EKSKLUZIVNO IZ BUENOS AIRESA

Papina prijateljica Marija Lukač Stier: 'Mi se družimo već 35 godina. Ne poznajem boljeg čovjeka'

Maria Lukač-Stier, profesorica filozofije na Katoličkom sveučilištu u Buenos Airesu, dugi niz godina poznaje novoimenovanog papu Franju . Na neki način, tadašnji nadbiskup Jorge Mario Bergoglio bio joj je šef jer je imao ulogu Velikog kancelara na sveučilištu.

Ne gura se u prvi plan

Posljednji su put surađivaliprije dva mjeseca kada je Bergoglio potpisao njezino unapređenje na položaj direktorice Filozofske škole.

Otkad poznajete Papu?

- Mislim da smo se prvi put susreli prije 35 godina. Potječemo iz istog dijela grada, i nakon što smo se upoznali, otkrili smo kako smo u djetinjstvu čak pohađali i isti vrtić. Kasnije smo išli u istu župu i Papa je često dolazio kod nas, služio mise, družio se i razgovarao s vjernicima.

U prvim osvrtima opisuje ga se kao ugodnu osobu?

- On to svakako jest. Izuzetno je druželjubiv i, rekla bih, svakodnevnog ponašanja. Rado se šali s ljudima i ne izbjegava komunikaciju. Pritom se ne gura u prvi plan. Kada je sudjelovao na raznim raspravama, obično bi šutio i slušao, a ako bi istupao, bio je to normalan govor, a ne nekakav nastup s visine. Nije tip osobe koja voli docirati.

Nije i neće popustiti

Koje su njegove strasti?

- Koliko znam, voli filozofiju i čitanje knjiga. Osim toga, stvarno je nogometni fanatik i veliki navijač obližnjeg kluba San Lorenzo ili, kao što bismo rekli na hrvatskom, NK Sveti Lovro.

Kakvi su njegovi politički stavovi?

- Prilično teško ga je svrstavati blizu određene stranke ili političkog pokreta. On čak nije konzervativac nego tradicionalist. No činjenica je kako ima čvrsta uvjerenja i apsolutni je protivnik abortusa ili homoseksualnih brakova. Zbog toga je trpio i kritike, ali nije i neće popustiti.

Ali o njegovim stajalištima mnogo više govori podatak da je znao okupiti skupinu mladića s kojima bi noću išao po sirotinjskim četvrtima Buenos Airesa i hranio gladne beskućnike koji spavaju na ulici.

Zaslužuje biti papa

Isto tako, u nekim teškim trenucima među prvima je pomogao ovdašnjim Židovima, kao i raznim ljudima koje su zadesile teže nesreće.

Kakve su reakcije na njegov izbor?

- Ljudi su sretni, ali i iznenađeni jer nitko nije očekivao da će nadbiskup Bergoglio postati papa. Već sam rekla da on nije čovjek koji se voli isticati i nekako smo pretpostavljali da bi mogao biti izabran netko poznatiji i malo mlađi. Ali sada smo oduševljeni jer on zaista zaslužuje biti papa, a to je i veliko priznanje Argentini koja prolazi kroz prilično teško razdoblje.

U kojoj su mjeri Argentinci religiozni?

- Ovo je nekad bila izrazito katolička zemlja, ali vremena se mijenjaju.

Istraživanja pokazuju kako se 80 posto Argentinaca smatra katolicima, međutim svega 40 posto živi u skladu s pravilima Katoličke crkve, a sve je više i nereligioznih osoba. Ali u biti, većina stanovnika Argentine poštuje vjersku tradiciju i obilježavaju katoličke blagdane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:36