BLAGA KAZNA ZA SRAMOTNU UCJENU

'PEDIJATRICA KOJA JE TRAŽILA NOVAC ZARADILA OPOMENU PRED OTKAZ' Zavod za zdravstveno reagirao na otkriće Jutarnjeg

 Davor Pongračić/CROPIX

Pedijatrica iz jednog dalmatinskog grada koja mimo zakona traži novac od roditelja da bi pažljivo liječila njihovu djecu još uvijek drži ordinaciju.

Brine se za 1190 djece mlađe od sedam godina. Za protuzakonito postupanje i naplaćivanje liječenja dobila je novčanu kaznu i opomenu.

I dalje naplaćuje!

- Pedijatrica ima opomenu pred raskid ugovora - rekli su jučer u HZZO-u.

Doktoricu je, kako je prije dva dana otkrio Jutarnji, prijavila majka dvoje malodobne djece, anonimno, na Bijeli telefon HZZO-a. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje poslao joj je inspekciju: triput su utvrdili da liječnica krši ugovorne odredbe.

- Dana 6. lipnja 2011. izvršen je nadzor nad ispunjavanjem i poštovanjem preuzetih ugovornih obveza, o čemu je sastavljeno izvješće, a Direkcija Zavoda izrekla je mjeru posljednje opomene pred raskid ugovora uz umanjenje 30 posto pripadajućeg mjesečnog novčanog iznosa sredstava za zdravstvenu zaštitu osiguranih osoba - rekli su u HZZO-u.

Neslužbeno doznajemo da pedijatrica i dalje neovlašteno naplaćuje roditeljima liječenje djece, takozvani nadstandard, no unatoč tome ugovor joj nije raskinut.

Iz HZZO-a kažu kako ugovor nisu raskinuli jer nakon provedenih nadzora više nije bilo zaprimljenih prigovora na račun doktorice.

- Pedijatrica ima opomenu pred raskid ugovora, ali kako je navedeno da nakon toga više nije bilo prigovora, nismo raskidali ugovor. Prvo mora triput dobiti opomenu, a tek onda se može izreći drastična mjera kao što je raskid ugovora - kažu u HZZO-u.

Briga o 2000 djece

Međutim, doznajemo da je jedan od problema i to što bi u slučaju raskida ugovora gotovo2000 djece ostalo bez liječnice, što bi stvorilo probleme s njihovim zdravstvenim zbrinjavanjem.

HZZO je liječnicu prijavio Hrvatskoj liječničkoj komori od koje je tražio da se ona i disciplinski kazni. Nakon brojnih dopisa, Komora je liječnicu odlučila dovesti pred Sud časti. Iz HZZO-a kažu i kako su kod još dvije liječnice ustanovili neovlašteno naplaćivanje liječenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:33