SPOMENIK POGINULIMA

Paškim vatrogascima pripala čast gradnje prvog križa na Kornatima

U sklopu velikog projekta odavanja počasti poginulim vatrogascima, koji je rađen prema idejnom rješenju arhitekta Nikole Bašića, izgradit će se 12 križeva u suhozidu
 Nikša Stipaničev/CROPIX

PAG - Paškim vatrogascima pripala je posebna čast gradnje prvog križa na Kornatima u sklopu velikog projekta odavanja počasti poginulim vatrogascima, a koji je rađen prema idejnom rješenju arhitekta Nikole Bašića.

U sklopu toga projekta izgradit će se 12 križeva u suhozidu, a paški vatrogasci zajedno s udrugom Suhozid s puno ljubavi i oduševljenja pripremaju se za tu veliku akciju.

- To je velika čast za sve vatrogasce otoka Paga. Udruga Suhozid će okupiti desetak graditelja, a nas stotinjak vatrogasaca iz pet dobrovoljnih vatrogasnih društava na otoku odradit ćemo posao prikupljanja i donošenja kamena i sve što bude trebalo. Nadamo se da će slično postupiti i kolege s drugih područja kada je u pitanju gradnja preostalih jedanaest križeva. Nama je to uistinu čast - rekao je predsjednik DVD-a Pag Šime Vičević.

Paški graditelji prvog križa dobili su odobrenje Zadarske županije i roditelja poginulih vatrogasaca. - Gradnju planiramo početi 26. ožujka rano ujutro i kako smo predvidjeli taj isti dan do večeri križ će biti gotov - kaže Vičević. Graditelje i vatrogasce s otoka Paga, koji su se ujedinili u želji da učine tu lijepu gestu, ne čeka jednostavan posao.

Naime, gradnja suhozida dužine 25, širine 15 i visine 1,2 metra zahtjeva puno strpljenja i ljubavi. - Važno je da nas ima dosta koji ćemo prikupljati i donositi kamenje jer je to zapravo najopsežniji dio posla. No, siguran sam kako ćemo s dobrom voljom koju imamo sve napraviti u jedan dan - rekao je Vičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:33