SVETI OTAC U ZAGREBU

Papa Benedikt XVI u Hrvatskoj >> Na portalu Jutarnji.hr pratite uživo događanja iz minute u minutu

Papa Benedikt XVI. sletio je u zračnu luku Pleso u 10.50 sati gdje su ga dočekali najviši crkveni i politički dužnosnici
 AFP

PRVI DAN PAPINA POSJETA HRVATSKOJ

- 21:05 - Sveti Otac je napustio Trg bana Josipa Jelačića dok su mi tisuće skandirale ime i pjevale poznate pjesme. Papa je odlazio s iskrenim osmijehom na licu i pozdravljao okupljene. Sljedeća postaja je Kaptol, gdje će pozdraviti mlade.

20:00 - Mladi koji su otkrili i osjećaju Boga, obratili su se Papi i posvjedočili o svojim iskustvima u vjeri. Papa je poprilično radosno reagirao na njihova iskustva i podržao ih u daljenjem životnom putu i odabiru.

19:40 - Sveti Otac se obratio tisućama okupljenih, koji su ga poslušali bez riječi. Trgom se prolomila potpuna tišina, svi su u transu pratili njegove riječi. Pročitajte Papin govor na Trgu

19:25 - Papa Benedikt XVI. stigao je na Trg bana Jelačića, gdje ga oko 30 tisuća mladih pozdravlja povicima "Papa, mi te volimo". Na glavnom zagrebačkom trgu nalaze se mladi iz svih hrvatskih biskupija.

18:53 - Na susret s Papom u HNK došao je i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović. Uz njega je bio i muftija Šefko Omerbašić, s kojima se sveti Otac posebno pozdravio uz srdačan stisak ruke i duži razgovor. Među posebnim gostima našli su se i rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš, rektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, direktor instituta IGH Jure Radić, skijaš Ivica Kostelić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, bibličar i profesor emeritus KBF-a Sveučilišta u Zagrebu fra Bonaventura Duda...

PROČITAJTE ŠTO JE PAPA REKAO U HNK

18:30 - Papa je preuzeo riječ i zahvalio se na pozivu u Hrvatsku političarima, glazbenicima, predstavnicima Crkve, sportašima i umjetnicima. Okupljenima se obratio na hrvatskom i talijanskom jeziku. Pročitajte Papin govor u HNK

18:20 - Zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić imao je tu čast prvi se obratiti okupljenima, a samim time i Benediktu XVI. Zahvalio mu se na dolasku u Hrvatsku i širenju vjere i nade u hrvatskom narodu.

18:10 - Sveti Otac je stigao do HNK, gdje ga čeka 700 uzvanika. U pratnji Svetog oca su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i državni tajnik Svete stolice Tarcisio Bertone. Pozornica je ukrašena križem sagrađenim u mletačkim radionicama u davnom 14. stoljeću. Dočekala ga je intendantica Ana Lederer sa suradnicima, a po ulasku u kazalište nastupio je folklorni ansambl "Lado".

17:55 - Papa Benedikt XVI. je u svom papamobilu krenuo prema Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje će se susresti s predstavnicima Vlade i Crkve te ostalim posebnim uzvanicima. U centru Zagreba je sve prepuno ljudi koji pozdravljaju svetog Oca, koji im odzdravlja.

14:00 - Premijerka Kosor dočekala je u Apostolskoj nuncijaturi nešto prije 14 sati. Jadranka Kosor za susret s Papom glavu je prekrila crnom čipkom. Kosor je Benediktu XVI. darovala pozlaćeno raspelo "Početak", rad akademskog kipara prof. Damira Mataušića, dok je premijerka od Pape na dar dobila medalju od njegova pontifikata. Nakon kratkog razgovora s hrvatskom premijerkom, papa je s članovima svoje pratnje krenuo na ručak, također u nuncijaturi. U 18.15 sati u zagrebačkom HNK Benedikt XVI. sastat će se s predstavnicima javnog života.

13:10 - Papina kolona automobila stigla je na Ksaver.

12:53 - Papa je napustio Ured predsjednika na Pantovčaku i uputio se prema Apostolskoj nuncijaturi gdje će biti papina rezidencija. Tamo će ga dočekati premijerka Kosor sa sinom Lovrom, te članovima Vlade.

12:50 - Iako je predviđeni sastanak trebao trajati pola sata, predsjednik Josipović i papa Benedikt XVI. završili su razgovor iza zatvorenih vrata nakon 15 minuta. Uslijedilo je predstavljanje Josipovićeve supruge Tatjane i kćeri Lane.

12:30 - Predsjednik Josipović i papa Benedikt XVI. povukli su se u kabinet predsjednika gdje će razgovarata iza zatvorenih vrata. Prema najavljenom programu, razgovor će trajati pola sata, a glavna tema je ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju.

12:23 - Papa i hrvatski predsjednik razmijenili su poklone. Josipović je od Pape na dar primio presliku kodeksa glazbe iz Vatikanske biblioteke, dok je hrvatski predsjednik Benediktu XVI. poklonio repliku iz Lepoglave glavne svirale "Principal C" s najstarijih sačuvanih orgulja u sjevernom dijelu Hrvatske, izgrađenih 1649. godine.

12:16 - Papa Benedikt XVI. stigao je na Pantovčak u službeni posjet hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću.

11:30 - Papa Benedikt XVI. i predsjednik Ivo Josipović zaputili su se prem Uredu Predsjednika. Papa na putu do Pantovčaka kao prijevozno sredstvo neće koristiti papamobil, nego službenu limuzinu.

11:16 Papa Benedikt XVI., koji je u svom prvom posjetu Hrvatskoj, održao je svoj govor u zračnoj luci Pleso u nazočnosti najviših dužnosnika iz crkvenog i državnog vrha.

Benedikt XVI. na tečnom hrvatskom jeziku zahvalio se za poziv da posjeti Hrvatsku te izrazio zahvalnost što je dobio priliku da posjeti Hrvatskoj.

- S velikom radošću dolazim kod vas u ime Isusa Krista i kao nasljednik Ivana Pavla II., rekao je Papa.

- Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i, kao nasljednik apostola Petra, velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike - izrekao je poglavar Katoličke crkve na hrvatskom te nastavio:

- Želim se ovo prilikom prisjetiti triju pastoralnih posjeta mog ljubljenog prethodnika, blaženoga Ivana Pavla II., Hrvatskoj te zahvaliti Gospodinu za dugu povijest vjernosti koja povezuje vašu zemlju sa Svetom Stolicom - nastavio je Benedikt XVI.

11:11 Predsjednik Ivo Josipović drži govor dobrodošlice papi Benediktu XVI.

11.06 - Papin zrakoplov u hrvatskom zračnom prostoru pratila su dva MIG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

11:01 - Papi Benediktu XVI. srčanu dobrodošlicu zaželjeli su hrvatski predsjednik Josipović, premijerka Jadranku Kosor i članovi hrvatske Vlade, uz ostale političke i crkvene dužnosnike. Svi su poljubili njegovu ruku.

11:00 - Nakon sviranja himni, Benedikt XVI. je uz riječi "Pozdrav vjernici" obavio inspekciju počasne garde.

10:56 - Papi su dobrodošlicu zaželjeli hrvatski predsjednik Ivo Josipović i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Uz njih, Papu je dočekala sedmeročlana obitelj Kardum iz Velike Gorice. Najmlađi član Mihael uručio je Papi buket cvijeća.

10:50 - Papa Benedikt XVI. sletio je u Zračnu luku Pleso. Zrakoplov je ukrašen hrvatskom i vatikanskom zastavom.

Papa Benedikt XVI. danas je u svom prvom apostolskom pohodu u Hrvatskoj (nekoliko puta posjetio Hrvatsku kao kardinal), tijekom kojeg će se, pod geslom "Zajedno u Kristu", susresti s brojnim vjernicima koji u dolaze u Zagreb iz cijele Hrvatske i inozemstva, mladim ljudima, te istaknutim osobama iz hrvatskog crkvenog, političkog, kulturnog i javnog života.

Papi će po dolasku u zračnu luku Pleso u 11 sati biti priređena svečanost dobrodošlice, gdje će ga dočekati najviši politički i vjerski predstavnici, a na kojoj će Papa održati svoj prvi govor. Benedikt XVI. oko podneva će se susresti s predsjednikom Ivom Josipovićem u Uredu predsjednika, te s premijerkom Jadrankom Kosor u Apostolskoj nuncijaturi, gdje će objedovati oko 14 sati.

Oko 18 sati Papa će se u Hrvatskom narodnom kazalištu susresti s oko 700 predstavnika političkog i civilnog života, znanosti, sporta, poduzetništva te vjerskog života.

Susret s mladima Papa na Trgu bana Josipa Jelačića zakazan je u 19.30 minuta. Tamo će ga dočekati, prema procjenama, dočekati oko 23 tisuće mladih, plus oko 10 tisuća okupljenih ispred zagrebačke katedrale gdje će se na velikom videozidu uživo pratiti događanja s Trga.

U nedjelju će Papa predvoditi svečano euharistijsko slavlje na Hipodromu, u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. Misu će završiti molitvom Kraljice neba.

U 14 sati u novootovorenom sjedištu Hrvatske biskupske konferencije Benedikt XVI. će ručati u društvu biskupa, gostiju i članova pratnje.

U 17 sati u zagrebačkoj katedrali zakazana je misa s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima, nakon čega će se Papa pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca.

Svečanost oproštaja od pape Benedikta XVI. zakazana je za 19.15 sati u zračnoj luci Pleso, a Papin zrakoplov polijeće u 19.45.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 07:41