U 3 DANA 70 OBOLJELIH

Pandemija svinjske gripe u Splitu: Na udaru i dječji vrtići

Glavna žarišta nove gripe su osnovne i srednje škole, obitelji, a posljednjih dana polako stižu dojave i iz splitskih vrtića
Ilustracija
 Saša Jokić/Cropix

SPLIT – Tijekom samo posljednja tri dana na području županije Splitsko-dalmatinske broj oboljenja od nove gripe tipa A (H1N1) se sa 184 popeo se na broj od 254 slučaja.

Specijal Jutarnjeg lista: Svinjska gripa u Hrvatskoj

Kroz ambulantu za infektivne bolesti splitskog KBC-a u tom je razdoblju prošlo stotinjak ljudi sa sindromom influence. Od tog je broja hospitalizirano 15 osoba. Danas je na bolničkom liječenju jedanest osoba, te dvoje s teškom kliničkom slikom na Jedinici intenzivnog liječenja.

Sve su to podaci koji govore da na području županije traje pandemija nove gripe, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Županijskog stožera za praćenje i provedbu mjera zaštite protiv nove gripe održanoj u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

- Glavna žarišta nove gripe su osnovne i srednje škole, obitelji, a posljednjih dana polako stižu dojave i iz splitskih vrtića - kazala je dr. Zorana Klišmanić, voditeljica Epidemiološke službe Zavoda. Upozorila je i kako gripa ne poznaje granice te da je možemo očekivati svugdje.

Prema riječima dr. Nikole Bradarića, šefa zaraznog Odjela splitskog KBC-a, među najmlađima za koje je poznato da su zarženi virusom H1N1 je tek petoro djece, no zasigurno je taj broj znatno veći među djecom koja posjećuju pedijatrijske ambulante.

Stoga je na Stožeru dogovoreno da se izuzeme par briseva i kod najmlađih kako bi se utvrdilo je li uistinu riječ o novoj gripi. Ono što je inače karakteristika influence kad se pojavi pandemija je povećani broj febrilnih stanja kod djece i umiranje staraca od pneumonija.

No, dok je primjerice s ptičjom gripom problem bio u težini bolesti gdje je od ukupnog broja oboljelih umiralo 60 posto, kod nove je gripe smrtnost, na temelju prijavljenih slučajeva negdje od 1 do 2 posto. Iako sigurni parametri ne postoje, jer ova gripa može potrajati i do dvije godine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije smrtnost kod nove gripe je manja od one prisutne kod sezonske gripe.

Doze cijepiva protiv gripe su naručene i biti će dostupne u prosincu. Ujedno, bit će osigurana i dovoljna količina Tamiflua. Od 10 tisuća doza koliko je naručeno već je raspoloživo 5 tisuća doza. Premda mjesta panici nema, iz Zavoda za javno zdravstvo poručuju da se treba pridržavati svih preporuka, te zdravstvene institucije. Ujedno preporučuju cijepljenje. Posebno se to odnosi na one osobe koje su u riziku od komplikacija, a to su prvenstveno kronični bolesnici, stariji od 65 godina, te djelatnici u zdravstvenim ustanovama, odnosno domovima za umirovljenike .

Split: 61-godišnjak i dalje kritično

Stanje 61-godišnjeg pacijenta kod kojeg je potvrđen virus H1N1 na splitskom JIL-u i dalje je jako složeno. Za drugog težeg pacijenta, 35-godišnjeg muškaraca koji je u četvrtak u bolnicu stigao iz Okružnog zatvora s Bilica, još se čekaju rezultati testiranja, no njegova krvna slika ukazuje da bi prije moglo biti riječi o bakterijskoj upali pluća negoli onoj koja je nastupila kao posljedica nove gripe - kazao nam je dr Bradarić.

Maska ne jamči zaštitu

Nošenje maski pokazalo se nepotrebnim i medicinski neopravdanim u Meksiku, jer ona uopće nije sigurna zaštita od virusa. Jedina maska koja bi jamčila sigurnost je maska s posebnim filterima, a one su jako skupe - kazala je Dr Klišmanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:55