'NEPODNOŠLJIVO'

PAT POZICIJA 'Ovo je najgora moguća opcija prilikom trgovanja nekretninom. Ne mogu za stan dobiti pristojnu cijenu. Sve bismo dali da možemo pobjeći'

Ilustracija
 Ante Cizmic / HANZA MEDIA

Bez obzira na to koliko je situacija na osječkom tržištu nekretninama bila crna, mali su se stanovi dobro prodavali. Pogotovo oni na prvim katovima stambenih zgrada. U slučaju da je stan pritom bio i novogradnja, mogli ste postići zaista dobru cijenu.

'Kupili smo stan u Divaltovoj ulici 2005. godine, u novogradnji, na prvom katu, kada smo 'kvadrat' platili 1200 eura', priča za Glas Slavonije jedna Osječanka. 'Mjesecima smo pratili kako zgrada 'raste' i čekali da uselimo. Tek smo se vjenčali, nismo imali djece, vjerovali smo kako ćemo ovdje živjeti cijeli život.'

O poslovnim prostorima u prizemlju nisu ni razmišljali. Međutim, upravo se suživot s poslovnim prostorima koji se nalaze u prizemljima zgrada pokazao kao glavni problem mnogih vlasnika nekretnina.

U agenciji Ljubek nekretnine potvrđuju kako na račun poslovnih prostora u zgradama Osječani prilikom prodaje stanova gube i do 20 posto vrijednosti. 'Oni koji danas kupuju stanove daleko su oprezniji. Čim primijete poslovne prostore, odmah gledaju tko su im 'susjedi'', rekao je Marijan Matijević iz tvrtke Ljubek Nekretnine.

Život u takvim stanovima često nije onakav kakvim su ga kupci zamišljali, a stanove nerijetko ne mogu prodati jer bi izgubili veći dio svoje investicije.

'Sve bismo dali da možemo pobjeći', nastavlja Osječanka. 'Najprije je ispod nas bio frizerski salon. To smo nekako još tolerirali, ali onda je došla pekarnica. Buka od šest ujutro i vrući podovi ljeti, a miris kruha i bureka nam se smučio. Mislili smo da ne može gore, ali bili smo u krivu. Sada je ispod nas kafić i nepodnošljivo je.'

Osječanka kaže da njezinu obitelj do kasno budnima drži terasa kafića te da njezino dvoje djece u srpnju i kolovozu moraju spavati pod klimom do jedan iza ponoći jer se terasa tek tada pospremi. 'Suprug i ja čekamo zatvaranje pa tek onda otvaramo prozore. Onda buđenje u 6.30, terasa se izbacuje, buka, djeca se bude. Užas', dodaje Osječanka.

Stan bi najradije prodala, ali kafić ispod stana nekretnini toliko smanjuje cijenu da s novcima od potencijalne prodaje ne bi mogla kupiti drugu nekretninu zadovoljavajuće veličine.

'Nedavno smo zabilježili slučaj gdje su ljudi izgubili oko osam tisuća eura prilikom prodaje stana u širem središtu grada samo zbog činjenice da se nalazi iznad dva poslovna prostora - trgovine i točionice vina', rekao je Matijević.

Rezultat svega ovoga je, prema pisanju Glasa Slavonije, sve više praznih stanova na prvim katovima stambenih zgrada s poslovnim prostorima u prizemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:39