuhvaćene odgovorne osobe velikih tvrtki: Sokol-Marić, AWT International, Chromos Agra, Pet Prom, Agrofructus, Tehnika, Kraš, Saponia, Unex Media, Alce Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:50