SPREMNI ZA PRVI SLUČAJ ZARAZE

PET HITNIH MJERA MINISTARSTVA ZDRAVSTVA Kako se hrvatski krizni stožer priprema za crni scenarij dolaska koronavirusa u Lijepu našu

 
Ministar zdravstva Vili Beroš i Maja Grba-Buljević (lijevo) istaknuo je kako će se, ako se zaraza pojavi u Hrvatskoj, primijeniti karantene. U Ploče je jučer stigao brod iz Kine s dijelovima za Pelješki most. Svi članovi posade prošli su pregled epidemiološke službe (desno)
 CROPIX

Premda je Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) procijenio da je na području Europe rizik od zaraze koronavirusom “nizak do umjeren”, Hrvatska se priprema za mogućeg prvog zaraženog gotovo iz sata u sat.

Koordiniraju se mjere, a Glavni krizni stožer naglašava da nema mjesta panici, ali ima oprezu i spremnosti na svaki scenarij. Naime, ministar zdravstva Vili Beroš kaže kako se mora pratiti razvoj situacije u realnom vremenu, što osigurava mogućnost pravodobne intervencije.

Spriječiti unos virusa

Na konferenciji za medije u ponedjeljak su predstavljene i nove mjere za suzbijanje epidemije Covidom-19 s obzirom na to da se susjedna Italija bori sa sve većim brojem zaraženih.

Njima bi s trebao spriječiti unos virusa u Hrvatsku, a ako se to dogodi primijenit će se karantena ili samoizolacija pacijenata u njihovom domu, i to ne samo za one koji dolaze iz Kine već i iz Koreje i talijanskih pokrajina Veneto i Lombardija. Također će granična policija primijeniti sve propisane mjere za one koji dolaze iz kritičnih pokrajina. Sve to govori da je stupanj pripravnosti podignut na višu razinu. Razlog je to što će dio putnika pristiglih s zahvaćenih područja neko vrijeme provesti u karanteni.

Liječnicima se trebaju javiti samo oni koji bi eventualno imali simptome bolesti. Kući su se iz Italije vratili i omiški i splitski učenici, a na granici je pregledom utvrđeno da nemaju simptome bolesti. Preporuka im je da se u slučaju pojave simptoma jave nadležnom epidemiologu.

Dozvola ulaska

Što znači ‘nadzor’, na konferenciji za medije objasnila je voditeljica kriznog stožera, Maja Grba-Buljević.

“Uz nadzor za osobe iz Kine i Južne Koreje uveli smo i nadzor nad onima koji dolaze sa sjevera Italije gdje se proširio virus, a mjere će se prilagođavati prema potrebi”, rekla je Grba-Buljević.

“Premda su pod nadzorom, takve osobe nemaju ograničenje kretanja. To ne vrijedi za osobe koje su jučer ili prekjučer došle u Veneciju, osim ako nisu dobile rješenje o nadzoru. U stalnoj smo komunikaciji sa svim našim susjedima i zajednički promišljamo što ćemo uvesti”, rekla je Grba-Buljević i dodala kako će se mjere vjerojatno proširiti na pokrajine Emilia Romagna i Piemont.

Kada govorimo o graničnim kontrolama, one će prvenstveno značiti upit putnicima odakle dolaze, a epidemiolozi će provjeravati zdrave osobe koje se vraćaju iz tih pokrajina sljedećih 14 dana. Uzorci osoba sa simptomima će biti odmah poslani na analizu.

Ako je riječ o osobama koje su zdrave, odnosno nemaju simptome, a u Hrvatsku dolaze na jedan dan, jer nam je takva povezanost, dobit će dozvolu ulaska u zemlju. No, ukoliko bude utvrđen neki simptom neće moći prijeći granicu, rečeno je na presici.

- Uveli smo i mjeru karantene, koja se sada odnosi i na one koji se vraćaju iz zahvaćenih područja, a ne mogu biti stavljeni u izolaciju. Moramo biti spremni na situaciju da će osoba koje moramo staviti u karantenu biti više. Tražimo lokacije gdje će se te karantene nalaziti, najvjerojatnije će to biti neki udaljeniji hoteli - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. Također, upozoreni su i stomatolozi koji su u velikoj opasnosti, jer je poznato da velik broj osoba dolazi u Hrvatsku na stomatološke tretmane.

Ministar je također dodao da ovisno o situaciji koja se mijenja iz sata u sat možemo biti spremni i zatvoriti granice, ali za sada potreba za takvom intervencijom nema. S obzirom na to da se u Hrvatskoj već pojavila panika, i da su zaštitne maske gotovo rasprodane, ministar Beroš rekao je kako ih ne trebamo nositi. Infektolog dr. Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti rekao je u Studiju 4 HRT-a kako očekuju da će se virus pojaviti i u Hrvatskoj. “Čini se da je vrlo mala šansa da će nas izbjeći. Očekujemo da će se pojaviti i pacijenti u Hrvatskoj”, kazao je dr. Kutleša.

Sumnja

Za sada zaraženih još uvijek nema. Do sada je u Hrvatskoj učinjeno ukupno 18 testiranja osoba za koje se sumnjalo da bi mogle imati koronavirus, ali su testovi pokazali da nisu oboljele. Tijekom ponedjeljka pojavile su se i informacije o moguća dva slučaja koronavirusa u Rijeci odnosno Zadru, ali pokazalo se da je riječ o ‘pokvarenom telefonu’. Tijekom poslijepodneva je stigla informacija o šest sumnjivih slučajeva, ali svi uzorci su bili negativni na koronavirus.

Pet hitnih mjera Ministarstva zdravstva:

1. Spriječiti uvoz virusa, koliko god je moguće držati granice sigurnima kako bi se čim duže odgodio ili izbjegao unos virusa u Hrvatsku.

2. Kada i ako se dogodi, momentalno djelovati. To se odnosi na brzo izoliranje zaražene osobe, nadzor i detektiranje svih kontakata, kako bi se izbjeglo daljnje širenje i zaraze.

3. Zdravstveni nadzor u samoizolaciji vrijedi za osobe koje dolaze iz zahvaćenih područja pokrajina Veneta i Lombardije u Italiji od utorka u noći. I dalje vrijede mjere za kontinentalnu Kinu i osobe koje su boravile tamo unazad 14 dana, te osobe koje su boravile u Južnoj Koreji nakon 16. veljače.

4. To ne vrijedi za osobe koje su došle jučer ili prekjučer iz npr. Venecije.

5. Osobe koje su došle jučer ili prekjučer ne trebaju biti pod zdravstvenim nadzorom, osim ako su dobile rješenje o nadzoru, ali u tom slučaju, to nije nadzor u samoizolaciji već je bez ograničenja kretanja. Za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima određuje se karantena.

Granična policija će primijeniti propisanu proceduru za svakog tko dolazi iz navedenih regija. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova omogućit će pravovremenu informaciju hrvatskim državljanima glede uputa o putovanjima u Italiju. Ažurirana je preporuka o izbjegavanju putovanja u pogođene pokrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:24