ODGOĐENA ODLUKA

'Petrač nije zaslužio pomilovanje'

Ministarstvo pravosuđa protiv Petračeva pomilovanja, a u prilog mu idu jedino zasluge za ‘aferu dragulji’. Konačna odluka u petak 18. prosinca
 Igor Sambolec/Cropix

ZAGREB - Komisija za pomilovanje danas nije riješila molbu za pomilovanje Hrvoja Petrača, osuđenika koji izdržava kaznu od sedam i pol godina zatvora, i o njoj će se ponovo raspravljati u petak 18. prosinca.

Petračeva molba jedna je od pet o kojima danas nije donesena odluka, a riješeno je, pozitivno ili negativno, 85 molbi za pomilovanje. Komisija je od Ministarstva pravosuđa zatražila dodatnu dokumentaciju, uz onu koju je već donijela, kako bi mogla donijeti utemeljenu odluku.

Negativna ocjena zatvora

Komisija je odluku odgodila kako bi još jednom proučila opsežnu dokumentaciju koja je stigla uz Petračevu molbu. S obzirom na to da prema Zakou o pomilovanju uz molbu mora biti priloženo obrazloženje i prijedlog ministra pravosuđa, kako smo neslužbeno doznali ministar Ivan Šimonović nije dao “zeleno svjetlo” za Petračevu molbu za pomilovanje.

Stav Ministarstva pravosuđa nije obvezujući za Komisiju, no on se u pravilu poštuje, kao što i predsjednik Republike Stjepan Mesić nikad ne ide protiv stava Komisije za pomilovanje. I kako smo neslužbeno doznali, Petraču u prilog jedino ide činjenica što je svojim svjedočenjem protiv umirovljenoga generala Vladimira Zagoraca bitno pridonio osuđujućoj presudi u “aferi dragulji”.

Kako smo doznali, nadležni Odjel za pomilovanje Ministarstva pravosuđa Komisiji je dostavio opširnu dokumentaciju uz Petračevu molbu kojom on traži od šefa države da ga pomiluje od daljnjeg izdržavanja kazne za otmicu malodobnog sina generala Zagorca, te za pokušaj iznude novomarofskog poduzetnika Miroslava Matkuna.

Članovima komisije dostavljeni su presude, mišljenja penologa, liječnika, s obzirom na to da se Petrač tijekom izdržavanja kazne u Puli liječio zbog kronične reumatske bolesti, obiteljska anamneza te svi relevantni podaci za odluku.

Negativan stav

Komisija je zaključila kako treba i dodatnu dokumentaciju da bi donijela odluku. Nije isključeno da bi u petak mogla stići i molba Mirka Norca za pomilovanje, ako je podnese.

Stav je da Hrvoje Petrač ipak neće dobiti prolaznu ocjenu Komisije za pomilovanja. Sve drugo, kako smo doznali, bilo bi suprotno dosadašnjoj praksi u kojoj je ipak bilo i kontroverznih odluka predsjednika Mesića o pomilovanju pojedinih osuđenika.

Bilo je i spornih pomilovanja

U travnju 2002. bila je čak i raspuštena Komisija za pomilovanje kojoj je tada na čelu bio bivši ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac, koji je predsjedniku “podvalio” prijedlog za pomilovanje svog bivšeg vozača Josipa Brdara koji je bio osuđen za iznudu iako za to pomilovanje nije ispunio zakonske uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:16