ODALE GA WHATSAPP PORUKE

Sumnja se da je bio tajni suvlasnik tvrtke kojoj su prihodi eksplodirali

Fadljevića Uskok tereti da je sam sebi namještao poslove ukupno vrijedne 8,2 milijuna kuna

Arhivska fotografija

 Damir Krajač/CROPIX

Policajci iz PNUSKOK-a danas su u ranim jutarnjim satima, po nalogu USKOK-a, uhitili bivšu zamjenicu zagrebačkoga Županijskoga državnoga odvjetnika Mirelu Alerić Puklin, njezinoga navodno sada već bivšega supruga, poduzetnika Gorana Puklina, bivšu članicu Uprave Agrokora, a sada optuženicu u tome predmetu, Pirušku Canjugu, bivšega direktora Sektora logistike u Hrvatskoj Lutriji Željka Fadljevića, te Tomislava Gligoru, vlasnika i direktora brzorastuće IT tvrtke Fleksbit d.o.o.

Bivšu tužiteljicu koja je do listopada prošle godine radila na predmetu Agrokor, policija i Uskok sumnjiče da je Piroški Canjugi, koja je u tome predmetu optužena odavala podatke preko svojega supruga, Gorana Puklina.

Također, Gorana Puklina, koji je kako je poznato u kumskim odnosima sa Mariom Kapulicom, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a, se u zasebnom kraku istrage tereti da je Gligorinoj tvrtki Fleksbit u kojoj je bio tajni suvlasnik, sređivao poslove s Hrvatskom Lutrijom, konkretno s Fadljevićem za kojega Uskok tvrdi da je također bio drugi tajni partner u Fleksbitu.

Prevdeno Fadljevića Uskok tereti da je, kao direktor u Lutriji, sam sebi namještao poslove ukupno vrijedne 8,2 milijuna kuna.

Pretragom mobitela Gorana Puklina u pohranjenoj WhatsApp komunikaciji, policija i Uskok su pronašli poruke iz kojih su, nakon višemjesečnoga kriminalističkoga istraživanja zaključili kako Puklin te vlasnik tvrtke Fleksbit Tomislav Gligora namještaju Fleksbitu poslove s Hrvatskom Lutrijom, točnije s tadašnjim direktorom sektora za logistiku HL-a, Željko Fadljevićem.

Štoviše, zaključili su, da je i sam Fadljević tajni suvlasnik Flexbita kao i Puklin. Inače Fleksbitu su, kako se to vidi iz poslovnih bilanci, upravo u inkriminiranim godinama, dakle nakon 2018., eksplodirali prihodi.

S nekih 4 milijuna kuna u 2018. slijedeće godine se penju na 15, a 2020. na 22 milijuna kuna.

Uskok ih pak tereti da su preko Fadljevića od 2018. i 2019. Fleksbitu namjestili poslove vrijedne 8,2 milijuna kuna, a riječ je ponovno o - nabavci softwarea.

"Usluga dodatnoga razvoja platforme za sporstko klađenje", "Usluga održavanja platforme za sportsko klađenje", "Nabava aplikativnoga riješenja za HR procese" i "Razvoj programskoga riješenja Registra ugovora" - nazivi su ugovora prema kojima je HL Flistbitu isplatio inkriminirano novac.

Riječ je, kako su utvrdili istražitelji, o stvarnim, a ne fiktivnim poslovima, no Fadljević je, tvrdi Uskok, Fleksbitu pomogao na niz načina da upravo oni pobijede na natječajima za te poslove: dogovarao je kriterije za bodovanje, prilagođavao natječaj profilu i certifikatima stručnjaka koje ima upravo Fleksbit.

Ovakvo postupanje, tvrde istražitelji, u većini slučajeva obeshrabrilo je ostale ponuditelje da se uopće javljaju na natječaj, te se javljao i pobjeđivao samo Fleksbit.

U jedinom slučaju kada se pojavio i drugi ponuditelj, njegova ponuda je odbijena kao neprihvatljiva jer nije sadržava potrebne licence.

Hrvatska lutrija: 'Već dvije godine ne radi za nas'

O uhićenjima se priopćenjem u utorak poslijepodne oglasila i Hrvatska lutrija.

- Slijedom medijskih objava o jutrošnjoj akciji USKOK-a, a u kontekstu kojih se navodi i Hrvatska Lutrija, nismo u mogućnosti komentirati konkretan slučaj. Međutim, ističemo kako Hrvatska Lutrija bez iznimke surađuje s tijelima progona pa tako i u konkretnom slučaju već određeno vremensko razdoblje suradnjom s istima pomaže u otkrivanju eventualnih kaznenih djela. Naglašavamo kako u ovom trenutku niti jedan radnik Hrvatske Lutrije, prema našim saznanjima, nije uhićen niti je u statusu osumnjičenika predmet ovih radnji. Gospodin, čije se ime u nekim medijima danas navodi u kontekstu rada u Hrvatskoj Lutriji, već dvije godine nije u radnom odnosu, a prestanak radnog odnosa inicirala je Uprava Hrvatske Lutrije. Zaključno ističemo kako bezrezervno podržavamo nastojanja tijela kaznenog progona u otkrivanju počinitelja eventualnih kaznenih djela bez obzira o kome je riječ - kazali su iz Hrvatske lutrije. (T.K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:48