PITANJA I ODGOVORI

Pet nedosljednosti ministra zdravstva: Zašto je zakazao državni sustav CijepiSe.hr?

Ministarstvo zdravstva i sam ministar tvrde da platforma radi, ‘ali da ipak ne radi kako treba‘
Vili Beroš
 Marko Todorov/Cropix

Proteklih dana javni prostor zagušen je brojnim nelogičnostima i kontradiktornim informacijama vezanim uz platformu CijepiSe koja je trebala okupiti zainteresirane građane u jedinstvenoj bazi za cijepljenje radi ubrzanja procesa, a istodobno poslužiti da građani dobiju termine prema dobi i zdravstvenom stanju.

No, platforma se pokazala manjkavom, što je priznao i sam ministar Beroš, pa su županije, jedna po jedna, odustajale od korištenja i naručuju na uhodani način, pozivanjem putem liječnika obiteljske medicine. Iako takav model dobro funkcionira, građani su i dalje nezadovoljni, a kad će netko dobiti termin, ovisi isključivo o izabranom liječniku.

Zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar javno se ogradio od platforme i poručio da je neće koristiti jer - "ne radi", a taj primjer slijedili su i drugi. U isto vrijeme, Ministarstvo zdravstva u subotu šalje čak tri priopćenja u kojima pokušava objasniti da platforma radi, ali da ipak ne radi kako treba.

Ministar je i u nedjelju pokušao objasniti što se događa, a među krivce je svrstao i liječnike obiteljske medicine. Također, i dalje poziva građane da se prijave na platformu za koju provoditelji cijepljenja kažu: ne koristimo je. Donosimo neke od brojnih nelogičnosti koje stižu sa Ksavera.

1. Što znači da platforma ne radi u potpunosti ako je nijedna županija ne koristi?

Ministar Beroš jučer se u Zadru obratio prilično zbunjujućom rečenicom: "Moram reći da nije istina da platforma ne funkcionira, ona funkcionira, možda ne onako kako smo željeli u potpunosti, ali dovoljno da zadovolji izazove cijepljenja u ovom trenutku".

Što i koga točno zadovoljava platforma nije poznato, jer oni koji su je koristili (vrlo kratko) napustili su je upravo zato što - ne zadovoljava! U konačnici sama izjava je kontradiktorna. Kako u isto vrijeme nešto funkcionira, a da u potpunosti ne zadovoljava, nije jasno, pogotovo ako uzmemo u obzir da je riječ o platformi koja nas je stajala 4,5 milijuna kuna.

2. Ako se tehnički problemi rješavaju, zašto nisu riješeni još od testne faze?

Ministar je više puta ustvrdio da se tehnički problemi rješavaju, ali činjenica jest da su detektirana tri različita nedostatka i da očito neki od njih postoje još od probne faze. U javnom prostoru tako se pojavila informacija koja govori da je prvih 4000 građana zbog pogreške u kodu ispalo s platforme. Na konferenciji za medije u petak Krunoslav Capak to ne demantira, nego govori da je to trebalo biti riješeno.

Ministar Beroš govori na istoj konferenciji da nije bilo pogreške, nego samo kratak prekid rada. Nadalje, na cijepljenje su putem platforme pozvani mlađi građani, a stariji nisu dobili poziv. Filtri koji bi trebali raditi tako da poredaju građane po dobi, zakazali su. Svoj termin tako su dobili zdravi i mladi 20-godišnjaci, no osobe koje imaju 60 i više godina, uz komorbiditete, nisu dobile poziv. Iz ministarstva su i tada rekli da žurno rade na rješavanju tehničke pogreške.

Na koncu, u Ministarstvu su uočili, a to su potvrdili i građani, da dio pozivnih e-mail poruka završava u spamu ili promocijama, pa građani ne vide poziv i propuste cijepljenje. Usto, korisnici platforme iz županijskih zavoda kažu da mailovi stižu prekasno, a kad se i pojave građani na cijepljenju navedeni su samo inicijali pa se podaci upisuju ručno.

3. Ako su liječnici krivi zato što platforma ne radi, tko je zaslužan za rast cijepljenja s kojim se hvali ministar?

Ministar je pohvalio i povećanje broja cijepljenih: "Kao što svjedočite, podižemo broj cijepljenih osoba u jednom danu. Danas je on otprilike 23.000, što je sjajna brojka". Ali u isto vrijeme poslao je i priopćenje u kojem prebacuje lopticu na "primarce": "Izostala je i puna suradnja pojedinih liječnika obiteljske medicine glede ažurnog unošenja podataka na platformu, kao i koordinacija županijskih zavoda za javno zdravstvo, od kojih su neki izradili posebne baze podataka samo za vlastite potrebe".

Županijski zavodi organiziraju masovna cijepljenja i punktove, a liječnici obiteljske medicine naručuju građane i to mahom ne koristeći platformu CijepiSe. Zvonimir Šostar iz zagrebačkog Zavoda rekao je da od 3. svibnja planiraju procjepljivanje 10.000 građana dnevno, što na Velesajmu, što na tri punkta koja će se otvoriti u domovima zdravlja. Navodi i da će zasad ići isključivo preko CEZIH-a i obiteljskih liječnika.

Kako liječnici i županijski zavodi u isto vrijeme mogu biti oni koji podižu broj dnevno cijepljenih, ali i odgovorni jer sustav ne funkcionira?

4. Koliko je stvarno prijava preuzeto preko platforme CijepiSe?

Ministar demantira Šostara i kaže "da su ordinacije obiteljske medicine na području Grada Zagreba dosad preuzele 19.844 prijava građana iz platforme, a od 21. travnja, kad je počelo masovno naručivanje građana s platforme na Zagrebački velesajam, iz Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" preuzeli su iz platforme CijepiSe.zdravlje.hr samo 2682 termina. Iz Štampara stižu drugi podaci.

Prema njima, na Velesajmu je ukupno cijepljeno više od 30.000 osoba, oko 7000 (23%) preko platforme, a sve ostalo, dakle više od 23.000 osoba naručeno je izravno od obiteljskih liječnika. Objašnjavaju da je odaziv na cijepljenje preko liječnika 97 posto, a preko platforme je bio od 20 do 50 posto.

5. Zašto ministar poziva građane da se i dalje prijavljuju na CijepiSe ako je županije ne koriste?

"U slučaju grada Zagreba, ponovo ističemo da se građani koji su se prijavili u platformu CijepiSe.zdravlje.hr ne moraju ponovo prijavljivati kod svojeg obiteljskog liječnika jer su njihovi obiteljski liječnici povezani s platformom". Ministar, dakle, i dalje poziva građane da se prijave na platformu za koju su čelnici više zavoda rekli da je ne planiraju koristiti.

Šostar je jasno dao do znanja da do daljnjeg ne planiraju koristiti platformu CijepiSe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:40