AKCIJA MIR I DOBRO

PETARDE NISU IGRAČKA Policija još jednom upozorila na opasnosti koje donosi upotreba pirotehnike: 'Ne poklanjajte ih djeci!'

 Srđan Vrančić / CROPIX

Zagrebačka policija je u utorak, u povodu akcije ''Mir i dobro'' koja se provodi već 26 godina, upozorila građane da se u blagdanskom razdoblju koriste pirotehnikom u skladu sa zakonom, kao i na opasnosti do kojih može doći pri uporabi pirotehnike te je apelirala da se ona što manje koristi.

Predstavnici zagrebačke policije upozorili su javnost da se pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije, koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne tvari, smiju prodavati samo starijima od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja i to isključivo u specijaliziranim prodavaonicama.

Ne kupujte petarde "na crno"

''Takva pirotehnika smije se koristiti samo na otvorenom, za razliku od pirotehnike F1 kategorije koju mogu kupovati stariji od 14 godina, a koja se može koristiti u vanjskim i otvorenim prostorima'', podsjetio je voditelj protueksplozijske službe Zlatko Sekačić, dodavši da pridržavanje propisanog načina korištenja pirotehnike maksimalno smanje mogućnost ozljeda.

U zagrebačkoj policiji naglasili su kako građani nikako ne bi smjeli kupovati pirotehniku na ''crnom tržištu'', jer ta sredstva nisu ispitana i provjerena. Uz to, podsjetili su da sve policijske uprave u okviru operativne akcije ''Mir i dobro'' provode nadzor svih prodavaonica pirotehnike, trgovačkih centara te tržnica i javnih mjesta gdje postoje naznake da bi se moglo prodavati pirotehniku na ''crnom tržištu''.

Za one koji prodaju pirotehniku na nedopuštenim mjestima ili osobama kojima ih ne smiju kupiti, kao i ako ih prodaju između 2. siječnja i 14. prosinca predviđena je novčana kazne u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna. Oni koji koriste pirotehnička sredstva u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi bit će kažnjeni u iznosu od 5000 do 15.000 kuna.

Novost je da je prema Zakonu o zaštiti životinja zabranjeno bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje, za što je propisana kazna od 10.000 do 30.000 kuna, podsjetili su u policiji.

Voditelj Službe za prevenciju PUZ-a Velimir Tišma spomenuo je da policija već od početka školske godine provodi preventivni program ''Znam što je, ne diram opasno je''. Kroz program informiranja namijenjen učenicima i njihovim roditeljima ukazuje se na opasnosti korištenja pirotehnike, a program je, obzirom na sve manji broj ozlijeđenih, polučio dobro rezultate, poručuju u PU zagrebačkoj.

''Petarde nisu igračke i nemojte ih poklanjati djeci'', zaključili su u zagrebačkoj policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 15:43