KOMEMORACIJA

'Patrijarh Pavle uvijek je bio protiv razaranja'

 AFP

KUĆANCI – Povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla u utorak je u njegovom rodnom selu Kućanci, nedaleko od Donjeg Miholjca, održana sveta misa i komemorativni skup na kojemu su uz brojne mještane sudjelovali i najviši predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj.

Misu je na ruševini hrama Sv. Petra i Pavla u Kućancima miniranog u prosincu 1991. godine održao protojerej stavrofor Anđelko Sailović dok na komemorativnom skupu pred Srbima pristiglima iz cijele Hrvatske govorili potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac, predsjednik Srpskog nacionalnoig vijeća Milorad Pupovac i predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović.

- Smrt patrijarha Pavla je veliki gubitak ne samo za Srbe i vjernike nego za sve ljude dobre volje u svijetu. Pavle je bio niskoga rasta ali je bio veliki čovjek i svaka njegova tiha riječ se daleko čula i kod vjernika i kod političara. Nekada ipak nedovoljno koliko je značenje tih riječi zaslužilo – poručio je potpredsjednik Vlade Uzelac.

Na upit nije li odabrano vrijeme komemoracije pogrešno s obzirom da se u isto vrijeme u Vukovaru održava obilježavanje dana njegove okupacije Uzelac je ustvrdio da je to upravo najbolji način za odati počast svim žrtvama.

- Mi danas komemoriramo smrt jednoga čovjeka u momentu kada treba komemorirati smrt tisuća nedužnih ljudi, prije svega upravo u Vukovaru. Odajući poštu patrijarhu Pavlu, a znajući što je taj čovjek radio, na najbolji način se odaje počast svim nevinim žrtvama kakvih je u Vukovaru najviše – kazao je Uzelac.

Komemorativni skup održan je u organizaciji SNV-a čiji je predsjednik Milorad Pupovac za patrijarha Pavla, svjetovnog imena Gojko Stojčević, rekao da se koristio samo snagom vjere svoga golemog duha u krhkom tijelu.

- Patrijarh Pavle je bio takav čovjek da je ljude okupljao ne koreći ih ili govoreći im što trebaju raditi nego tako što im je svojom duhovnošću davao prostor da i tako različiti svejedno budu zajedno. Mi stvaramo takve pretpostavke u Hrvatskoj s time što moramo imati jake institucije koje mogu pomoći narodu da rješava svoje probleme i da bude sastavni dio društva u kojemu živi – ocijenio je Pupovac najavivši projekt obnove hrama Sv. Petra i Pavla u Kućancima za koji će novac biti prikupljen iz donacija Srba iz Hrvatske.

Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović izrazio je uvjerenje da Srpska zajednica kroz obnovu ove Crkve želi da to postane Spomen dom na patrijarha Pavla.

- Tijekom susreta s njim 2003. godine dao je blagoslov naše ideje za obnovu Crkve u rodnom mjestu u kojoj je i kršten i gdje je bogoslužio poručivši nam da to ne započinjemo ako je ne možemo zgotoviti. Ovim želimo ukazati na njegovu veličinu ali i događaje koji su iza nas. Svojim skromnim i asketskim načinom života episkop Pavle je živio za dobrobit svih a posebice SPC-a i srpskog naroda ne zanemarujući i ostale crkve i narode. Uvijek je bio protiv razaranja i nije dozvolio da ga se uvuče u neke priče vezane uz ratne događaje – poručio je Stanimirović. Iz rodnog sela pokojnog patrijarha Pavla, njegovi mještani i Srbi iz Hrvatske uputili su brzojav sućuti SPC-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:12