INTERVJU

PERO ĆORIĆ U stranku bih primio Hasanbegovića, on je pravaš i domoljub

Iako nemamo nijednog saborskog zastupnika, imamo oko 14 tisuća članova, ali još ih prebrojavamo, vjerujem da ih je 20 tisuća
 Robert Fajt/EPH

Nakon velikog izbornog debakla i ostavke predsjednika Ivana Tepeša HSP AS danas će održati izbornu konvenciju koja se po Statutu stranke mora održati šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora.

Brojni nagovještaji izlazaka članstva iz stranke, pa i nedavni sastanak Glavnog stana stranke na kojem je bilo riječi i o suspenziji glavnog tajnika Pere Ćorića, bili su nam dovoljan povod za razgovor upravo s njim.

Zašto ste se odlučili tako brzo nakon izbora sazvati izbornu konvenciju stranke?

- Konvenciju smo sazvali zato što nam to odgovora, jer se stranka konsolidirala nakon izgubljenih izbora, za razliku od drugih pravaških stranaka. Imamo jedan bazen mladih visokoobrazovanih pravaša koje želimo predstaviti biračkom tijelu i dokazati kako na pravaškoj sceni jedino postoji HSP AS.

Kako ste se konsolidirali kad s terena stižu izvješća o masovnom izlasku članova, poput podružnice u Karlovcu?

- Ma to su kikiriki igrači koji mlate praznu slamu. Poput Željka Bokulića koji je u Karlovcu najavio da izlazi sa 800 članova, a sada o tome ne govori, jer ništa od toga nije istina.

A što je sa zahtjevom Glavnog stana, tj. vašom suspenzijom?

- Neki dan sam podnio kaznenu prijavu protiv Ante Jozića koji je objavio nekakav fonogram sa mnom, a uopće nije član stranke. Tih pet-šest ljudi na navodnom sastanku Glavnog stana htjeli su me suspendirati kako bi me ucijenili da nađemo nekakav kompromis. Nisu uspjeli jer ja sam predugo u politici da bih nasjeo na te prozirne pokušaje.

Tko će se kandidirati na konvenciji?

- Očekujemo oko 200 delegata, od Iloka do Mljeta, Korčule i Crikvenice... Hrvoje Niče iz Vinkovaca podnio je kandidaturu za predsjednika stranke, Robert Balić iz Zagreba za zamjenika predsjednika, Marin Sabolović za političkog tajnika. Nitko od njih nije stariji od 45 godina i svi su visokoobrazovani.

Osim vas?

- Da, ja sam glavni tajnik.

Kakav status sada ima Ivan Tepeš, predsjednik u ostavci?

- On će podnijeti izvješće o radu i o razlozima ostavke. Ostaje naš član i u Europarlamentu će se zalagati za naše vrijednosti.

Razmatrate li mogućnost da postane počasni predsjednik?

- Pa i to je jedna od mogućnosti.

Zanimljivo je da sada nemate ni jednog saborskog zastupnika, a čak dvoje bivših predsjednika u parlamentu EU?

- Da, ali ne morate tu računati Ružu Tomašić koja je sama rekla da ona i nije pravašica. Koliko imamo članova? Oko 14.000, ali još ih prebrojavamo. Vjerujem da ih je 20.000.

Kad smo već kod članova, zanima me biste li u okrilje svoje stranke primili Zlatka Hasanbegovića koji će, po svemu sudeći, u HDZ-u ostati bez veće funkcije ?

- Da, kako da ne. Prihvatio bih ga jer vjerujem da se sjećate da su jedini političari koji su ga branili bili Tepeš i ja. On je stari pravaš i domoljub. Kod nas su u posljednje vrijeme potpuno izvrnute vrijednosti pa se očekuje da muslimanski vjernik bude u vodstvu stranke koja se diči svojim demokršćanskim svjetonazorom. Tu se vidi gdje je otišla ova država.

Kako to mislite?

- Pa, postalo je normalno da se pojavi jedan ateist iz Bruxellesa i dođe na čelo demokršćanske stranke iako je kršten u 28. godini. Sad se vidi da smo bili u pravu kada nismo prihvatili suradnju s HDZ-om koji je pružio ruku i doveo na vlast Pupovca i Stanimirovića. Nigdje ne može manjina odlučivati o većini, a kod nas je to normalno. Ako je budućnost u Šeksu i onim hadezeovim metuzalemima koji se opet pojavljuju, onda se ja selim iz ove države. Nisam ni ja u cvijetu mladosti, ali ovi.....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:29