RATNI ZLOČINI

PENAVA OČEKUJE VELIK ODAZIV NA PROSVJED, BOŽINOVIĆ ODGOVARA 'Posebna radna skupina osnovana je još u veljači. Ona je otkrila Nicolierovog ubojicu'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.09.2018. u 12:45

Vukovar, 300614.
Konferencija za medije Ivana Penave novog gradonacelnika Vukovara.U jucerasnjem drugom krugu izvanrednih izbora HDZ-ovac Ivan Penava osvojio je vise glasova od Zeljka Sabe nezavisnog kandidata za gradonacelnika.
Na fotogafiji: Ivan Penava gradonacelnik Vukovara.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX

 

Pripreme za prosvjed protiv šutnje institucija hrvatskog društva o problemu nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru i drugdje, najavljen za 13. listopad na središnjem trgu u Vukovaru, u samome su začetku, a na prosvjedu se očekuje iznimno velik odaziv hrvatskih građana, izjavio je u srijedu vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, dodavši kako je strah od eskalacije na prosvjedu neopravdan.

"Podsjećam da se svakoga studenog (Dan sjećanja na žrtvu Vukovara) suočavamo s takvom potencijalnom mogućnošću, no ljudi u Vukovar dolaze s velikom dozom poštovanja i nikakvih sukoba za velikih vukovarskih okupljanja nema. Pozivam u vrijeme prosvjeda na posebnu dozu pijeteta i ozbiljnosti“, rekao je Penava.

Ne smije se podleći bilo čijim manipulacijama

Poručio je da se ne smije podleći bilo čijim manipulacijama jer to nije prosvjed ni za kakvu političku opciju ili unutarstranačke i međustranačke obračune, već za pravdu prema žrtvama, za otkrivanje istine o njihovim sudbinama i procesuiranju odgovornih.

Penava je tijekom obilaska novouređene vukovarske ulice Ante Starčevića u Borovu naselju potvrdio da se u utorak susreo s ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem, koji mu je predstavio tim za istraživanje ratnih zločina na Ovčari, te da se u Hrvatskom saboru susreo s Gordanom Jandrokovićem, Miljanom Brkićem i Lovrom Kuščevićem.

Susreti su bili konstruktivni, rekao je, te dodao da nije bilo pritisaka kako bi se prosvjedi otkazali, no bila su "izražena promišljanja kako do svega ovoga nije trebalo doći", pa su iznesene i određene zebnje u kojem će smjeru prosvjed ići.

"Mislim da u vodstvu stranke znaju da su motivi za prosvjed iskreni, bez skrivenih namjera, kako je i komunicirano prema javnosti", istaknuo je Penava te dodao da je riječ o duboko promišljenom potezu koji ima svoju tešku pozadinu.

Penava očekuje HDZ-ovce na prosvjedu

Smatra potpuno nerazumnim cijelu situaciju gledati iz perspektive interesa ili unutarstranačkih obračun, a takvih djelovanja u javnom prostoru ima.

"Takva pitanja dominiraju javnim prostorom i odvlače pažnju od onog što je bitno - da u 27 godina nije riješen problem ratnih zločina. Ako se netko nađe pogođen neka, no taj je pogodak puno manje bolan od pogodaka koje trpe obitelji žrtava", rekao je.

Na pitanje hoće li, ako prosvjed ne poluči rezultate, inzistirati na ostavkama, Penava je rekao da je riječ o preozbiljnoj stvari za društvo, za sam Vukovar i obitelji žrtava. "Imamo ogroman dug prema njima i ne vidim mogućnost za odustajanje od prosvjeda i ostvarivanja zadanih ciljeva", dodao je.

Poziv na prosvjed upućen je cijeloj hrvatskoj javnosti pa Penava očekuje da će HDZ-ovci biti nazočni jer je "HDZ državotvorna stranka koja je u Domovinskom ratu dala najveći doprinos i ne smije si dozvoliti još tri, četiri godine razvlačenja problema".

"Ne smijemo dozvoliti da ova Vlada bude još jedna u nizu koja po tom pitanju nije učinila dovoljno", rekao je Penava ocjenivši da ona ima dovoljno snage, kapaciteta i razboritosti za napraviti velik iskorak u rješavanju problematike ratnih zločina i njihova procesuiranja.

Idućih dana susret s Plenkovićem

Penava je potvrdio da bi se idućih dana trebao sresti s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Što se tiče izjave ministra gospodarstva Darka Horvata, koji je novinarima rekao da su "Penava i Milinović izolirani slučajevi" u HDZ-u, samo je poručio kako je "stranka velika i svatko ima pravo na svoje mišljenje".

Komentirao je i oglašavanje SDSS-a i vukovarskog dogradonačelnika iz redova srpske manjine Srđana Milakovića, koji su kritizirali najavu prosvjeda, rekavši da je riječ o žrtvama, što se od početka komunicira. "Ne govori se o tome tko se kako zove, tko se gdje rodio ili koje je nacionalnosti i vjere, govorimo o žrtvama ratnog zločina i sve drugo je za mene politikanstvo".

Penava je u srijedu obišao ulicu Ante Starčevića u Borovu naselju, gdje su završeni radovi na sanaciji kolničke konstrukcije, nogostup i biciklistička staza, formirano je novih 27 parkirnih mjesta, postavljena je horizontalna signalizacija, urbana oprema i uređen je okoliš, u što je uloženo više od milijun kuna.

Božinović: Još u veljači osnovana radna skupina koja intenzivno istražuje ratne zločine

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je, komentirajući najavu prosvjeda zbog 'šutnje institucija' o problemu nerješavanja ratnih zločina na području Vukovara i drugdje, kazao da je prije pola godine osnovana radna skupina koja vrlo intenzivno radi na istraživanju ratnih zločina.

Prosvjed je za 13. listopada na središnjem trgu u Vukovaru najavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a Božinović je dan nakon susreta s Penavom izjavio da u dugom razgovoru ni u jednom trenutku nije bilo spomena o prosvjedu već su isključivo razgovarali o onome zbog čega je Penava izrazio zabrinutost.

Penavi su, dodao je, rekli da se u MUP-u vrlo konkretno radi na tim pitanjima, jer pola godine prije nego što je Penava iskazao zabrinutost time kako se istražuju ratni zločini, prije svega u Ovčari, glavni ravnatelj policije osnovao je radnu skupinu pri čemu je motiv za njeno osnivanje bilo nezadovoljstvo dotadašnjim načinom rada.

Podsjetio je da je nakon mjesec i pol rada te skupine kazneno prijavljena osoba za ubojstvo civila na Ovčari, među ostalima i francuskog državljanina. To je bilo moguće, naglasio je ministar, jer je tek radna skupina sistematizirala cijelu dokumentaciju koja se dotad prikupljala. U taj posao su, dodao je, krenuli vrlo intenzivno zbog toga što se promijenio način rada, što je "jedan od prioriteta Ravnateljstva policije i MUP".

„Da se u proteklih 26 godina tom pitanju pristupilo na ovakav način sigurno je da bi nezadovoljstvo bilo manje, odnosno da bi imali više rezultata po pitanju istraživanja pojedinačnih ratnih zločina, ali i u otkrivanju masovnih grobnica”, zaključio je ministar u izjavi ispred Hrvatskog narodnog kazališta tijekom akcije "Poštujte naše znakove".

Upitan kao komentira činjenicu što je Penava jučer rekao da nema namjeru odustat od prosvjeda, ministar je kazao da je Penava dobio neke informacije koje očito nije imao. Ministar je dodao da ni on nije imao baš sve informacije s obzirom da je to policijski posao.

"Radi se o osjetljivim pitanjima, kompleksnim istraživanjima. Poanta je u tome da se radi, da se radi na drugačiji način, da se analizira sva dokumentacija, da to sada rade vrlo provjereni kvalitetni stručnjaci, krim istražitelji koji povezuju i ono što su bili fajlovi o pojedinim slučajevima u Haagu i drugim sudovima", kazao je Božinović.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo