PROMJENA

Papa Franjo za novog varaždinskog biskupa imenovao mons. Božu Radoša, koji na tom mjestu nasljeđuje mons. Josipa Mrzljaka

Josip Mrzljak
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Novi varaždinski biskup je mons. Bože Radoš, a na tu dužnost imenovao ga je papa Franjo nakon što je prihvatio odreknuće dosadašnjega varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, objavljeno je u četvrtak u podne u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu i u Papinskom hrvatskom zavoda sv. Jeronima u Rimu.

Mons. Bože Radoš svećenik je Đakovačko-osječke nadbiskupije i dosadašnji rektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu.

Vijest da je Sveti Otac prihvatio odreknuće preuzvišenoga mons. Josipa Mrzljaka na pastoralnom služenju Varaždinskoj biskupiji te za biskupa imenovao mons. Božu Radoša u Varaždinu je objavio prvi tajnik Apostolske nuncijature u Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw Blachowiak.

Josip Mrzljak varaždinski je biskup bio 12 godina, a do ređenja novog biskupa bit će apostolski administrator. Novinarima je rekao kako vjeruje da je Varaždinska biskupija živa zajednica Božjeg naroda.

"Čuo sam se s novim biskupom i on dolazi s radošću ostvarivanja svoje pastirske službe koju mu je Papa povjerio. To sigurno nije laka služba u našem vremenu, ali svi mi vjerujemo da smo mi samo ljudi, a da je Bog onaj koji nam daje pomoć i snagu da možemo raditi i u ovom našem vremenu i u ovom našem kraju, u našoj domovini Hrvatskoj ostvarivati poslanje koje nam Crkva povjerava“, rekao je mons. Mrzljak, koji će u mirovini više vremena posvetiti pastoralnim aktivnostima po župama Varaždinske biskupije.

Biskupsko ređenje mons. Bože Radoša bit će prvo u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo jer su prvi varaždinski biskup nakon utemeljenja biskupije 1997. godine mons. Marko Culej te njegov nasljednik mons. Josip Mrzljak 2007. zaređeni u Zagrebu.

Datum biskupskog ređenja tek će se utvrditi.

Mons. Bože Radoš rodio se 5. rujna 1964. u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, a nakon preseljenja obitelji odrastao je u Kuševcu u blizini Đakova. Nakon filozofsko-teološkog studija u Đakovu, magistrirao je na Papinskom sveučilištu Gregoriani u Rimu i predavao je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Prije tri godine imenovan je rektorom Papinskoga hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:01