KOLIKO IH JOŠ IMA?

Pao još jedan zbog Fimi-Medije: Priveden Vinko Mladineo

Priveden je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U tijeku su pretrage njegova stana i ureda
 Danijel Soldo/CROPIX

ZAGREB - Policija je jutros privela još jednog državnog dužnosnika zbog slučaja Fimi-Media. Kako neslužbeno doznajemo, priveden je Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u tijeku su pretrage njegova stana i ureda.

Podsjetimo, USKOK već mjesecima širi istragu oko poduzeća Nevenke Jurak, vlasnice Fimi-Medije , koja je sklapala fiktivne ugovore s direktorima javnih poduzeća i pojedinim ministrima te za njih dobivala novac.

Prošli su tjedan zbog 'muljaže' s Fimi-Medijom privedena i četiri čelnika Hrvatskih autocesta.

Kako je Jutarnji ranije pisao, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tvrtki Nevenke Jurak za poslove produkcije, koprodukcije i emitiranja u 2008. i 2009. isplatio je 5,6 milijuna kuna . Vinko Mladineo, direktor Fonda, istaknuo je tada kako nitko nije sugerirao Fondu da radi s tom tvrtkom, pa tako niti tadašnji premijer Sanader.

- Moj osobni kontakt s Nevenkom Jurak bio je samo prilikom prezentacije u Fondu, a nakon toga se suradnja odvijala preko nadležnih službi i zaduženih osoba Fonda. Nikad nisam o Fimi-Mediji razgovarao s dr. Ivom Sanaderom niti bilo s kime iz Vlade - ustvrdio je.

Kaže da su s Jurak radili jer su iz njihove prezentacije stekli utisak o kvaliteti rada njezine tvrtke. U povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje angažirali su je za izradu spota i oglasa, što je koštalo 200.000 kuna. Ubrzo su je angažirali za kampanju o štetnosti azbesta.

- Pokazali su se kao agencija koja shvaća problematiku zaštite okoliša, pa je odlučeno da se nastavi suradnja - rekao je Mladineo.

Dana 21. srpnja 2008. sklopili su s Jurak ugovor na 2,459.016,40 kuna. No, niti tu nije kraj. Fond 4. ožujka 2009. s Jurak zaključuje novi posao na iznos od 3,278.000 kuna, no na kraju je plaćeno 2,934.084 kune.

Mladineo je tada istaknuo da Fond nije bio dužan raspisivati javni natječaj jer mu direktnu pogodbu za poslove ekološke edukacije omogućava zakon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:08