UTRKA ZA PANTOVČAK

PEĐA GRBIN ZA JUTARNJI 'Ako u SDP-u postoji imalo razuma, Milanović će biti naš kandidat za predsjednika države'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

- Gotovo svi kandidati za predsjednika Republike koji se sada spominju, osim Ivana Vilibora Sinčića, bili bi daleko bolji od Kolinde Grabar-Kitarović. Međutim, Zoran MIlanović sa svojim iskustvom na mjestu premijera bio bi i više od toga. Ne da bi bio dobar kandidat, nego je u ovome trenutku favorit na izborima - rekao je SDP-ovac Peđa Grbin navodeći pritom kako bi, ako se Milanović odluči kandidirati, u svakom pogledu bilo krivo da ne bude kandidat SDP-a.

Sve su učestalije spekulacije da bi se bivši premijer i predsjednik SDP-a mogao kandidirati na izborima za predsjednika države, no sam se Milanović o tome ne izjašnjava. Iz njemu bliskih izvora doznaje se da takvu odluku još nije donio. Ako se i odluči ući u utrku za mandat, pitanje je i bi li se kandidirao kao neovisni kandidat, kao kandidat SDP-a ili bi iza njega bile ujedinjene oporbene stranke ljevice i lijevog centra.

Udružena oporba

- Ako u današnjem SDP-u postoji imalo razuma, onda će Milanović biti naš kandidat - kaže Peđa Grbin.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak već je više puta javno rekao kako smatra da bi se Milanović trebao kandidirati na predsjedničkim izborima. - Krajnji je čas da sve stranke od centra na lijevo, dakle HSS, IDS, HSU, Glas i SDP, sjednu i dogovore se o zajedničkom kandidatu za predsjednika države. Dogovorimo li se i zajedno predložimo jedno ime, onda smo sigurni da u idućem mandatu imamo predsjednika. No, taj dogovor treba postići što ranije. Nema smisla odugovlačiti jer je do izbora ostalo godinu dana - kaže Beljak koji tvrdi da će udružena oporba s jednim dobrim kandidatom bez problema pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović.

Lošiji rejting

- Predispozicije su tu. Zadnje istraživanje pokazuje da 75 posto građana smatra da Vlada ide u lošem smjeru, a Kolinda Grabar-Kitarović ima upola lošiji rejting nego što ga je u istom periodu mandata imao Ivo Josipović. Nama samo nedostaje zajednički kandidat koji će sa srcem ući u kampanju - smatra Beljak i navodi kako očekuje od SDP-a kao najveće oporbene stranke da oni predlože osobu koju bi oporbene stranke ljevice i lijevog centra podržale na dolazećim izborima za šefa države.

Gubitnička politika

O toj je temi, doznajemo, Beljak razgovarao i s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, ali od njega nije dobio nikakvu konkretnu reakciju niti stav. Bernardić nije odbacio Beljakovu ideju, ali je jasno da je Zoran Milanović vjerojatno zadnja osoba čiju bi kandidaturu on osobno podržao.

Međutim, od osobe koja spada u krug Bernardićevih najbližih suradnika mogu se čuti razmišljanja prema kojima nakon zadnjeg rejtinga SDP-a koji se srozao na 14,6 posto možda i treba razmišljati o Milanoviću kao predsjedničkom kandidatu njihove stranke. Ovaj naš sugovornik ističe kako Milanović ima političko iskustvo, energiju, prodornost i strast. Kada bi kao SDP-ov kandidat pobijedio Kolindu Grabar-Kitarović, to bi podiglo rejting cijele stranke, a ako bi izgubio, onda bi to bio Milanovićev poraz i Bernardiću dodatni argument da je njegov prethodnik, a ne on, vodio gubitničku politiku.

U anketi portala N1 televizije za koga bi glasali da su danas predsjednički izbori vodi predsjednica Grabar-Kitarović s 31,14 posto, odmah iza nje je Milanović s 22,3 posto, potom predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić s 21,29 posto, te Dalija Orešković s 15,18 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:32