SHOW U ZAMBIJI

Pernar izbjegao zatvor, obrana ga pokopala: Pred sud došla djeca koju su trebali posvojiti Hrvati!

Pernar je napao branitelja Kalandanyju da mu stavlja riječi u usta

Noah i Ivona Kraljević (lijevo), Ivan Pernar dolazi svjedočiti na sud u Zambiji (desno)

 Stafrance Zulu/

NOVO 16:06 Sutkinja je zaključila ročište za danas i objavila da će biti nastavljeno u ponedjeljak kada će biti ispitani ostali svjedoci.


16:03 U međuvremenu, službenica Odjela za socijalnu skrb Joompa Muleya otkrila je da su djeca dobrog zdravlja i da su upisana u školu.

Rekla je da je ured dobio informaciju od Odjela za useljeništvo da je djeci potreban siguran prostor.

- Istog dana smo uzeli djecu i do danas su kod nas. U trenutku kada smo primili djecu, najmlađe nije bilo dobro, zbog čega smo potražili liječničku pomoć, rekla je.

Gospođa Muleya rekla je sudu da je postojala jezična barijera, no da djeca sada mogu govoriti engleski i komunicirati s drugima.

Također je otkrila da je tijekom sastanka 24. veljače s kongoanskim vlastima utvrđeno da su djeca dovedena iz sirotišta u Kongu.


15:55 Kako nam javlja naš suradnik iz Zambije, u jednom trenutku svi su zamoljeni da nakratko napuste sudnicu kako bi djeca bila izvedena pred sud.


15:44 Policajac koji je uhitio Hrvate rekao je da se pita zašto nisu otišli u Kongo posvojiti djecu, nego su se odlučili koristiti Zambijom.

- U ovom trenutku nije bilo zakonskog opravdanja da Hrvati da postupe na način na koji su postupili, dodao je.

- Zbog toga sam ih uhitio zajedno sa Steveom Muliom i optužio za pokušaj trgovine četvero kongoanske djece, rekao je.


15:15 Policajac je rekao kako je tijekom istrage vidio poruke koje su preko WhatsAppa razmjenjivali Damir Magić i Steve Mulija, kojeg tužiteljstvo sumnjiči da je bio ‘mozak operacije‘ i koji je optužen zajedno s Hrvatima. Rekao je i da je Mulija radio s Emmanuelom Kabongom, upraviteljem sirotišta iz kojeg su došla djeca. Policajac tvrdi i da je Mulija uzimao 2040 dolara po djetetu da bi ih doveo.


14:36 Na sudu sada svjedoči policajac koji je uhitio Hrvate u Zambiji.


14:32 Obrana se pri ispitivanju Pernara referirala njegov podcast u kojem je, kako su rekli, prikazana jedna od brojnih rasističkih izjava, a u kojoj izražava simpatije prema robovlasnicima.

Podcast donosimo niže:


14:30 Sud je odlučio da ipak neće pritvoriti Pernara zbog nepoštivanja. Sud je rekao da ga smatra krivim zbog uvredljivog jezika koji je koristio na suđenju, ali mu je oprošteno. Nakon što je završio svjedočenje, Pernar je napustio sudnicu.


13:30 Sud je odredio pauzu do 14 sati nakon koje će uputiti obranu što je zaključio o zahtjevu o nepoštivanju suda, odnosno o njihovu zahtjevu da ga se pošalje u zatvor.


13:20 Obrana je Pernara pitala i o njegovu podcastu u kojem je svoj interes za slučaj opravdavao željom da se optužene osudi. Branitelji optuženih rekli su i da je Pernar na svojoj stranici širio govor mržnje, a zatim je došao do Ndole te su ga pitali je li snimao sudnicu, na što je on odgovorio da je. Obrana je dalje rekla i da je Pernar u svom podcastu branio robovlasništvo, govoreći da su robovlasnici bičevali svoje robove jer su oni jeli šećernu trsku koja kvari zube.

Pernar je u tom trenutku poludio i napao branitelja, gospodina Kalandanyju, da mu stavlja riječi u usta.

"Gospodine, vi mi stavljate riječi u usta. Shvatite to kako hoćete. Ali ne slažem se s vama, to su gluposti!", rekao je Pernar.

Branitelji su nakon toga sudu rekli kako Pernarovo da ponašanje i riječ "gluposti" predstavljaju ismijavanje i uvredljiv jezik te su od suda zatražili da se Pernara optuži za nepoštivanje suda i privede.


12:30 Obrana ispituje Pernara koji i dalje svjedoči. Na pitanje jesu li dokumenti o posvojenju zaključeni na hrvatskom sudu, odgovorio je potvrdno.

Odvjetnici optuženih su ga pitali i je li se žalio na proces posvojenja u Hrvatskoj, na što je on odgovorio da nije.

Pernara su također pitali je li išao u Kongo osporiti proces posvojenja, na što je on rekao kako nije te da nije nikoga ni poslao da to učini u njegovo ime.

Na pitanje je li ranije sretao optužene ili djecu, rekao je da ih nije poznavao.


12:02 Kako nam javlja naš suradnik iz Zambije, Pernar je tijekom svog svjedočenja sudu rekao da je jedan od uhićenih Hrvata, Noah, bio poznat kao žena Dalija Pintarić prije nego što je postao muškarac i uzeo ime Noah.

Rekao je da je, dok je bio žena, proglašen za LGBT osobu godine u Hrvatskoj. Pernar je kazao i da mu je Noah susjed u Zagrebu te da se kandidirao na izborima.

Na sudu ga je i identificirao, pokazujući na njega te govoreći da je rođen kao žena, a da sada tvrdi da je muškarac. Sudu je ispričao i da je Noah snimio dokumentarni film o svojoj tranziciji.

Rekao je da je u veleposlanstvu Konga u Beogradu snimio video gospodina Diu Merci Ghata koji je u kameru rekao da od 2017. veleposlanstvo nije potpisalo nijedan dokument o posvajanju. Kazao je i da je tada shvatio da je optuženi krivotvorio dokumente o posvajanju.

Nakon toga je, kaže, otišao u Zambiju, gdje se susreo s držvnim tajnikom zambijskog MUP-a Dickonsonom Matebom kojem je dao izjavu o optuženim Hrvatima.

image

Ivan Pernar u Zambiji

Stafrance Zulu/

11:30 Kako nam javlja naš suradnik, Pernar je na sudu rekao i da je podnio prijavu protiv Hrvata jer su "krivotvorili dokumenta za posvajanje djece".

Rekao je da je posjetio veleposlanstvo Konga u susjednoj zemlji (u Beogradu), gdje mu je zaposlenik po imenu Diu Meci Ghata rekao da su 2017. prestali potpisivati ​​dokumente o posvajanju.

image

Dario Klasić, drugi tajnik veleposlanstva RH u Pretoriji (lijevo) i

Tomislav Bošnjak, veleposlanik RH u Egiptu (desno)

Stafrance Zulu/
{


11:08 Kako piše 24 sata, Pernar je napravio pravu dramu sudu, derao se i urlao. Odvjetnici obrane rekli su da će ga optužiti za nepoštivanje suda.


10:45 Ivan Pernar upravo svjedoči na sudu. Kako nam javlja naš suradnik iz Zambije, Pernar je sudu rekao da je jedan uhićeni Hrvat rođen kao žena, a sad tvrdi da je muškarac. Kazao je i da kao transrodna osoba ne može posvojiti dijete.

image

Noah i Ivona Kraljević

Stafrance Zulu/

Bivši saborski zastupnik Ivan Pernar ipak danas svjedoči na suđenju optuženim Hrvatima u Zambiji, javlja nam naš suradnik, novinar Stafrance Zulu.

Potvrdio mu je to državni odvjetnik Innocent Kamunga, iako je na prošlom ročištu bilo rečeno da je Pernar maknut s liste svjedoka i da se ona smanjila s 11 na 10 ljudi.

Prošlo ročište, podsjetimo, bilo je odgođeno jer se svjedoci Državnog tužiteljstva nisu pojavili pred Visokim kaznenim sudom, pa je sutkinja Mary Mulanda sazvala novo ročište za danas, ali je istaknula kako nedolazak kongoanskog diplomata, koji je posvojenu djecu doveo na granicu, predstavlja nepoštovanje Visokog suda u Ndoli.

Na prošlom ročištu predstavljen je i policajac koji je uhitio Hrvate, ali on nije mogao svjedočiti jer se ne osjeća dobro.

Svjedočiti nije mogao niti diplomat DR Konga, on još čeka odobrenje za svjedočenje, a imigracijski službenik, koji je još jedan svjedok tužiteljstva polaže ispite pa ni on nije mogao doći na sud.

Sutkinja Mulanda rekla je kako bi ovih dvoje svjedoka trebalo svjedočiti prije policajca koji je uhitio Hrvate.

Državni odvjetnik Innocent Kamunga potom je predložio da se saslušaju još dva svjedoka iz Odjela za socijalnu službu Zambije.

Riječ je o službeniku socijalne službe u Ndoli Chompa Muleyu i šefici socijalne službe u Lusaki Ireni Munga. Oboje su svjedoci-stručnjaci.

image

Gore - Damir Magić (44) i njegova supruga Nadica Magić (45)

Dolje - gitarist Hladnog piva Zoran Subošić (52) i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41), zaposlenica Ustavnog suda

Stafrance Zulu/
image

Zagrebački veterinar Ladislav Peršić (42)

Stafrance Zulu/

Nakon toga, državni odvjetnik Kamunga također je zatražio da se suđenje odgodi do petka, 26. svibnja kako bi svjedok iz Konga i imigracijski službenik bili spremni za svjedočenje.

- Čula sam što država traži preko državnog odvjetnika Innocenta Kamunge. Odgodit ću suđenje do ovog petka. No, nedostupnost svjedoka iz Konga da svjedoči, predstavlja nepoštivanje ovog suda – rekla je sutkinja Mulanda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:04