DOBRA VIJEST ZA PACIJENTE

PALADINO PRONAŠAO NOVI POSAO Jedan od najpoznatijih hrvatskih neurokirurga zaposlio se u privatnoj klinici koja ima sjedište u okolici Zagreba

 Goran Mehkek / CROPIX

Prof. dr. sc. Josip Paladino, jedan od najuglednijih hrvatskih neurokirurga, od danas je stalni član stručnog tima Radiochirurgije Zagreb, poliklinike iz Svete Nedelje koja se bavi dijagnostikom i liječenjem karcinoma. Područje njegovog rada bit će radiokirurgija mozga i kralježnice.

- Drago nam je što će kolega Paladino u našoj poliklinici nastaviti svoju uspješnu karijeru, a njegovo znanje i bogato iskustvo donijet će Radiochirurgiji dodanu vrijednost za dobrobit naših pacijenata. Radujem se zajedničkom radu, poglavito na novim projektima kao što je razvoj adaptivne hibridne kirurgije koju ćemo izvoditi u suradnji s drugim neurokiruškim centrima u zemlji i inozemstvu, izjavio je prof. dr. sc. Dragan Schwarz, ravnatelj poliklinike Radiochirurgia Zagreb.

Josip Paladino jedan je od najuglednijih hrvatskih neurokirurga i profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U području stereotaksične radiokirurgije ima 14-godišnje iskustvo. Između ostalog, član je Hrvatske akademije medicinskih znanosti, Hrvatskog neurokirurškog društva (predsjednik), Hrvatskog neurološkog društva, Antropološkog društva, Svjetske udruge neurokirurga (WFNS), Europskog udruženja neurokirurga (EANS), Royal Society of Medicine te Američkog kongresa neuroloških kirurga. Od 2002. godine voditelj je projekta Funkcijska neurokirurgija. Pridonio je razvoju kirurgije hipofiznog područja, razradio vlastiti minimalno invazivni pristup procesima lubanjske osnovice, a konstruirao je i kontaktnu ultrazvučnu mikrosondu s primjenom u minimalno invazivnim neurokirurškim zahvatima, ali i u drugim kirurškim strukama.

Radiochirurgia Zagreb svrstala se među najnaprednije europske klinike za liječenje karcinoma. U samo godinu dana od početka rada, tim stručnjaka poliklinike obavio je više od 400 radiokirurških zahvata od kojih su neki po prvi put izvedeni na području Hrvatske te spadaju u sam svjetski vrh poput radiokirurške operacije gušterače, prostate i operacije više od 10 metastaza na plućima. Poliklinika je okupila 38 vrhunskih domaćih i stranih kirurga, onkologa, radiologa, radiofizičara i ostalih stručnjaka, a velika pomoć timu je i posebni znanstveni savjetnik poliklinike i jedan od vodećih svjetskih radiokirurških fizičara prof. dr. Andreas Mack sa sveučilišta u Zürichu.

Radiokirurgija je posebna po tome što se liječenje obavlja snopom visoko preciznih, posebno usmjerenih i doziranih zraka koje uništavaju sam karcinom bez rezanja i bez krvi, uz minimalno oštećenje okolnog tkiva. Sam tretman ne traje dugo, a pacijent odmah poslije može kući. Riječ je o metodi koja predstavlja revoluciju u liječenju karcinoma, a posebno je korisna kod slučajeva gdje klasična kirurgija ne može pomoći. Također, u svijetu se sve više koristi i za operacije koje su se do sada obavljale klasičnom kirurgijom.

Podsjetimo, krajem prošlog mjeseca prof. dr. Josip Paladino našao u središtu interesa javnosti jer je objavljeno da nakon tri produžetka rada odlazi s KBC-a Zagreb, odnosno Klinike za neurokirurgiju. Velik dio javnosti tada se digao na noge nakon emotivnog statusa na Facebooku njegove supruge i smatrao da bi Paladino ipak trebao ostati i dalje operirati, premda je na pragu sedmog desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 11:45