GRACIJAN GAŠPEROV

PAPA FRANJO IZBACIO SPLITSKOG FRATRA IZ FRANJEVAČKOG REDA Redovnik priznao da je zlostavljao dječake: 'Trajno mu je zabranjeno djelovanje'

Ilustracija
 Colourbox/HANZA MEDIA

Splitski fratar koji je, nakon što je razotkriven kao seksualni zlostavljač maloljetnih dječaka, što je i sam priznao, nazivajući to pogreškama, izbačen je iz franjevačkog reda, izvijestila he Informativna katolička agencija, prenoseći priopćenje hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Pritom se navodi da je odluku o izbacivanju donio osobno papa Franjo.

- Sveti Otac Franjo je 28. lipnja, nakon što je primio izvješće od Kongregacije za nauk vjere, otpustio fra Gracijana Stipu Gašperova iz Reda franjevaca konventualaca, razriješivši ga svih obveza koje proizlaze iz svetoga reda, također i onih vezanih uz redovničke zavjete, čime se ujedno fra Gracijanu S. Gašperovu trajno zabranjuje slavljenje sakramenata, poučavanje te bilo kakav javni nastup uime Crkve.

Dana 1. kolovoza ovaj je uručen dekret Gracijanu Stipi Gašperovu, koji je svojim potpisom potvrdio da ga prihvaća, navodi se u priopćenju.

Protiv fra Gašperova vodio se crkveni postupak 'prethodne istrage' u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji koji je završen 11. svibnja, a tri dana poslije dokumentacija je predana Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu. Oni su pak zaključke proslijedili Kongregaciji za nauk vjere u Vatikan. Istraga je pokazala da je fratar kriv za zlostavljanje pet dječaka, objavljeno je krajem svibnja.

- Crkveno-pravni postupak (prethodna istraga) pokrenut protiv fra Gracijana Gašperova, člana Samostana sv. Frane u Splitu, osumnjičenog za grijeh protiv šeste zapovijedi Dekaloga s maloljetnom osobom u završnoj je fazi - kazali su tada u biskupiji.

- Nakon zaključenja Prethodne istrage dokazni materijal proslijeđen je 15. svibnja 2018. Generalnoj kuriji Reda franjevaca konventualaca.

Nakon analize dostavljenih materijala i mišljenja Prokuratora Reda, generalni ministar Reda franjevaca konventualaca fra Marco Tasca je, u žurni postupak, proslijedio dokumentaciju Kongregaciji za nauk vjere, nadležnoj za najteža kaznena djela.

Budući da je 23. svibnja 2018. godine, Generalnom ministru Reda stigla zamolba fra Gracijana Gašperova u kojoj spomenuti, svjestan svojih pogrešaka, kako bi omogućio što prije vršenje pravde prema žrtvama, a zbog dobra Crkve i Reda, moli oprost od obveza koje proizlaze iz svetog reda (usp. kan. 290 § 3), kazneni postupak se ne bi morao održati, budući da bi se osumnjičenome za počinjeno kazneno djelo ovim putem udijelilo ono što zahtijeva najteža kanonska kazna - rečeno je krajem svibnja u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:37