PANDEMIJSKA GRIPA

U splitski KBC primljena trudnica oboljela od svinjske gripe

Na bolovanju je ravnatelj KBC-a Split dr. Dujomir Marasović. Zbog visoke temperature ostao je doma. 'Nije valjda svinjska gripa'
 Miroslav Kiš/Cropix

SPLIT - Od dvije trudnice koje su u srijedu primljene na zarazni odjel splitske bolnice sa simptomima svinjske gripe jedna je puštena na kućnu njegu, a druga zadržana iz predostrožnosti jer je u 26. tjednu trudnoće i ima visoku temperaturu - izvijestio je Nikola Bradarić, šef zaraznog odjela KBC-a Split.

U četvrtak su primljene dvije osobe na odjel, ali njima još nije potvrđena zaraza virusom H1N1. Trenutno na zaraznom leži 15 pacijenata od kojih nitko nije životno ugrožen - rekao je voditelj zaraznog, na kojemu je do sada bilo hospitalizirano 26 pacijenata od oko 200 koliko ih je prošlo kroz hitnu ambulantu. Kao što je poznato, jedan je pacijent preminuo.

- Nema sumnje da je inicijalni uzrok smrti gripa, dok je neposredni uzrok smrti zatajenje više organa - ponovio je doktor Bradarić.

- Od 3. srpnja do danas Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije registrirao je 585 prijavljenih slučajeva oboljelih od svinjske gripe, a koliki je stvarni broj, znat ćemo tek kad epidemija prođe - rekla je Zorana Klišmanić, voditeljica epidemiološke službe pri Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Među zaraženima virusom H1N1 najviše je srednjoškolske i osnovnoškolske djece, a posljednjih dana raste broj zaraženih u Sinju i Trogiru. Liječnici su nakon sastanka kriznog stožera pozvali građane da se cijepe protiv sezonske i svinjske gripe s obzirom na to da već imamo zabilježenih težih oblika bolesti.

Cijepljenje protiv sezonske gripe počinje u Splitu u petak pri Službi za epidemiologiju u Vukovarskoj ulici, a od ponedjeljka će cjepivo stići i kod obiteljskih liječnika. Cjepivo protiv svinjske gripe u Splitu očekuju krajem mjeseca tako da će cijepljenje protiv svinjske gripe početi u prosincu.

Splitom se proširila priča da je virusom H1N1 zaražen i ravnatelj KBC-a Split Dujomir Marasović. Marasović nam je, međutim, kazao da je prehlađen te očekuje da će već u četvrtak biti na radnome mjestu.

U Zadru novi slučajevi svinjske gripe

Na Zarazni odjel zadarske Opće bolnice jutros su se počeli javljali pacijenti, uglavnom djeca i osobe mlađe životne dobi, sa simptomima koji odgovaraju virusu pandemijske gripe H1N1.

Djeca se najviše žale na grlobolju i visoku temperaturu, međutim nitko od njih nema većih tegoba i komplikacija zbog čega ih liječnici ne šalju na daljnje laboratorijske obrade kojom bi se točno utvrdilo radi li se o svinjskoj gripi.

Zadarski Zavod za javno zdravstvo u četvrtak će dobiti naručeno cjepivo za sezonsku gripu, potvrdio je voditelj epidemiološke službe, dr. Alan Medić. Riječ je o 20 tisuća doza koje će u naredna dva dana biti distribuirane domovima zdravlja kako bi cijepljenje moglo početi što prije.

U Zadru je do sada registrirano 11 dokazanih slučajeva zaraze svinjskom gripe, međutim riječ je o maturantima koji su pomoć zatražili nakon povratka iz Španjolske početkom rujna. Od tada nije bilo novih slučajeva. (A.V.Š./EPEHA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:48