ČASNI SUD

PERVERZNI ORTOPED KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU OSTAO BEZ LICENCE NA GODINU DANA 'Tijekom mučnog postupka pred Komorom ironično mi se smijuljio'

u krugu: Lana Žugec
 Nova TV/CROPIX

Ortoped iz KB-a Dubrava kojeg je prošle godine pacijentica Lana Tovarloža Žugec javno prozvala za neprimjereno ponašanje, što su poslije potvrdili i brojni drugi pacijenti, ostao je bez licence, odnosno dozvole za rad na godinu dana.

Tijekom siječnja presudu je donio Časni sud Hrvatske liječničke komore, a ortoped je lani, 9. veljače, dobio otkaz u bolnici u kojoj je radio.

Prvog dana veljače 2018. godine u medijima je objavljena ispovijest Lane Tovarloža Žugec koja je tada ispričala kakvo je poniženje proživjela na pregledu kod ortopeda.

“A kaj ste vi došli, ja vidim da vama nije ništa, što trebate, penziju ili bolovanje?” govorio joj je liječnik i besramno spominjao da ima goleme grudi. Išao je do te mjere da joj je govorio kako ima grbu od rođenja te ju je pitao jesu li joj i djeca grbava. Spustio se toliko nisko da ju je upitao “kad te tvoj muž prvi put j****, to je bilo sprijeda ili zg*** jer ako je bilo zg*** onda je morao vidjeti da si grbava, a ako je bilo sprijeda onda si ga uspjela prevariti pa te oženio takvu grbavu”.

Žugec ga je prijavila svim nadležnim službama, od bolnice u kojoj je radio preko HLK do DORH-a.

- Nisam zadovoljna presudom jer smatram da taj čovjek više nikad ne smije biti u prilici raditi s pacijentima. Što se tiče samog rada Časnog suda, moram reći da su stvarno bili korektni - kaže Žugec.

Ročišta su, kaže, bila mučna jer optuženi ortoped tijekom ročišta ni u jednom trenu nije pokazao sram ni žaljenje.

- Pogledao bi me i ironično mi se smijao. On je jednostavno takav čovjek i očito se ne može kontrolirati - priča Žugec.

Dodaje kako je suđenje trajalo deset mjeseci te da je prvih osam sama sebi bila odvjetnica.

- Uz mene je istina i smatrala sam da mi ne treba nitko. Međutim, nakon osam mjeseci su me zvali iz KB-a Dubrava i ponudili mi njihova odvjetnika besplatno. Naravno, na to sam pristala - kaže Žugec i dodaje kako je i KB Dubrava tužila bivšeg zaposlenika.

Nedavno ju je zvala i policija jer počinju istražne radnje koje je naložio DORH.

- Zamolila sam ih da malo pričekaju dok presuda Časnog suda ne postane pravomoćna. A da vam budem iskrena, trebam i malo odmora. Ovo me je jako potreslo i još se nisam potpuno oporavila - objašnjava Žugec.

Posebno ju je povrijedilo svjedočenje medicinske sestre koja je svjedočila “pregledu” na kojem ju je ortoped vrijeđao.

- Lažno je svjedočila, i to više puta. Ja sam dva puta razgovarala s njom i ona mi je otvoreno rekla da neće ići protiv liječnika. Na sudu je besramno lagala da me nikad u životu nije vidjela. Upravo zato, kada završi priča s ortopedom, planiram podnijeti i prijavu protiv nje jer se nije ponijela ni ljudski, ni suosjećajno kao žena prema ženi - zaključuje Žugec.

Iz Hrvatske liječničke komore (HLK) potvrdili su kako je Časni sud donio presudu kojom je ortoped iz KB-a Dubrava ostao bez licence na godinu dana.

- Presuda je donesena 11. siječnja. Trideset dana od tada presuda će biti pravomoćna, a ako se liječnik bude žalio, slučaj ide na Visoki časni sud. Presuda je donesena deset mjeseci od pokretanja postupka, a oduzimanje licence na godinu dana druga je najstroža kazna, s obzirom na to da je sljedeća trajno oduzimanje licence - kažu u HLK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:20